Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Нађи силну радост у Јехови“

„Нађи силну радост у Јехови“

„Нађи силну радост у Јехови“

„Нађи силну радост у Јехови, и он ће ти дати што ти срце жели“ (ПСАЛАМ 37:4NW).

1, 2. Ко је Извор праве среће, и како је краљ Давид скренуо пажњу на ту чињеницу?

 „СРЕЋНИ су они који су свесни својих духовних потреба... срећни су милосрдни... срећни су мирољубиви.“ Ове речи, заједно с још шест изјава које описују оне који су срећни, представљају изванредан увод Исусове чувене Проповеди на гори, коју је забележио јеванђелиста Матеј (Матеј 5:3-11). Ове Исусове речи пружају нам гаранцију да срећа није нешто недостижно.

2 Један псалам који је записао Давид, краљ древног Израела, скреће пажњу на Извор праве среће, Јехову. Давид је рекао: „Нађи силну радост у Јехови, и он ће ти дати што ти срце жели“ (Псалам 37:4NW). Али, како нам упознавање Јехове и његових карактерних црта може донети „силну радост“? Како ти разматрање онога што је он већ урадио и што ће тек урадити да би спровео своју намеру пружа наду да ћеш добити оно „што ти срце жели“? Пажљивим осматрањем првих једанаест стихова 37. Псалма добићемо одговор на ова питања.

„Не завиди“

3, 4. Према Псалму 37:1, који је савет дао Давид, и зашто је данас добро послушати га?

3 Живимо у ’критичним времена с којима се тешко излази на крај‘ и која су препуна зла. Пред нашим очима се испуњавају следеће Павлове речи: „Зли људи и варалице напредоваће од зла на горе, заводећи и бивајући заведени“ (2. Тимотеју 3:1, 13). Привидан успех и напредак злих људи могли би тако лако да утичу на нас! Све нам то може одвући пажњу и замаглити наш духовни поглед на ствари. Запази како нас уводне речи 37. Псалма упозоравају на ту опасност: „Не жести се због злобника не завиди онима који зло чине.“

4 Медији нас свакодневно бомбардују извештајима о неправди. Непоштени пословни људи успевају да прођу без казне иако су починили неку превару. Криминалци искоришћавају недужне. Убице остају неоткривене или пролазе некажњено. Сви такви примери неправде могу изазвати наш гнев и могу пореметити наш душевни мир. Привидни успех злобника може код нас створити завист. Али, да ли ће наша узнемиреност поправити ситуацију? Да ли ће завист коју осећамо због привидних добити које уживају зли променити крајњи исход по њих? Сигурно да неће! Заиста нема потребе да се ’жестимо‘. Зашто?

5. Зашто су злобници упоређени с травом?

5 Псалмиста нам даје одговор: „Јер ће се као трава брзо покосити, као [„млада“, NW] зелена ће трава увенути“ (Псалам 37:2). Млада зелена трава изгледа лепо, али брзо се сасуши и увене. Исто је и са злобницима. Њихов привидни напредак неће трајати довека. Када умру, богатство које су стекли на непоштен начин неће моћи да им помогне. Правда на крају ипак свакога стигне. Павле је написао: „Плата коју даје грех [је] смрт“ (Римљанима 6:23). Та „плата“ је све што ће злобници и сви они који чине неправду на крају добити. Како узалудно протраћен живот! (Псалам 37:35, 36; 49:17, 18).

6. Коју поуку можемо извући из Псалма 37:1, 2?

6 Да ли би онда требало да дозволимо да нас узнемирава пролазно богатство злобника? Порука прва два стиха 37. Псалма је следећа: Немој да дозволиш да због њиховог успеха престанеш да служиш Јехови. Уместо тога, усредсреди се на духовне благослове и циљеве (Пословице 23:17).

„Уздај се у Јехову и чини добро“

7. Зашто треба да се поуздамо у Јехову?

7 Псалмиста нас подстиче да се ’уздамо у Јехову и чинимо добро‘ (Псалам 37:3а). Када нас обузму бриге или чак сумње, треба чврсто да се поуздамо у Јехову. Он је тај који пружа потпуну духовну сигурност. „Који настава у заклону Свевишњега“, написао је Мојсије, „он у сени Свемоћног почива“ (Псалам 91:1). Када нас узнемирава пораст безакоња у овом свету, тада треба још више да се ослонимо на Јехову. Ако ишчашимо ногу, много нам значи када нам је ту пријатељ на кога можемо да се ослонимо. Слично томе, Јеховина подршка нам је потребна док настојимо да му останемо верни (Исаија 50:10).

8. Како нам учешће у хришћанској служби може помоћи да не будемо претерано узнемирени због напредовања злих?

8 Један лек против узнемирености због напредовања злих јесте да тражимо овцама сличне особе и да им помажемо да добро упознају Јеховине намере. С обзиром да зла има све више, ми треба да будемо потпуно запослени у помагању другима. „Не заборављајте чинити добро и делити с другима“, рекао је апостол Павле, „јер се таквим жртвама угађа Богу.“ Највеће „добро“ које можемо учинити јесте да проповедамо другима славну добру вест о Божјем Краљевству. Наше јавно проповедање заиста представља „жртву хвале“ (Јеврејима 13:15, 16; Галатима 6:10).

9. Објасни шта значи Давидов подстрек да ’пребивамо на земљи‘.

9 Давид даље каже: „Пребивај на земљи и поступај верно“ (Псалам 37:3бNW). У Давидово време, та ’земља‘ је обухватала подручје које је Јехова дао Израелу, то јест Обећану земљу. Њене границе су се током Соломонове владавине протезале од Дана на северу до Вирсавеје на југу. То је било пребивалиште Израелаца (1. Краљевима 4:25). Данас, без обзира на то где живимо, радујемо се времену када ће у новом свету праведности читава планета бити претворена у рај. До тада, пребивамо на духовно сигурном месту (Исаија 65:13, 14).

10. Које резултате доноси наше ’верно поступање‘?

10 Које ће резултате донети наше ’верно поступање‘? Надахнута пословица нас подсећа: „Веран човек обилује благословом“ (Пословице 28:20). Где год да живимо, уколико настојимо да проповедамо што већем броју људи, Јехова ће нас сигурно наградити ако верно истрајемо у томе. На пример, Френк и његова жена Роуз били су пре 40 година додељени да служе као пионири у једном граду на северу Шкотске. Раније је неколико особа из тог града показало занимање за истину, али су на крају одустали. Овај брачни пар пионира није се обесхрабрио и започели су с делом проповедања и стварања ученика. У том граду сада постоји једна напредна скупштина. Јехова је заиста благословио верност овог пара. Френк понизно признаје: „Највећи од свих благослова јесте једноставно тај што смо још увек у истини и што смо још увек корисни Јехови.“ Заиста, када ’поступамо верно‘, добијамо много благослова и ценимо те благослове.

„Нађи силну радост у Јехови“

11, 12. (а) Како можемо ’наћи силну радост у Јехови‘? (б) Који циљ можеш поставити себи што се тиче личног студија, и до каквих резултата то може довести?

11 Да бисмо ојачали свој однос с Јеховом и да бисмо сачували поуздање у њега, морамо ’у њему наћи силну радост‘ (Псалам 37:4аNW). Како то можемо постићи? Уместо да се концентришемо искључиво на своју ситуацију, иако је можда тешка, треба да се усредсредимо на Јехову. Један начин на који то можемо радити јесте да издвајамо време да читамо његову Реч (Псалам 1:1, 2). Да ли ти читање Библије доноси радост? Имаћеш радости ако је читаш с циљем да научиш више о Јехови. Након што прочиташ један део из Библије, могао би да застанеш и упиташ се: ’Шта из овога што сам прочитао могу да научим о Јехови?‘ Не би било лоше да при руци имаш неку свеску или парче папира док читаш Библију. Сваки пут када застанеш да би размислио о значењу онога што си прочитао, направи кратку белешку која ће те подсетити на неку од Божјих дивних особина. У једном другом псалму Давид је отпевао: „Нека су ти угодне речи уста мојих, и пред тобом размишљања срца мога, Јехова, граде мој и избавитељу мој!“ (Псалам 19:15). Јехови је ’угодно‘, а нама доноси радост када његовој Речи обратимо такву посебну пажњу.

12 Како нам проучавање и дубоко размишљање могу донети радост? Можемо себи поставити циљ да о Јехови и његовим путевима научимо што је више могуће. Публикације као што су Највећи човек који је икада живео и Приближи се Јехови a садрже много информација о којима можемо с цењењем дубоко да размишљамо. Давид уверава праведне да ће им Јехова за узврат ’дати што им срце жели‘ (Псалам 37:4бNW). Слично уверење подстакло је апостола Јована да запише следеће речи: „Ово је поуздање које имамо у њега, да нас он чује, за шта год да молимо у складу с његовом вољом. Сем тога, ако знамо да нас чује у свему за шта молимо, знамо да ћемо имати оно за шта смо молили, јер смо то тражили од њега“ (1. Јованова 5:14, 15).

13. Какав је напредак у делу проповедања о Краљевству недавних година запажен у многим земљама?

13 С обзиром да настојимо да сачувамо своју беспрекорност, највише се радујемо када видимо да се оправдава Јеховина сувереност (Пословице 27:11). Зар нам срца нису испуњена радошћу када чујемо какво изванредно проповедничко дело обављају наша браћа у земљама које су некада биле под тоталитарном или диктаторском влашћу? Жељно ишчекујемо да видимо каква ће слобода можда још бити остварена пре него што дође крај овог система. Многе Јеховине слуге које живе у Западним земљама ревно проповедају студентима, избеглицама и другима који привремено бораве у тим земљама где постоји слобода обожавања. Жарко желимо да ове особе по повратку кући дозволе да и даље светлост истине сија, чак и тамо где изгледа да је таму немогуће пробити (Матеј 5:14-16).

„Препусти Јехови пут свој“

14. Шта нам доказује да можемо да се ослонимо на Јехову?

14 Колико нам је лакше када знамо да наше бриге и оно што нам изгледа као претежак терет могу бити отклоњени! Како? „Препусти Јехови пут свој; ослони се на њега“, каже Давид и додаје, „и он ће решити ствари“ (Псалам 37:5NW). У нашим скупштинама можемо наћи мноштво доказа који показују да је Јехова поуздан ослонац (Псалам 55:22NW). Сви они који су у пуновременој служби, било да су пионири, путујући надгледници, мисионари или добровољци који служе у Бетелу, могу посведочити да је Јеховина брига поуздана. Зашто не би пришао онима које познајеш и упитао их како они лично осећају да им Јехова помаже? Сигурно ћеш чути много искустава која показују да Јехова помаже чак и у тешким ситуацијама. Он се увек брине да имамо оно што нам је неопходно за живот (Псалам 37:25; Матеј 6:25-34).

15. Како долази до изражаја праведност Божјег народа?

15 Када се уздамо у Јехову и када му безусловно верујемо, тада можемо да доживимо оно што је псалмиста надаље рекао: „Учиниће да се правда [„праведност“, NW] твоја засветли као зора, право твоје [’правда твоја‘, NW] као подневно сунце“ (Псалам 37:6). Људи често имају погрешну представу о нама, Јеховиним сведоцима. Међутим, Јехова отвара очи искреним особама да би увиделе да је мотив због ког учествујемо у нашој јавној служби љубав према Јехови и ближњима. У исто време, наше добро понашање не може се сакрити, иако га многи представљају у погрешном светлу. Јехова нас подржава у сваком противљењу и прогонству. Захваљујући томе, праведност Божјег народа светли као подневно сунце (1. Петрова 2:12).

„Ћути... с чежњом чекај“

16, 17. У складу са Псалмом 37:7, за шта је сада време, и зашто?

16 Псалмиста затим каже: „Ћути пред Јеховом и с чежњом чекај на њега. Не жести се на онога ко је успешан на путу своме, на човека који извршава оно што је замислио“ (Псалам 37:7NW). Давид овде указује на то да треба стрпљиво да чекамо да Јехова предузме акцију. Истина је да крај овог система још није дошао, али то није разлог да се жалимо. Зар нисмо видели да су Јеховино милосрђе и стрпљивост далеко већи него што смо у почетку мислили? Да ли у овом времену и ми можемо показати да стрпљиво чекамо тиме што смо заокупљени проповедањем добре вести док не дође крај? (Марко 13:10). Сада је време да избегавамо непромишљене поступке који би нас могли лишити радости и духовне сигурности. Сада је време да се више него икада одупиремо лошем утицају сатанског света. И на крају, сада је време да задржимо моралну чистоћу и да никада не угрозимо свој праведан положај пред Јеховом. Наставимо да се боримо против неморалних мисли и избегавајмо недоличне поступке како према особама супротног пола, тако и према особама истог пола (Колошанима 3:5).

17 Давид нас саветује: „Збаци гнев и остави јарост, не дражи се, јер то ка злу води! Јер ће се истребити који зло чине, а који се у Јехову уздају држаће земљу“ (Псалам 37:8, 9). Да, с поуздањем можемо чекати то време — које је сада тако близу — када ће Јехова уклонити са земље сву исквареност и оне који су одговорни за њу.

„Још мало“

18, 19. Какво охрабрење налазиш у Псалму 37:10?

18 „Још мало и нестаће бездушника. Погледаћеш на место његово, и њега већ неће више бити“ (Псалам 37:10). Ове речи нас и те како храбре док се приближавамо крају овог система ствари и кулминацији његове погубне независности од Јехове! Сви облици људских владавина и власти жалосно су подбацили. Сада се приближавамо времену када ће Бог поново почети да влада и то путем теократије, то јест путем његовог Краљевства у рукама Исуса Христа. Та владавина ће преузети потпуну контролу над светским збивањима и уклониће све противнике Божјег Краљевства (Данило 2:44).

19 У новом свету под Божјим Краљевством неће постојати ниједан ’бездушник‘. Заиста, свако ко се тада буде побунио против Јехове брзо ће бити уклоњен. Тамо неће бити оних који ће нападати његову сувереност и који ће одбити да се подложе његовом ауторитету. Сви твоји ближњи ће желети исто, да угоде Јехови. Какву ће само сигурност то донети — нема брава, нема решетака, нити било чега што би нарушавало поверење и срећу! (Исаија 65:20; Михеј 4:4; 2. Петрова 3:13).

20, 21. (а) Ко су „смерни“ из Псалма 37:11, и где они налазе ’изобиље мира‘? (б) Које ћемо благослове добити ако опонашамо Већег Давида?

20 Дакле, „смерни ће чувати земљу“ (Псалам 37:11). Али ко су ти „смерни“? Реч која је преведена са „смерни“ потиче од речи која значи „измучен, понизан, понижен“. Да, „смерни“ су они који понизно чекају да Јехова исправи све неправде које су им нанете. „Уживаће [’силно ће се радовати‘, NW] у изобиљу мира“ (Псалам 37:11б). Већ сада налазимо изобиље мира у духовном рају који влада у правој хришћанској скупштини.

21 Иако још увек доживљавамо проблеме, ми подржавамо једни друге и тешимо депресивне. Захваљујући томе, Јеховин народ ужива истинско унутрашње задовољство. Браћа која су именована за пастире с љубављу брину о нашим духовним потребама — понекад чак и о физичким — и то нам помаже да издржимо невоље које подносимо због праведности (1. Солуњанима 2:7, 11; 1. Петрова 5:2, 3). Тај мир је заиста драгоцен посед! Сем тога, имамо и наду да ћемо живети вечно у мирном рају који је надохват руке. Зато опонашајмо Већег Давида, Исуса Христа, кога је ревност за Јехову покретала да верно служи све до краја (1. Петрова 2:21). Тако ћемо и даље бити срећни и хвалићемо онога у коме смо нашли силну радост, нашег Бога, Јехову.

[Фуснота]

a Објавили Јеховини сведоци.

Можеш ли да одговориш?

• Које си поуке извукао из Псалма 37:1, 2?

• Како можеш ’наћи силну радост у Јехови‘?

• Шта доказује да се стварно можемо ослонити на Јехову?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Хришћани ’не завиде онима који зло чине‘

[Слика на 10. страни]

„Уздај се у Јехову и чини добро“

[Слика на 11. страни]

Учи о Јехови што више можеш и на тај начин нађи силну радост у њему

[Слика на 12. страни]

„Смерни ће чувати земљу“