Пређи на садржај

Пређи на садржај

ИНТЕРВЈУ | ЈАН-ДЕР СЈУ

Ембриолог говори о својој вери

Ембриолог говори о својој вери

ПРОФЕСОР Јан-Дер Сју је директор одсека за ембриологију на Националном универзитету за науку и технологију у Пингтунгу на Тајвану. Раније је веровао у еволуцију, али је променио мишљење након што је почео да се бави научноистраживачким радом. За Пробудите се! је испричао како је дошло до тога.

Кажите нам нешто о себи.

Рођен сам 1966. на Тајвану, где сам и одрастао. Религија мојих родитеља била је мешавина таоизма и будизма. Обожавали смо претке и молили се ликовима и никада нисмо сматрали да постоји само један Бог, Створитељ.

Зашто сте се определили за биологију?

Када сам био мали, волео сам да бринем о животињама. Желео сам да једног дана помажем и животињама и људима. Једно време сам студирао ветерину, а касније сам прешао на ембриологију, надајући се да ћу тако разумети и порекло живота.

У то време сте веровали у еволуцију. Можете ли нам рећи зашто?

На универзитету смо учили о еволуцији, тврдећи да је заснована на доказима. Ја сам то прихватио.

Зашто сте почели да читате Библију?

Из два разлога. Као прво, дошао сам до закључка да од многобројних богова које људи обожавају један мора бити највећи. Али који? Као друго, знао сам да је то веома поштована књига, због чега сам се уписао на часове Библије.

Када сам 1992. почео да студирам на Католичком универзитету у Левену у Белгији, отишао сам у католичку цркву и замолио свештеника да ми помогне да разумем Библију. Међутим, он ме је одбио.

Како сте пронашли одговоре на своја питања?

Две године касније, док сам још увек био у Белгији и бавио се научноистраживачким радом, упознао сам једну жену из Пољске по имену Рут, која је била Јеховин сведок. Она је научила кинески како би помагала студентима универзитета који су желели да уче о Богу. Будући да сам се молио за такву помоћ, био сам одушевљен када сам је упознао.

Рут ми је показала да је Библија, премда није научна књига, у складу с науком. На пример, библијски писац Давид је у молитви рекао Богу: „Очи су твоје виделе док сам заметак био, у књизи су твојој сви делови његови били записани, и дани кад су настајали, када још није било ниједнога“ (Псалам 139:16). Иако се Давид песнички изразио, у суштини је био у праву. Чак и пре него што се делови тела формирају, упутства за њихов развој већ постоје. Тачност Библије ми је помогла да се уверим да је она заиста Божја Реч. Такође сам почео да верујем да постоји само један Бог, Јехова. 1

Шта вас је уверило да је Бог створио живот?

Циљ научног истраживања је сазнати истину, а не поткрепити унапред формиране идеје. Проучавање развоја ембриона навело ме је да променим мишљење и закључим да је живот створен. На пример, инжењери праве монтажне траке како би се одређени делови спојили по одређеном редоследу и на одређен начин. Развој ембриона је у неку руку сличан том процесу, али је далеко сложенији.

Све почиње од једне оплођене ћелије, зар не?

Да. Та сићушна ћелија се затим дели, чиме започиње деоба ћелија. Једно време се неке ћелије умножавају у циклусима од 12 до 24 сата. У раној фази овог процеса формирају се матичне ћелије. 2 Оне могу произвести скоро сваку од око 200 различитих врста ћелија које су потребне да би се беба у потпуности развила. Међу њима су крвне, коштане, нервне ћелије и тако даље.

Проучавање развоја ембриона навело ме је да закључим да је живот створен

Морају се произвести праве ћелије у исправном редоследу и на правом месту. Оне прво формирају ткива, а од њих после настају органи и удови. Који научник би могао и сањати о записивању упутстава за такве процесе? Па ипак, колико год било невероватно, упутства за развијање једног ембриона записана су у ДНК. Када размишљам о величанствености свега тога, уверен сам да је живот створио Бог.

Зашто сте постали Јеховин сведок?

Једном речју, због љубави. Исус Христ је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јован 13:35). Таква љубав је непристрана. На њу не утичу нечија националност, култура из које потиче или боја коже. Из прве руке сам видео и осетио такву љубав кад сам упознао Сведоке.

^ 2. Због своје савести, професор Јан-Дер Сју се не бави људским матичним ћелијама.