Пређи на садржај

Пређи на садржај

ПРИМЕРИ ВЕРЕ | ЕНОХ

Угодио је Богу

Угодио је Богу

ЕНОХ је живео веома дуго — невероватних 365 година! То би у данашње време било више од четири дуга животна века. Међутим, Енох у тим годинама није био стар будући да су тада, пре више од 5 000 година, људи живели и много дуже. На пример, први човек, Адам, имао је више од 600 година кад се Енох родио, а након тога је поживео још 300 година. Неки Адамови потомци су живели још дуже. Дакле, са својих 365 година, Енох је вероватно још увек био у пуној снази и изгледало је да је живот тек пред њим. Међутим, није било тако.

Енох је у смртној опасности. Замисли га како се скрива док му пред очима севају слике разјарених људи којима је управо пренео Божју осуду. Колико га само мрзе! Они презиру поруку коју им је пренео, па и самог Бога, Јехову, који га је послао. Бог им је ван домашаја, али зато на овом човеку могу да искале сав свој гнев. Енох се пита да ли ће икада поново видети своју породицу. Вероватно размишља о својој жени и ћеркама, као и о свом сину Метузалему и унуку Ламеху (Постанак 5:21-23, 25). Да ли ће пасти у руке својим непријатељима?

Енох је донекле загонетна личност. О његовом животу се у Библији говори на свега три места (Постанак 5:21-24; Јеврејима 11:5; Јудина 14, 15). Ипак, и то мало нам сасвим јасно показује да је Енох био човек снажне вере. Ако на вама лежи одговорност да издржавате своју породицу или вам недостаје храбрости да будете другачији од осталих, може вам бити од помоћи Енохов пример.

„ЕНОХ ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ ХОДИО СА ИСТИНИТИМ БОГОМ“

Човечанство је било потпуно искварено кад се Енох родио, иако је он био тек шесто колено Адамових потомака. Истина је да су у то време људи у физичком погледу били ближе савршенству које су Адам и Ева изгубили. Због тога су и живели изузетно дуго. Али у моралном и духовном погледу су били у веома јадном стању. Насиља је било на сваком кораку. Такав насилан дух је почео да се шири већ у самом зачетку људског рода — када је Каин убио свог брата Авеља. Свет је толико био огрезао у злу да се један Каинов потомак чак хвалио тиме што је осветољубивији и насилнији од њега. У другом колену Адамових потомака, људи су почели да чине још нешто што је зло. Наиме, „почело се призивати Јеховино име“, али не у позитивном смислу. Изгледа да су многи користили Божје свето име на недостојан начин (Постанак 4:8, 23-26).

Та искварена религија је била веома распрострањена у Енохово време. Због тога је Енох, пре или касније, морао да одлучи да ли ће се приклонити већини људи или ће служити правом Богу, Јехови, Створитељу неба и земље. Несумњиво му је узор био верни Авељ, који је умро служећи Јехови, чим је и сам био одлучан да попут њега остане веран Богу упркос смртној опасности. У Постанку 5:22 стоји: „Енох је ходио с истинитим Богом.“ Он је први човек за ког се у Библији то каже. Иако је живео међу безбожним људима, био је побожан човек.

Енох је у 65. години добио првог сина, Метузалема. Имао је жену, чије се име не спомиње у Библији, и „још синова и кћери“, чији број такође није наведен. Из поменутог библијског стиха сазнајемо да је Енох као поглавар породице ходио с Богом. Шта је то значило? Поглавар породице који ходи с Богом држи се Божјих мерила док брине о породици и док васпитава своју децу. Енох је управо тако чинио. Сигурно је био веран својој жени, као што је Бог и очекивао од брачних другова (Постанак 2:24). Несумњиво је дао све од себе и да би поучио своју децу о Јехови Богу. С којим резултатом?

Библија нам не пружа много детаља о томе. Не открива се да ли је Енохов син Метузалем био веран Богу. Познато нам је само да је живео дуже од свих људи који се спомињу у Библији и да је умро исте године када је дошао Потоп. С друге стране, у Библији пише да је Метузалемов син Ламех био човек изузетно снажне вере. Пошто је након његовог рођења Енох поживео још стотинак година, Ламех је највероватније имао прилике да доста тога научи од њега. Јехова је надахнуо Ламеха да изговори пророчанство о свом сину Ноју, које се испунило након Потопа. Ноје је ходио с Богом, попут свог прадеде Еноха. Иако Ноје није имао прилику да га упозна, од њега је добио драгоцено наследство — Енох му је оставио добар пример вере на који је могао да се угледа. За тог изузетног човека, Ноје је имао прилике да чује од свог оца Ламеха, деде Метузалема или можда чак од чукундеде Јареда, који је умро кад је Ноје имао 366 година (Постанак 5:25-29; 6:9; 9:1).

Размислимо накратко о томе колико су Енох и Адам били различити. Адам је био савршен, али је згрешио Јехови, због чега је својим потомцима у наследство оставио само невољу и патњу. С друге стране, Енох је био несавршен, али је ипак ходио с Богом и тиме је свом потомству у наследство оставио добар пример вере. Адам је умро кад је Енох имао 308 година. Да ли су чланови Адамове породице били у жалости кад је он умро? То не знамо. Било како било, „Енох је све време ходио са истинитим Богом“ (Постанак 5:24).

Како се можете угледати на Еноха док бринете о својој породици? Неопходно је да обезбедите члановима своје породице оно што им је потребно у физичком погледу, али још је важније да бринете о њима у духовном погледу (1. Тимотеју 5:8). То се не постиже само речима, већ и поступцима. Ако се угледате на Еноха и ходите с Богом, то јест ако дозвољавате да Божја мерила утичу на ваш живот, својој породици ћете оставити највредније наследство — добар пример вере који ће моћи да опонашају.

ЕНОХОВО ПРОРОЧАНСТВО

У свету препуном људи неверних Богу, верни Енох је био у мањини, због чега се вероватно осећао усамљено. Да ли је Јехова обратио пажњу на њега? Свакако. Јехова га је изабрао да другима пренесе једну поруку. Тако је Енох постао пророк — први пророк чија је порука записана у Библији. Енохове речи је вековима касније под Божјим надахнућем забележио Исусов полубрат Јуда. *

Како је гласило Енохово пророчанство? „Гле! Јехова је дошао са миријадама својих светих анђела, да суди свима и да осуди све безбожнике за сва њихова безбожна дела која су безбожно починили и за све страшне ствари које су безбожни грешници против њега изговорили“ (Јудина 14, 15). Занимљиво је да је Енох говорио у прошлом времену, као да је Бог већ учинио оно о чему се говори у пророчанству. Многи пророци који су живели после Еноха често су на исти начин износили своја пророчанства. Због чега? Толико је било сигурно да ће се испунити оно о чему су пророковали, да су о тим догађајима говорили као да су се већ одиграли (Исаија 46:10).

Енох је неустрашиво пренео Божју поруку окрутним људима

Енох је вероватно објављивао ову поруку свима који су хтели да је чују. Како ли се осећао док ју је преносио? Запазите колико је његово упозорење било снажно — чак четири пута је споменуо „безбожност“ да би описао људе и њихове поступке. Тиме је људима у лице рекао да је њихов свет покварен до сржи и да ће га Јехова потпуно уништити кад дође „са миријадама својих светих анђела“. Енох је неустрашиво пренео ово Божје упозорење — и то сам-самцат! Његов унук Ламех је можда посматрао свог деду како одважно говори. Заиста је имао сваки разлог да му се диви.

Да ли и ми, попут Еноха, на свет у ком живимо гледамо исто као Бог? Осуда коју је Енох храбро пренео безбожним људима свог времена важи и данас. Јехова је најпре испунио то пророчанство у Нојево време, када је у Потопу уништио све зле људе. У будућности ће га испунити у још већој мери (Матеј 24:38, 39; 2. Петрова 2:4-6). Он с војском својих моћних анђела чека право време да коначно пресуди свим безбожним људима. Зато је од животне важности да озбиљно схватимо Енохово упозорење и да га преносимо другима. Можда се та порука неће допасти члановима наше породице или пријатељима, због чега бисмо се могли осећати одбачено или усамљено. Међутим, важно је да задржимо на уму да Јехова није напустио Еноха, због чега можемо бити потпуно уверени да неће напустити ни оне који му данас верно служе!

„ПРЕНЕСЕН ДА НЕ ВИДИ СМРТ“

Енохова смрт је још тајанственија од његовог живота. Зашто то кажемо? У библијској књизи Постанак, стоји само следеће: „Енох је све време ходио са истинитим Богом. Затим је нестао, јер га је Бог узео“ (Постанак 5:24). У ком смислу је Бог „узео“ Еноха? Апостол Павле је касније записао: „Вером је Енох био пренесен да не види смрт, и нигде нису могли да га нађу јер га је Бог пренео. А пре него што је био пренесен добио је сведочанство да је угодио Богу“ (Јеврејима 11:5). На шта је Павле мислио када је рекао да је „Енох био пренесен да не види смрт“? У неким преводима Библије на овом месту стоји да је Бог однео Еноха на небо. Међутим, то не може бити тачно. Библија недвосмислено каже да је Исус Христ био први који је ускрснуо на небо (Јован 3:13).

Шта онда значи да је Енох био „пренесен да не види смрт“? По свему судећи, Јехова је нежно „пренео“ Еноха из живота у смрт, поштедевши га тиме тешких смртних мука које би вероватно доживео да је пао у руке својим непријатељима. Непосредно пре своје смрти, Енох је добио „сведочанство да је угодио Богу“. Можда је Бог то учинио тако што му је дао визију у којој је видео рај на земљи. У сваком случају, Енох је пре него што је умро несумњиво добио јасну потврду да је угодио Јехови. Указујући на Еноха и друге верне мушкарце и жене, апостол Павле је рекао: „Сви су они умрли у вери“ (Јеврејима 11:13). Касније су Енохови непријатељи можда тражили његово тело, али „нигде нису могли да га нађу“, највероватније јер је Јехова учинио да нестане. Тиме им је онемогућио да га оскрнаве или да га на неки начин искористе у својој исквареној религији. *

Имајући на уму да је то само једна могућност, покушајмо да замислимо како су изгледали последњи тренуци Еноховог живота. Енох је на измаку снаге док покушава да умакне својим непријатељима. За петама су му људи који кипте од беса због поруке осуде коју им је управо пренео. Сада коначно проналази скровиште у ком може да предахне. Ипак, свестан је да се не може још дуго крити. Ови људи ће га се ускоро дочепати и немилосрдно ће га убити. Док је још на сигурном, усрдно се моли свом Богу. Одједном га обузима невероватан спокој. Визија коју управо види пред собом у мислима га одводи далеко од овог ужасног места.

Јехова није дозволио да Енох страда од руку разјарених непријатеља

Замислимо како му се пред очима указује слика предивног света, сасвим другачијег од овог у ком се тренутно налази. Подсећа га на еденски врт, али нема херувима који чувају улаз у њега. Око себе види мноштво мушкараца и жена — сви су млади, здрави и снажни. Нема ни трага гневу, мржњи и противљењу, који су му добро познати. Сви су уједињени и сложни. Енох је сада уверен да је угодио Јехови. Потпуно је сигуран да је ово место где припада — једног дана, оно ће бити његов дом. Сасвим спокојан, Енох затвара очи и тоне у смртни сан.

Енох је још увек мртав, али га Јехова чува у свом савршеном сећању! Као што је Исус и обећао, ускоро ће доћи дан када ће сви који су у Јеховином сећању „чути“ Христов глас и „изаћи“ из гроба. Отвориће очи када земља буде претворена у предивно и мирно место за живот (Јован 5:28, 29).

Да ли бисте и ви желели да живите у том свету? Замислите колико би било дивно упознати верног Еноха. Има толико тога што бисмо могли чути од њега. Моћи ће да нам каже да ли су последњи тренуци његовог живота били иоле налик ономе што смо ми замислили. Међутим, већ сада треба нешто да научимо од њега. Након што је говорио о њему, апостол Павле је рекао: „Без вере није могуће угодити Богу“ (Јеврејима 11:6). То је веома добар разлог да будемо верни попут Еноха!

^ одл. 14 Неки библисти тврде да је Јуда цитирао једну апокрифну књигу познату као Енохова књига. Међутим, није могуће да је Јуда као извор користио ову књигу која је пуна митова, чије порекло није утврђено и која се погрешно приписује Еноху. Премда је аутор те апокрифне књиге тачно навео речи Еноховог пророчанства, њих је највероватније цитирао из неког веродостојног древног списа или је записао речи које су се од давнина преносиле усменим путем. Јуда је можда имао на располагању тај исти поуздани извор, а могуће је и да је о Еноху чуо од самог Исуса, који је у Енохово време живео на небу.

^ одл. 20 Бог се на сличан начин побринуо да Мојсијево и Исусово тело буду ван домашаја њихових противника како их не би злоупотребили на било који начин (Поновљени закони 34:5, 6; Лука 24:3-6; Јудина 9).