Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИНТЕРВЈУ | СТИВЕН ТЕЈЛОР

Професор финансијског рачуноводства говори о својој вери

Професор финансијског рачуноводства говори о својој вери

Професор Стивен Тејлор предаје на Технолошком универзитету у Сиднеју. Поред тога, бави се и истраживачким радом. Проучава финансијска тржишта и како их учинити ефикаснима. Пробудите се! је разговарао с њим о томе како су истраживања којима се бави утицала на његова религиозна уверења.

Реците нам нешто о себи.

Моји родитељи су били поштени и вредни људи и редовно су одлазили у цркву. Подстицали су ме да стекнем добро образовање, па сам се зато уписао на Универзитет у Новом Јужном Велсу, на одсек за трговину. Схватио сам да ми се допада истраживачки рад и одлучио да изградим академску каријеру.

Којом области истраживања сте се бавили?

Посебно ме је интересовало како функционише берза. Тамо људи могу да купују и продају акције компанија и потом тај новац користе да би водили свој посао. Између осталог, ја изучавам факторе који утичу на вредност акција.

Можете ли нам дати неки пример?

Компаније треба редовно да пријављују своју зараду. Инвеститори користе те информације у процени финансијског стања неке компаније. Али неке методе пријављивања профита нису стандардизоване. Критичари у томе виде пропуст у систему, који компаније могу да искористе како би прикриле своју стварну вредност и профитабилност. Како инвеститори могу доћи до тачних и комплетних информација? Које чињенице су потребне да би се засигурало да берза поштено послује? Моје колеге и ја тренутно покушавамо да пронађемо одговоре на ова питања.

Да ли сте одувек били религиозни?

Као дете сам редовно одлазио у презбитеријанску цркву  са својим родитељима, али током тинејџерских година сам се удаљио од религије. Веровао сам у Створитеља и поштовао Библију али сам сматрао да нам религија не може помоћи у свакодневном животу. Верске заједнице су ми више личиле на нека удружења. Посетио сам неколико великих цркава у Европи и питао сам се зашто гомилају толико богатство, а свет је пун сиромаштва. Било ми је тешко да разумем тај јаз и постао сам прилично сумњичав према религији.

Шта је утицало на то да промените мишљење?

Моја жена, Џенифер, почела је да проучава Библију с Јеховиним сведоцима и да одлази на њихове састанке. Помислио сам да би било боље да пођем с њом и проверим о чему се ради. Врло брзо сам схватио да скоро ништа не знам о Библији. То ме је шокирало! Тако сам почео да проучавам Библију са Сведоцима.

Методе поучавања које су Сведоци користили су ме задивиле. Прво би поставили неко питање, затим би сакупили и анализирали доказе, а онда би изводили логичне закључке — баш као што и ја радим приликом академских истраживања! Крстио сам се као Јеховин сведок 1999, неколико година након Џенифер.

Да ли вам је знање из економије ојачало поверење у Библију?

Сасвим сигурно. На пример, Закон који је Бог дао Израелцима бавио се економским проблемима који су и данас изазов за економисте. Тај Закон је од Израелаца захтевао да одвоје део приноса за сиромашне (што је облик опорезивања и осигурања), да сиромашнима дају зајам без камате (нека врста кредитирања) и да сваке 50. године земљиште врате првобитним власницима (што је облик заштите имовинских права) (Левитска 19:9, 10; 25:10, 35-37; Поновљени закони 24:19-21). Ове и друге економске мере помагале су људима на три начина: (1) да лакше преброде финансијске потешкоће, (2) да се брже опораве од дуготрајног сиромаштва и (3) да ублаже економску неједнакост. И све то више од 3 000 година пре него што је економија настала као наука!

Библија такође подстиче на ставове и понашања која унапређују економску сигурност. На пример, учи људе да буду поштени, поуздани, саосећајни и великодушни (Поновљени закони 15:7-11; 25:15; Псалам 15). Занимљиво је да су неке пословне школе и организације након избијања недавне светске економске кризе почеле да подстичу пословне људе да се држе одређених етичких норми. По мом мишљењу, библијска морална мерила далеко премашују пословну етику.

Како је ваша вера утицала на вас?

Џенифер ми каже да сам постао разумнији. Пре сам био перфекциониста и све сам видео црно-бело. Можда ми је зато тако добро ишло рачуноводство. Библијска начела су ми у сваком случају помогла да будем уравнотеженији. Сада смо много срећнији и моја породица и ја. Такође уживамо у томе да с другима разговарамо о библијским саветима, који су заиста практични. Проучавање Библије је била моја најбоља „инвестиција“ у животу.

Проучавање Библије је била моја најбоља „инвестиција“ у животу