Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Поучимо своју децу

Јотам је остао веран Богу упркос проблемима код куће

Јотам је остао веран Богу упркос проблемима код куће

КАДА родитељ напусти истинитог Бога, Јехову, то детету може отежати живот. Хајде да осмотримо Јотамов пример. Сазнаћемо с којим проблемима се суочавао код куће док је одрастао.

Његов отац, Озија, био је краљ Јуде. Био је најмоћнији човек у земљи и добар краљ дуги низ година, чак и пре него што се Јотам родио. Али касније, док је Јотам још био млад, Озија је постао поносан и прекршио је Божји Закон. Зато га је Бог казнио страшном болешћу — добио је губу. Да ли знаш шта је било с Јотамом након тога? *

Јотам је наставио да служи Јехови. У томе му је можда помагала његова мајка Јеруса. Ипак, вероватно му није било лако да остане веран Јехови након што је његов отац, Озија, избачен из Јеховиног дома.

Шта ако твој отац или мајка престану да служе Јехови? Да ли би ти то тешко пало?— Није погрешно размишљати о томе. То видимо из онога што је Давид написао у Библији.

Давидов отац, Јесеј, био је добар човек који је служио Јехови. Давид је сигурно волео свог оца. Али још више је волео Јехову. Хајде да видимо како то знамо.

Молимо те да у Библији пронађеш Псалам 27:10. Ту је Давид написао: „Ако ме  и отац и мајка оставе, Јехова ће ме прихватити.“ Размисли о овоме: Библија заправо каже да ако дође до тога да Давидов отац или мајка напусте Јехову, Давид ће ипак наставити да му служи.

А ти? Да ли би наставио да служиш Јехови чак и ако твој отац или мајка не би?— Добро је да себи поставиш то питање зато што је то повезано с најважнијом заповешћу у Библији. Она гласи: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.“

Та заповест значи да треба да будеш веран Јехови чак и када је то тешко. Шта мислиш, ко жели да престанемо да служимо Јехови?— Божји противник Сатана Ђаво. Исус је за њега рекао да је „владар овог света“. Библија такође каже да је он „бог овог света“. Да ли треба да се плашимо Сатане?

Не треба. Не смемо заборавити да је Јехова моћнији од Сатане. Он ће нас заштитити ако се уздамо у њега. Прочитај у својој Библији како је Јехова сачувао Давида од страшног и огромног Голијата. Јехова може и тебе заштитити ако му останеш веран.

^ одл. 4 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.