Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Земља

Земља

Зашто је Бог створио земљу?

„Овако каже Јехова [...] онај који је обликовао и начинио земљу [...] који је није створио узалуд, већ ју је обликовао да буде настањена.“ (Исаија 45:18)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи тврде да земља није створена него да је настала под дејством безличних сила. Неке религије научавају да је земља само место где Бог испитује људе да би видео да ли да их награди животом на небу или да их казни пакленом ватром.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Створи Бог небеса и земљу“ стоји у Постанку 1:1. Првом људском пару Бог је рекао: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите, и владајте над [...] свим створењима што се мичу по земљи“ (Постанак 1:28). Смрт је поменуо само као казну за непослушност (Постанак 2:17). Према томе, Бог је желео да земља буде вечни дом за човечанство. Требало је да буде насељена послушним људима, који би бринули о њој и на њој заувек живели.

 Хоће ли земља бити уништена?

„Утврдио си земљу на темељима њеним, никад се она пољуљати неће, у сву вечност.“ (Псалам 104:5)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Научници прогнозирају како би земља могла бити уништена или неподесна за живот. Они спомињу егзистенцијалне ризике, то јест претње по опстанак планете. Ту спадају природне непогоде, као што су удар комета или астероида, супервулкани, гашење Сунца или глобално загревање, као и катастрофе за које је одговоран човек, попут нуклеарних ратова или биотероризма.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Сврха с којом је Бог створио планету није се променила. Божја Реч јасно каже: „Земља остаје заувек“ (Проповедник 1:4). Надаље, она ће увек бити настањена: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Веровање да ће земља на крају бити уништена навело је неке да безобзирно искоришћавају њена богатства. Други су због тога изгубили наду у будућност и живе само за данас. Такав став може водити до живота без много смисла и неког циља. С друге стране, ако верујемо да можемо живети заувек на земљи, већа је вероватноћа да ћемо доносити одлуке које ће користити и нама и нашој породици — чак и у далекој будућности.

Да ли је небо коначно одредиште људи?

„Небеса — небеса Јехови припадају, а земљу је дао синовима људским.“ (Псалам 115:16)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи верују да сви добри људи иду на небо.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Небо припада Богу, а земља је за људе. Библија говори о ’будућој настањеној земљи‘ (Јеврејима 2:5, фуснота). Исус је био први човек који је узашао на небо, а Библија говори да је одабран још један мали број оних који ће такође отићи на небо из једног посебног разлога. Наиме, заједно са Исусом „они ће краљевати над земљом“ (Откривење 5:9, 10; Лука 12:32; Јован 3:13).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Веровање да сви добри људи иду на небо није у сагласности са оним што Библија научава. Ако би Бог узимао све добре људе на небо, то би значило да није у стању да испуни оно због чега је створио земљу и да његова обећања о вечном животу на земљи нису истинита. Супротно томе, Божја Реч обећава: „Уздај се у Јехову, и држи се пута његовог, он ће те узвисити и ти ћеш земљу поседовати“ (Псалам 37:34).