Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Гнев и слабо срце

„Срце мушкараца склоних изливима гнева, зловољи и сукобљавању подложније је неправилности у раду познатој као атријална фибрилација“, извештава њујоршки Daily News. Истраживачи су установили да код мушкараца који су напрасити и раздражљиви, који вичу на друге када су под стресом или се разбесне када су изложени критици, постоји 30 посто већа вероватноћа да ће доћи до неправилног рада срца. Елејн Екер, руководилац тог истраживања, каже: „Постоји схватање да се негативан утицај гнева на здравље може избећи тако што се гнев ослобађа уместо да се потискује... Али то сигурно није случај с мушкарцима у овом истраживању — они су изложени већем ризику и то не само од атријалне фибрилације, већ и од најразличитијих поремећаја опасних по живот.“

Брак и развод у Британији

У Британији, „трећина невенчаних особа каже да ’највероватније‘ неће ступити у брак“, извештава лондонски Daily Telegraph. Џени Катлин, аналитичар организације Mintel International Group, каже: „То јасно говори о промени става према браку.“ Она додаје: „Људима је сада много привлачнија могућност да са својим партнером живе у ванбрачној заједници, и да тако подижу децу.“ Међу онима који ипак желе да ступе у брак, све је популарније венчање у иностранству, зато што су свадбени трошкови у Британији све већи — тренутно је потребно издвојити у просеку чак 23 600 евра. Више од 10 посто британских парова одлучује да се венча у егзотичним местима. Због мањег броја гостију и јефтиније хране и пића, свадбени трошкови могу бити трипут нижи него у домовини. Док број венчања опада, број развода расте. „Сада има пет пута више разведених жена у позним годинама него пре три деценије, а страхује се да ће тај број наставити да расте“, наводи Telegraph.

Злостављање деце у Мексику

Према подацима Окружног тужилаштва града Мексика, „свака осма девојчица и сваки десети дечак у престоници жртве су сексуалног злостављања“, извештава лист El Universal. Тужилаштво дистрибуише памфлете у којима упозорава родитеље на опасност од сексуалног злостављања и саветује које кораке треба предузети уколико до њега дође. Родитељима се препоручује следеће: (1) Верујте детету и помозите му када вам открије да је сексуално злостављано. (2) Објасните детету да оно није криво за то што се десило. (3) Кажите детету да то што се десило представља кршење закона и да то треба пријавити полицији како се не би поновило.

Уклањање тетоваже

„Нека истраживања показују да 80 до 90 посто људи који имају тетоважу пре или касније пожели да је уклони“, пише канадски Vancouver Sun. „Пораст броја људи који желе да се истетовирају значи и пораст броја оних који желе да се ослободе тетоваже“, запажа један дерматолог. Типичан пример је 27-годишњи Ден, који је с руке уклонио тетоважу светлозелене боје. Он каже: „Тај знак више није у складу с мојим начином живота.“ Међутим, уклањање тетоваже може бити болно, скупо и дуготрајно, чак и када се примени савремени ласерски третман. „Уклањање тетоваже, чак и кад је мала, може коштати до 840 евра“, наводи се у цитираном листу, у ком се затим додаје: „Модерне, вишебојне тетоваже скоро је немогуће уклонити, нарочито ако су велике.“

Смртоносни огрев

„У земљама у развоју, дим који се ослобађа приликом кувања у затвореном простору, сваких 20 секунди усмрти по једну особу“, извештава часопис Down to Earth из Њу Делхија. „Овај број је много већи од броја смртних случајева проузрокованих маларијом, а једнак је броју смртних случајева проузрокованих нечистом водом и неадекватном канализацијом.“ Употреба угља и огрева биљног и животињског порекла у просторијама с лошом вентилацијом често доприноси томе да ниво загађења у домаћинствима буде 100 пута већи од дозвољеног. Загађење се повезује и с раком плућа, астмом, туберкулозом и хроничним бронхитисом. Стручњаци из истраживачке организације која се бави развојем технологије, тврде да би људи који су сувише сиромашни да би себи приуштили безбеднији огрев могли чак за 80 посто смањити изложеност опасним гасовима ако би користили добро направљене пећи с димњаком или одводе за дим. Од око 1,6 милиона људи који годишње умру од загађења ваздуха у затвореном простору, скоро милион су деца.

Запослени пензионери

Све већи број Канађана старијих од 65 година, што је време када се у тој земљи обично иде у пензију, наставља да ради, извештава The Globe and Mail. За последњих пет година, број старијих особа се повећао за 11 посто, док је број запослених старијих особа порастао за скоро 20 посто. Зашто многи одлажу одлазак у пензију? „Људи су данас здравији и живе дуже“, наводи Дорин Душен, аналитичар из агенције Statistics Canada. Међу разлозима се наводе и потреба за новцем и досада. Према овом извештају, шест посто Канађана старијих од 80 година још увек ради. У тој групи, најбројнији су пољопривредници, затим канцеларијски радници и продавци.

Европа у облаку дима

У Европској унији сада пуши 40 посто популације, извештава шпански лист El País. Највећи проценат пушача забележен је у Грчкој, где пуши 44 посто становништва. Ова земља је уједно и највећи произвођач дувана у Европи, с годишњом производњом од 40 000 тона. Једна од европских земаља с најмањим процентом пушача јесте Португал. Тамо има свега нешто више од 29 посто пушача, укључујући и оне који тек понекад запале цигарету. Овај податак може да зачуди с обзиром на то да је у читавој Европској унији дуван најјефтинији управо у Португалу. Једно од могућих објашњења тако ниског процента пушача јесте то што је од 1982. у Португалу законом забрањено рекламирање дувана, као и пушење на јавним местима.

Најпревођенија књига

Библија је и даље најпревођенија књига на свету. Од око 6 500 језика који постоје, Библија се у целини или делимично, може читати на 2 355 језика. Сада је доступна на 655 афричких, затим на 585 азијских језика, на 414 језика који се говоре у Океанији, 404 у Латинској Америци и на Карибима, 209 европских, као и на 75 језика који се говоре у Северној Америци. Уједињена библијска друштва тренутно помажу у пројектима превођења Библије на око 600 језика.