Пређи на садржај

Пређи на садржај

Прави разлог за веровање у Бога

Прави разлог за веровање у Бога

Прави разлог за веровање у Бога

КОРЕЈСКА књига 31 Reasons Why Young People Leave the Church тврди да многи престану да посећују цркву зато што не могу да добију задовољавајуће одговоре на своја питања. На пример, они се питају: ’Зашто људи који верују у Бога пате?‘ или ’зашто морамо прихватити све што црква научава када су многа од тих учења збуњујућа и противречна?‘

Разочарани одговорима које добију од свештенства, многи закључе да Библија нема одговор на њихова питања. Када свештеник да̂ објашњење које се темељи једино на његовом личном мишљењу, исход је често неразумевање, па чак и одбацивање Бога и Библије.

То се десило Ејбелу, који је одгојен као лутеровац у Јужној Африци. Он се присећа: „Црква научава да Бог ’узима‘ оне који умру. Али нисам могао да разумем зашто би Бог љубави деци ’узео‘ родитеље. У сеоском подручју Африке где сам одрастао, квочка се не коље док пилићи не порасту. Када би се утврдило да је крава стеона, клање би се одложило док се не отели и док теле не престане да сиса. Нисам могао да разумем зашто Бог пун љубави не показује исти обзир према људима.“

Арам из Канаде имао је сличне сумње. Он каже: „Отац ми је умро када сам имао 13 година. На сахрани, један угледни свештеник је објаснио да је Бог желео да мој отац умре како би био ближи Богу на небу. ’Бог узима добре људе‘, рекао је свештеник, ’зато што воли праведнике.‘ Нисам могао да разумем како Бог може да буде тако себичан.“

Касније су и Ејбел и Арам дошли у контакт с Јеховиним сведоцима, проучавали су Библију с њима и коначно су пронашли одговоре на своја питања. Заволели су Бога и развили су снажну веру у њега. На крају су предали свој живот Јехови и постали његове лојалне слуге.

Тачно спознање — кључ за веру у Бога

Шта можемо научити из ових искустава? Она нам говоре да је тачно библијско спознање од пресудне важности за веру у Бога. Апостол Павле је хришћанима из древног града Филипа рекао: „За ово се стално молим, да ваша љубав све више и више обилује тачним спознањем и пуном разборитошћу“ (Филипљанима 1:9). Павле овде доводи у везу љубав према Богу и суверницима с тачним спознањем о Богу и његовој вољи.

Ово је логично, јер да бисмо имали поверење у некога први услов је да познајемо ту особу — што потпуније и прецизније, то боље. Слично томе, тачно спознање је потребно да би те подстакло да верујеш у Бога. Павле је рекао: „Вера је зајамчено очекивање онога чему се човек нада, јасно доказивање стварности иако се не виде“ (Јеврејима 11:1). Вера у Бога без тачног библијског спознања слична је кули од карата. Да би се срушила, довољан је само мали дашак ветра.

Проучавање Библије помоћи ће ти да добијеш одговоре на питања попут овог које је дуго збуњивало Абела и Арама: ’Зашто људи умиру?‘ Библија објашњава да је „преко једног човека у свет ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 5:12). Људи старе и умиру, не зато што их Бог узима да буду с њим, већ због Адамовог греха (Постање 2:16, 17; 3:6, 17-19). Осим тога, Библија открива праву наду коју Јехова Бог нуди. Преко свог Сина, Исуса Христа, он грешном човечанству пружа наду у ускрсење (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15).

Да бисмо лакше разумели истину о ускрсењу, библијски извештај садржи примере неколико особа које је Исус оживео (Лука 7:11-17; 8:40-56; Јован 11:17-45). Док будеш читао ове извештаје, запази радост и одушевљење које су доживели пријатељи и породица ускрснулих. Запази такође да их је то подстакло да хвале Бога и да искажу веру у Исуса.

Тачно спознање о Богу и његовим намерама може и данас имати исти утицај на људе. Многе су некада збуњивала, оптерећивала, па чак и спотицала важна питања на која нису могли да пронађу задовољавајуће одговоре. Али, проучавајући Библију пронашли су одговоре, и то је потпуно променило њихов живот.

Љубав према Богу — главни разлог да му служимо

Иако је тачно спознање неопходно за веру у Бога, потребно је још нешто што ће особу подстаћи да му буде послушна и да му служи. Када је упитан која је највећа Божја заповест, Исус је рекао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом“ (Марко 12:30). Ако особа воли Бога на овакав начин, онда ће она жарко желети да му буде послушна и да му служи. Да ли је тако и с тобом?

Рејчел, која неколико деценија служи као мисионар у Кореји, каже из ког разлога она верује у Бога: „Размишљам о Јеховиној великодушности према његовим створењима, о његовој спремности да опрашта свом народу, и његовој жељи да извучемо користи из поуке коју нам пружа. Због свега овога моја љубав према Богу је све већа. Та љубав је разлог због ког желим да му служим.“

Марта, једна удовица из Немачке, служи Јехови већ 48 година. Она каже: „Зашто служим Јехови? Зато што га волим. Свако вече Јехови кажем у молитви колико сам му истински захвална за све његове благослове, а посебно за откупну жртву.“

Заиста, љубав према Богу нас подстиче да му служимо од срца. Али, како неко може развити такву љубав? Оно што нас највише може мотивисати да развијемо такву љубав према Богу јесте дубока захвалност за љубав коју је он показао према нама. Запази овај дирљиви подсетник из Библије: „Ко не воли, није упознао Бога, јер Бог је љубав. По томе се показала Божја љубав у нашем случају, што је Бог послао свог јединорођеног Сина на свет да преко њега добијемо живот. Љубав је у овоме: не да смо ми волели Бога, него да је он волео нас и послао свог Сина као жртву помирења за наше грехе“ (1. Јованова 4:8-10).

Да ли схваташ колико је велика та љубав? Замисли да се давиш у набујалој реци и један човек ризикује свој живот да би те спасао. Да ли би га заборавио, односно зар му не би био јако захвалан? Зар не би био спреман да учиниш све што можеш за њега? Љубав коју је Бог показао када је дао свог Сина Исуса Христа као откупну жртву неупоредиво је већа (Јован 3:16; Римљанима 8:38, 39). Када ти Божја љубав буде дирнула срце, тада ћеш бити подстакнут да га волиш и да му служиш свим срцем.

Садашњи и будући благослови

Иако љубав према Богу треба да буде главни разлог због ког вршимо његову вољу, сазнање да Бог награђује оне који му служе ипак радује срце. Апостол Павле је истакао: „Без вере није могуће угодити му, јер онај ко приступа Богу мора веровати да он постоји и да награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 11:6).

Бог заиста благосиља оне који га воле и слушају. Многи имају боље здравље зато што следе библијска начела (Пословице 23:20, 21; 2. Коринћанима 7:1). Они који примењују библијска начела о поштењу и марљивости у већини случајева задобију поверење својих послодаваца и захваљујући томе уживају већу економску сигурност (Колошанима 3:23). Зато што се уздају у Јехову, његове слуге су благословљене душевним миром, чак и у искушавајућим околностима (Пословице 28:25; Филипљанима 4:6, 7). Изнад свега, они с поуздањем радосно очекују благослове вечног живота у предстојећем рају на земљи (Псалам 37:11, 29).

Шта осећају према Јехови они који имају овакве благослове? Жаклина, једна хришћанка из Канаде, овако изражава своју захвалност Богу: „Он нам увек даје тако дивне дарове, и пружа нам сигурну наду у вечни живот.“ Ејбел, кога смо раније споменули, описује своја осећања на следећи начин: „Могућност да живим вечно на рајској земљи представљала је нешто ново за мене, и једва чекам да се то деси. Међутим, чак и када не би било раја, и даље бих од срца волео Бога и служио му.“

И ти можеш имати истинску веру

Библија каже: „Јехова над војскама [је] праведан судија, који испитује утробе и срца“ (Јеремија 11:20). Да, Јехова испитује и најскривенији кутак нашег бића. Свако треба да испита своје мотиве за веровање у Бога. Можда су погрешна веровања и схватања о Богу довела до неисправних поступака у прошлости. Али, тачно библијско спознање може водити до правог односа са Створитељем, Јеховом Богом (1. Тимотеју 2:3, 4).

Путем бесплатних кућних библијских студија, Јеховини сведоци помажу људима да стекну тачно спознање о Богу (Матеј 28:20). Многи који су прихватили ту помоћ заволели су Бога и развили истинску веру у њега. Кроз библијски студиј, они су стекли „мудрост и разборитост“ која им помаже да ’спокојно иду својим путем‘ у овим опасним временима (Пословице 3:21-23). Изнад свега, сада имају ’сигурну и чврсту‘ наду у будућност (Јеврејима 6:19). И ти можеш имати истинску веру и ове благослове.

[Оквир на 6. страни]

Збуњујућа питања на која треба одговорити

„Док сам као студент медицине био на пракси у једној болници, видео сам како добри људи ридају у болу због неке болести или несреће. Ако Бог постоји, зашто се такве ствари догађају? Да ли је религија само пут до душевног мира?“ (некадашњи презбитеријанац из Кореје).

„Често сам се питала да ли је мој отац, који је био алкохоличар, отишао у пакао или у рај. Имала сам страх од смрти и ужасавала ме је идеја о пакленој ватри. Нисам могла да разумем како Бог пун љубави може послати некога да вечно пати у паклу“ (некадашња католикиња из Бразила).

„Шта будућност доноси земљи и човечанству? Како би људски род могао да живи вечно? Како људи могу постићи прави мир?“ (некадашњи католик из Немачке).

„Учење о реинкарнацији није ми деловало логично. Животиње не могу да обожавају, и ако би се из неког разлога поново родио као животиња да би платио за своје грехе, како би онда променио ту ситуацију и напредовао из тог стања?“ (некадашњи хиндус из Јужне Африке).

„Одрастао сам у породици која је исповедала конфуцијанизам, и често сам учествовао у церемонијама које су се изводиле за покој наших предака. Док сам помагао око постављања жртвеног стола и док сам се клањао, питао сам се да ли ће мртви преци доћи да поједу храну и да виде како им се клањамо“ (некадашњи конфуцијевац из Кореје).

Све ове особе пронашле су одговоре на своја питања проучавајући Библију с Јеховиним сведоцима.