Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Ко су били писмозналци који су се супротстављали Исусу?

Исус је током своје службе долазио у контакт с писмозналцима не само у Јерусалиму већ и у мањим градовима и селима. Ван Јерусалима, па чак и у јудејским заједницама ван Палестине, они су били нижи службеници упућени у Закон који су могли служити као преписивачи или локалне судије (Марко 2:6; 9:14; Лука 5:17-21).

Писмозналци су у Јерусалиму блиско сарађивали с јудејским властима (Матеј 16:21). The Anchor Bible Dictionary каже да су они „изгледа сарађивали са свештеницима, како у судским процесима, тако и у спровођењу јудејских обичаја и закона, и у текућим пословима у Синедриону“. Као уважени учитељи Закона неки од ових писмозналаца заправо су били чланови Синедриона, то јест јеврејског врховног суда. Тамо су сарађивали са свештеничким главарима и фарисејима.

У Библији се писмозналци најчешће појављују као Исусови верски противници. Међутим, нису му се сви писмозналци супротстављали. На пример, један од њих му је рекао: „Ићи ћу за тобом куд год пођеш.“ А једном другом је Исус рекао: „Ниси далеко од Божјег краљевства“ (Матеј 8:19; Марко 12:28-34).

Шта значи када се каже да је нека особа помазана?

На Блиском истоку је у библијска времена изливање уља на нечију главу био знак наклоности или начин да се госту изрази добродошлица. За то се углавном користило парфимисано маслиново уље. Јевреји су изливали уље на главу особе, то јест помазивали је и када би је постављали на неки посебан положај. На пример, Арон је био помазан када је био постављен за првосвештеника (Левитска 8:12). У случају краља Давида ’Самуило је узео рог с уљем и помазао га. Јеховин дух је дошао на Давида и остао на њему‘ (1. Самуилова 16:13).

Реч која се на хебрејском језику користи за такво помазање је машах, од које је настала реч машиах, то јест Месија. Грчки еквивалент је реч хрио, од које потиче реч христос, то јест Христ. Према томе, и за Арона и за Давида може се рећи да су месије, то јест помазаници. И Мојсије се назива помазаником у том смислу што га је Бог изабрао да служи као његов представник (Јеврејима 11:24-26).

Исусу Назарећанину је сам Бог дао велики ауторитет. Исус није био помазан дословним уљем, већ Божјим светим духом (Матеј 3:16). Као Јеховин Помазаник, он се с правом назива Месија, то јест Христ (Лука 4:18).