Vrati se na sadržaj

Braća i sestre dočekuju Šamila Hakimova po izlasku iz zatvora

16. MAJ 2023.
TADŽIKISTAN

Sedamdesetdvogodišnji brat Šamil Hakimov pušten iz zatvora u Tadžikistanu

Sedamdesetdvogodišnji brat Šamil Hakimov pušten iz zatvora u Tadžikistanu

Dana 16. maja 2023, brat Šamil Hakimov je pušten iz zatvora u Tadžikistanu, gde je više od četiri godine bio zatvoren zbog svoje vere.

Šamil je i pre 2019, kada je uhapšen, imao visok krvni pritisak, srčano oboljenje i druge bolesti. Međutim, u zatvoru nije dobijao adekvatno lečenje. Zbog toga se njegovo stanje pogoršalo i dobio je gangrenu koja mu je zahvatila nogu i stopalo.

Pa ipak, iako je u zatvoru bio u teškim uslovima i trpeo bolove, ostao je pozitivan zahvaljujući tome što je razmišljao o određenim stihovima iz Božje Reči.

Šamila su braća i sestre dočekali ispred zatvora s natpisom „Šamile, volimo te!“

Šamil je u svojim molitvama često spominjao reči iz Psalma 141:8, gde piše: „Moje oči su uprte u tebe, Svevišnji Gospode Jehova. Ti si moje utočište.“ Osim toga, veliku utehu su mu pružale reči iz Isaije 49:13, 16, gde se kaže da su imena onih koji su u nevolji simbolično govoreći urezana na Jehovine dlanove. Te reči su ga uverile da, iako je iza rešetaka, Jehova ga neće zaboraviti.

Šamilu je uteha koju je crpeo iz Jehovine Reči pomogla da ostane radostan i čak da hrabri druge. Jedan brat koji je redovno bio u kontaktu s njim kaže: „Prvi put kad sam ga pozvao telefonom, očekivao sam da će mu se u glasu osetiti da je tužan i slomljen. Ali naprotiv, on se jako dobro držao. Ostao je pozitivan u svim okolnostima i često bi on nas razveselio.“

U Tužbalicama 3:25 piše: „Jehova je dobar prema onome ko se uzda u njega, prema onome ko ga traži.“ S potpunim pouzdanjem se molimo Jehovi da i dalje bude dobar prema Šamilu i ostaloj braći i sestrama koji radosno istrajavaju u Tadžikistanu.