Пређи на садржај

Пређи на садржај

Велике очи — мајушно тело

Велике очи — мајушно тело

ВЕЋИНА људи би за њега рекла да је симпатичан, а понеки да је крајње чудан. Има дуге ноге, меко крзно и огромне очи које сијају. Тело му је дуго око 12 центиметара, а тежак је око 100 грама. О коме је реч? О филипинској авети!

Упознајмо се мало боље са овим створењем. Његове очи, уши, прсти, стопала, ноге и реп делују исувише велико у односу на тело. Али ако поближе осмотримо те необичности, схватићемо да су све оне генијално осмишљене.

СЛУХ: Ова створења имају уши танке попут папира. Могу их увијати и исправљати и усмеравати како би чули и најтише звуке. Добар слух им помаже да умакну предаторима, као што је дивља мачка, али и да пронађу свој плен, јер и по мраку могу да чују цврчке, термите, бубе, птице и жабе. А онда целу главу окрећу у том правцу и усмеравају буљаве очи ка потенцијалном залогају.

СТИСАК: Прсти овог створења посебно су осмишљени за хватање танушних грана. Они имају јастучиће с браздама који им омогућавају да приањају уз грану као што аутомобилска гума, захваљујући шарама, приања уз асфалт. Чак и док спава, мора чврсто да се држи. Бразде на унутрашњој страни репа омогућавају му да остане у истом положају све док се не пробуди.

 ВИД: Ниједан други сисар нема толико велике очи у односу на тело. Заправо, свако око засебно веће је од његовог мозга! Филипинска авет не може да помера очи, већ увек гледа право напред. Да ли је то нека сметња? Ни у ком случају. Она то и не осећа, јер има покретљив врат због ког може да окреће главу за 180 степени на обе стране.

ПОКРЕТЉИВОСТ: Својим снажним дугим ногама, авети се могу одбацити и до шест метара — што је 40 пута више од дужине њиховог тела! Када лови, овај мали предатор скаче по мраку са испруженим прстима и хвата плен с милиметарском прецизношћу.

Филипинске авети тешко опстају у заточеништву, делом због неутољиве глади за живим инсектима, а делом због тога што не трпе додир. Па ипак, ово јединствено створење и даље одушевљава Филипинце. А како и не би — све на овом дражесном, шумском, буљавом створењу право је чудо.