Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како избећи опасности на интернету

Како избећи опасности на интернету

Гледиште Библије

Како избећи опасности на интернету

У ЈЕДНОМ забаченом индијском селу, пољопривредник проверава која је цена соје у Чикагу како би проценио да ли је најбоље време да прода летину. У истом тренутку, једна пензионерка се смеши док чита поруку од свог унука, један путник прати временску прогнозу за своје одредиште, а једна мајка налази користан материјал за домаћи задатак који њено дете треба да уради. Све се ово постиже захваљујући Интернету. Може се рећи да је Интернет револуција, у којој „учествује“ нешто више од 600 милиона људи широм света, променила начин комуникације и пословања у свету.

Интернет су нарочито добро прихватиле млађе генерације, које се због тога понекад називају сајбер-генерацијама. Студенти га све више користе уместо библиотеке као један од главних извора новости и за истраживање. „Укратко речено, студенти га максимално користе за учење“, каже Дина Тилиш, организатор истраживања које је обухватало студенте завршних година на факултетима у Сједињеним Државама. Интернет је заиста вредно средство у савременом друштву.

Углавном, што је неко средство моћније, то може бити опасније. На пример, моторна тестера је много ефикаснија од ручне тестере; ипак, њоме се мора пажљиво руковати. Слично је и са Интернетом: и он је изузетно моћан и користан, али морамо бити опрезни када га користимо, јер он са собом носи и озбиљне опасности. Забринутост због тих опасности подстакла је више од 40 држава чланица Савета Европе да склопе један међународни споразум са циљем да заштите друштво од криминала путем Интернета.

Зашто сва та забринутост? Које опасности посебно брину хришћане? Да ли због њих треба да престану с коришћењем Интернета? Какве смернице пружа Библија?

Потреба за опрезом

Пре много векова, Библија је упозорила на опасности од лоших људи ’пуних лукавства‘, који ’зло смишљају‘ (Пословице 24:8). Пророк Јеремија их је описао као ’зле људе‘ чије су куће „пуне преваре“. Попут птичара, они „погубне замке постављају“ како би преварили људе и ’обогатили се‘ (Јеремија 5:26, 27NW). Технологија омогућава данашњим ’злим људима‘ да користе савремене лукаве замке. Осмотримо неке од тих замки које за хришћане могу представљати велику опасност.

Порнографија на Интернету је бизнис који годишње доноси приход од око две милијарде евра. Број порнографских веб-страна у протеклих пет година порастао је за близу невероватних 1 800 посто. Процењује се да тренутно има преко 260 милиона таквих страна, а њихов број наставља да расте незапамћеном брзином. „Порнографија на Интернету постаје толико распрострањена да ју је тешко избећи, што значи и да се лакше може развити зависност од сајбер-секса“, каже др Кимберли Јанг, директор установе која се бави проблемом зависности повезаних са Интернетом.

У Библији нам се каже да „свакога искушава његова сопствена жеља тако што га одвлачи и мами“ (Јаков 1:14). Они који нуде порнографију гледају на кориснике компјутера као на потенцијалне жртве. Зато користе различите тактике како би код сваког од њих пробудили његову ’сопствену жељу‘, то јест, ’жељу тела и жељу очију‘ (1. Јованова 2:16). Њихова намера је да ухвате у замку неопрезне кориснике Интернета тако што настоје да их „намаме“ (Пословице 1:10).

Попут злих људи из библијских времена, људи који праве и дистрибуишу порнографски материјал често прибегавају обманама. Агресивно настојећи да привуку нове муштерије, они, према неким проценама сваког дана путем електронске поште пошаљу око две милијарде порнографских порука. На основу њиховог наслова, рекло би се да су те нежељене поруке безазлене. Међутим, ако се таква пошта отвори, може нагрнути бујица неморалних слика коју је тешко зауставити. Уколико корисник упути захтев да буде избрисан са списка прималаца таквих порука, то може довести до још веће поплаве нежељеног порнографског материјала.

Птичар пажљиво поставља семе дуж пута. Неопрезна птица кљуца једну по једну укусну семенку док изненада не упадне у замку. Слично томе, неки из знатижеље повремено баце поглед на материјал који буди сексуалне жеље. Затим, у тајности све чешће гледају такве слике које снажно делују на њих и изазивају узбуђење. Због тога их може мучити осећај срамоте и кривице. Упркос томе, оно што је некада изгледало шокантно с временом постаје нормално. За оне који желе да гледају порнографију, Интернет може бити попут неког ђубрива које подстиче брз раст жеља које доводе до греха (Јаков 1:15). На крају се код таквих особа може развити „’тамна страна‘ личности, обележена неприродном похотом и лишена моралних вредности“, каже др Виктор Клајн, клинички психолог који је лечио стотине пацијената ухваћених у замку порнографије.

Опасности од чет просторија

Коришћење чет просторија на Интернету може одузимати време и све чешће је узрок разорених породичних односа. Изражавајући незадовољство због тога што му супруга проводи превише времена на Интернету, један човек је написао: „Чим дође с посла, она укључује компјутер и не искључује га у наредних пет, па и више сати. То се неповољно одражава на наш брак.“ Чињеница је да када смо на Интернету, не можемо поклонити пажњу својој породици.

Анџела Сибсон, директор брачног саветовалишта Relate, каже да Интернет „отвара врата другим врстама односа, који могу бити изузетно јаки и разорити постојеће односе“. Оно што испрва може изгледати као пријатељски разговор у чет просторији, брзо се може претворити у нешто озбиљније. У намери да се упусти у неморални однос, особа ’лукавог срца‘ користи ’ласкав језик‘, говорећи потенцијалној жртви оно што она жели да чује (Пословице 6:24; 7:10). Никол, 26-годишња жртва из Уједињеног Краљевства, прича своје искуство: „Обасипао ме је изразима љубави. Стално је говорио како сам дивна и поверовала сам да му је стварно стало до мене.“ Др Ал Купер, који је објавио књигу Sex and the Internet: A Guidebook for Clinicians, каже да треба „упозорити људе на то да флертовањем преко Интернета доводе себе у опасну ситуацију, што се веома често завршава разводом“.

Нарочито су деца у опасности да их искористе или повреде злостављачи који се служе Интернетом. ’Поквареним говором‘ и ’подмуклим уснама‘, педофили циљају на децу која су по природи неискусна (Пословице 4:24, NW; 7:7NW). Они користе тактику под називом „припремање“, која се састоји у томе да дете обаспу пажњом, наклоношћу и љубазношћу чиме га наводе да се осећа посебним. Одају утисак да знају сва његова интересовања, укључујући и његову омиљену музику и хобије.Такође, преувеличавају мале проблеме како би између детета и његове породице створили јаз. У намери да испуне своје гнусне жеље, злостављачи могу потенцијалној жртви чак послати карту за путовање. Последице су застрашујуће.

Библијска начела нас чувају

Након разматрања опасности, неки су закључили да је боље да уопште не користе Интернет. Међутим, мора се признати да само мали проценат сајтова представља опасност и да већина корисника није доживела озбиљне проблеме.

На срећу, Писмо пружа вођство које нас чува од опасности. Подстиче нас да стичемо знање, мудрост и разборитост. Те особине ће ’пазити на нас‘ и помоћи нам да се ’избавимо од зла пута‘ (Пословице 2:10-12). Али, ’откуд дакле мудрост?‘, питао је Божји древни слуга Јов. Који је одговор затим пружио? „Мудрост је страх од Јехове“ (Јов 28:20, 28).

„Страх од Јехове“, што значи ’мрзети зло‘, представља основу за развијање особина које су угодне Богу (Пословице 1:7; 8:13; 9:10). Љубав и поштовање према Богу, као и здраво страхопоштовање према његовој моћи и ауторитету, омогућавају нам да мрзимо и избегавамо зле ствари које он мрзи. Способност просуђивања и знање које је у складу с Божјом вољом помажу нам да препознамо опасности које нам могу затровати ум, срце и духовност. Почињемо да се гнушамо себичних и похлепних ставова који могу разорити нашу породицу и уништити наш однос с Јеховом.

Зато, ако користите Интернет, имајте на уму опасности. Будите одлучни да слушате Божје заповести и немојте се играти ватром (1. Летописа 28:7). У том случају, ако се суочите са опасностима на Интернету, мудро ћете реаговати и побећи ћете од њих (1. Коринћанима 6:18).

[Оквир на 19. страни]

КЛОНИТЕ СЕ ПОРНОГРАФИЈЕ!

„Блуд и нечистоћа сваке врсте или похлепа да се и не спомињу међу вама, као што доликује светима“ (Ефешанима 5:3).

„Зато своје телесне удове који су на земљи усмртите с обзиром на блуд, нечистоћу, полну похоту, штетну жељу и лакомство“ (Колошанима 3:5).

„Ово је Божја воља... да би свако од вас знао како да овлада својим сопственим судом у посвећености и части, не у лакомој полној похоти какву имају нације које не познају Бога“ (1. Солуњанима 4:3-5).

[Оквир⁄Слике на странама 20, 21]

ОПРЕЗНО СА ЧЕТ ПРОСТОРИЈАМА НА ИНТЕРНЕТУ!

Једна жена, полицијски инспектор и стручњак за сузбијање криминала на Интернету, позвала је дописника Пробудите се! да га упозна са опасностима које вребају у чет просторијама на Интернету. Ушла је у једну од њих, представљајући се као 14-годишња девојчица. За само неколико секунди, више појединаца јој је послало поруку. Те непознате особе су јој постављале питања као што су: „Одакле си?“, „Да ли си дечак или девојчица?“, „Можемо ли да разговарамо?“. Неке од тих порука потицале су од особа које полиција прати због сумње да сексуално искоришћавају децу. Овај пример показује колико је лако да се педофил нађе у истој чет просторији с вашим дететом!

Неки родитељи мисле да је дете у чет просторији безбедно зато што његове разговоре може да прати свако ко је у њој. Међутим, разговор започет у чет просторији може се преко Интернета наставити насамо. Говорећи о томе, организација Internet Taskforce on Child Protection из Уједињеног Краљевства, која се бави безбедношћу деце на Интернету, упозорава: „То је као када са забаве у соби препуној људи одете у засебну просторију и насамо разговарате с неком непознатом особом.“

За родитеље је такође важно да схвате да већина педофила не жели само да разговара с дететом. У извештају Форума за криминал на Интернету наводи се следеће: „Контакт успостављен у чет просторији може се наставити путем других средстава комуникације, као што су електронска пошта и (мобилни) телефон.“ У извештају Америчког федералног истражног бироа стоји: „Иако разговор с потенцијалном жртвом путем Интернета злостављачу доноси извесно узбуђење, то га ипак не задовољава у потпуности. Зато већина њих жели да разговара с дететом преко телефона. Тада се често упуштају у ’секс преко телефона‘ и траже начина да се састану с дететом како би се упустили у прави сексуални однос.“

Да би то постигао, злостављач ће детету дати свој број телефона. Уколико га дете позове, злостављач помоћу идентификатора позива може открити његов број телефона. Неки злостављачи имају право на бесплатне позиве или једноставно кажу детету да ће они платити његов позив. Неки су чак слали деци мобилне телефоне. Осим тога, злостављач може слати детету писма, фотографије и поклоне.

Деца нису једина које вреба опасност у чет просторијама. Недавно се у Уједињеном Краљевству шест жена истовремено заљубило у човека који им је слао ласкаве поруке, говорећи им оно што су желеле да чују. Једна од жртава је Черил, привлачна 27-годишња девојка, иначе студент на постдипломским студијама. Она је рекла: „Једноставно не разумем како се то догодило. Та веза је постала толико јака да сам изгубила контролу над својим животом.“

„Жене сматрају да им Интернет пружа утеху јер их други не просуђују према њиховом изгледу“, каже Џени Маден, оснивач организације Жене и Интернет. „Ипак, тиме се излажу знатној опасности од преваре због тога што, нарочито у чет просторијама, могу постати склоне томе да за кратко време открију превише информација о себи.“

„Све што треба да урадим јесте да укључим компјутер и да изаберем једну од хиљада жена“, рекао је један од учесника у истраживању које је водила Беатрис Авила Мајлхам, са Флоридског универзитета. Она је изјавила: „Интернет ће ускоро постати најчешћи узрок браколомства, ако то већ није.“ „Од стручњака из целе земље чујемо да је секс путем Интернета један од главних узрока брачних проблема“, каже др Ал Купер, аутор књиге Sex and the Internet: A Guidebook for Clinicians.

С обзиром на ове отрежњавајуће чињенице, мудро је да предузмете разумне мере предострожности када користите Интернет. Разговарајте с децом и поучите их како да се заштите од опасности. Уколико сте одговарајуће информисани, моћи ћете да избегнете опасности које вребају на Интернету (Проповедник 7:12).