Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одлике праве религије — поштовање Божје Речи

Одлике праве религије — поштовање Божје Речи

ИСУС је изузетно поштовао Божју Реч. То се јасно види на основу онога што је рекао када га је Ђаво искушавао (Матеј 4:4-11). Примера ради, како је Исус реаговао када му је Сатана рекао да камење претвори у хлеб? Он је то одбио цитирајући речи које је Мојсије записао под Божјим надахнућем и које можете прочитати у Поновљеним законима 8:3. А како је реаговао када му је Ђаво понудио власт над читавим светом ако му се само једном поклони? Одбио је ту понуду цитирајући начело које се налази у Поновљеним законима 6:13.

Замислите само! Иако је био Божји Син, Исус се ослањао на свете списе као ауторитет када је поучавао народ. Никада није ниподаштавао Божју Реч зарад људских традиција (Јован 7:16-18). Међутим, многе верске вође у Исусово време нису имале такво поштовање према Божјој Речи. Зашто? Зато што су дозволили да им људске традиције постану важније од Светих списа. Исус им је отворено рекао: „Укинусте Божију реч због вашега предања. Лицемери, добро је пророковао за вас Исаија: ’Овај народ ме поштује уснама, а срце је њихово далеко од мене. Узалуд ме поштују учећи науке које су људске заповести‘“ (Матеј 15:6-9др Емилијан Чарнић).

Многе светске религије, и хришћанске и нехришћанске, тврде да поштују Библију. Међутим, колико религија које знате одбацују људске традиције када се оне косе с јасним учењима из Божје Речи? Погледајте само два примера.

ТЕМА: Титуле које носе верске вође

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ:

Исус је осудио верске вође свог доба зато што су волели да их људи ословљавају посебним титулама и да им исказују част. Рекао је да они „воле почасна места на гозбама и почасна седишта у синагогама, и да их народ поздравља на јавним местима и да их људи ословљавају са ’Рави!‘“ Затим је својим ученицима рекао: „А ви се не ословљавајте са ’Рави!‘, јер ви имате једног учитеља, а ви сте сви браћа. И никога на земљи не називајте својим оцем, јер је један ваш Отац — Онај на небу“ (Матеј 23:1-10Александар Бирвиш).

ПИТАЊЕ:

Да ли свештенство те религије воли да их ословљавају почасним титулама и желе висок положај у друштву или се држе Исусове заповести да се клоне тога?

ТЕМА: Употреба ликова

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ:

„Не гради себи лика резана нити какве слике од онога што је горе на небу, или доље на земљи, или у води испод земље. Немој им се клањати нити им служити“ (2. Мојсијева 20:4, 5Даничић-Караџић).

„Дечице, чувајте се идола“ (1. Јованова 5:21др Емилијан Чарнић).

ПИТАЊЕ:

Да ли та религија поштује јасну библијску заповест да не употребљава ликове и идоле у служби Богу?

Можете пронаћи прави пут

У мору религија које данас постоје ипак можете пронаћи пут који води у живот. Има много тога што вам може помоћи да утврдите која је „вјера чиста и без мане пред Богом“ (Јаков 1:27Даничић-Караџић). Библијски стихови који су наведени у овим чланцима могу вам послужити као путокази који ће вас усмерити ка тој религији.

Зашто не бисте замолили Јеховине сведоке да вам одговоре на питања из ових чланака? Док размишљате о ономе што говоре, следите добар пример становника древне Верије. Након што су саслушали апостола Павла, ’проучавали су Писма да виде је ли тачно оно што им се казиваше‘ (Дела апостолска 17:11др Лујо Бакотић). Ако попут становника древне Верије поштујете Божју Реч и проучавате је, наћи ћете пут који води у живот. А да ли ћете и кренути тим путем јесте одлука коју ћете сами морати да донесете.

Која религија подстиче људе да проучавају Библију како би се уверили да ли је то што она научава заиста тачно?