Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ УЖИВАТИ У ЧИТАЊУ БИБЛИЈЕ?

Како почети?

Како почети?

Како да вам читање Библије буде пријатније? Следи пет предлога који су многима значили.

Изаберите одговарајуће место. Гледајте да нађете мирно место. Немојте дозволити да вам нешто друго одвлачи пажњу. Важно је да имате довољно светлости и свежег ваздуха.

Будите отвореног ума. Пошто је аутор Библије Бог, који је и наш небески Отац, добро је да будете спремни да учите од њега, као што дете воли да учи од свог оца. Да бисте разумели шта вам Бог говори преко страница Библије, свако унапред формирано мишљење о њој оставите по страни (Псалам 25:4).

Помолите се пре него што почнете. Библија је књига у којој су записане Божје мисли и зато нам је потребна његова помоћ да бисмо је разумели. Бог обећава да ће „дати светог духа онима који га моле за то“ (Лука 11:13). Својим светим духом, то јест силом којом се служи, Бог ће вам помоћи да га упознате. С временом ћете моћи да разумете „чак и дубине Божје“ (1. Коринћанима 2:10).

Читајте с разумевањем. Немојте само гледати да прочитате што више. Размишљајте о ономе што читате. Питајте се: „Шта ми се свиђа код ове библијске личности? Шта учим из овога?“

Поставите циљеве. Читајте Библију с циљем да научите нешто што ће вам обогатити живот. Примера ради, можете поставити себи за циљ да научите нешто о самом Богу, да постанете боља особа или бољи брачни друг. Затим изаберите делове Библије који ће вам помоћи у томе. *

Ових пет предлога вам могу послужити као одскочна даска. Али како да вам са̂мо читање Библије буде занимљивије? Следећи чланак ће се позабавити тиме.

^ одл. 8 Ако нисте сигурни који делови Библије говоре о ономе што вас занима, Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам помогну.