Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли Бог прихвата све религије?

Да ли Бог прихвата све религије?

ЖИВИМО у свету у ком има много религија. Према једном недавном истраживању у свету постоји 19 великих и око 10 000 мањих религија. Таква разноликост пружа велику могућност избора. Да ли је онда важно коју сте религију изабрали?

Неки људи кажу да су различите религије попут различитих путева који воде до врха једне планине. Према њиховом мишљењу није важно који ће пут изабрати пошто сви путеви воде до истог циља. Они верују да постоји само један Свемоћни Бог, тако да све религије на крају воде до њега.

Да ли сви путеви воде до Бога?

Шта је о томе рекао Исус Христ, један од најуваженијих верских учитеља свих времена? „Уђите на уска врата“, рекао је својим ученицима. Зашто? „Јер су широка врата и широк пут што воде у пропаст, и много их има који њим иду. Као што су уска врата и тијесан пут што воде у живот, и мало их је који га налазе“ (Матеј 7:13, 14Даничић-Караџић).

Да ли те речи заиста значе да неке религије „воде у пропаст“? Или је Исус рекао да се само они који не верују у Бога налазе на широком путу, док се они који верују у Бога, без обзира на то којој религији припадају, налазе на тесном путу који води у живот?

Одмах након што је указао на то да постоје само два пута, Исус је рекао: „Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у овчијем руху, а изнутра су грабљиви вуци“ (Матеј 7:15др Емилијан Чарнић). Касније је додао: „Неће сваки који ми говори: Господе! Господе! ући у царство небеско; но који чини по вољи оца мојега који је на небесима“ (Матеј 7:21Даничић-Караџић). Ако се неко назива пророком или тврди да је Исус његов „Господ“, разумно је закључити да је у питању особа која верује у Бога. Дакле, Исус је упозорио на то да Бог не прихвата све религије и да не треба веровати свим верским учитељима.

Да ли је могуће пронаћи тесан пут?

Библија је попут поуздане карте која ће нам показати која је религија права

Пошто нису све религије путеви који воде до Бога, како међу свима њима можете пронаћи тесан пут који води у живот? Представимо то једним примером: Замислите да сте се изгубили у неком великом граду. Решили сте да потражите помоћ. Једна особа вам самоуверено каже да кренете десно. Друга вам каже да кренете лево. Трећа вам пак каже да изаберете правац који вам највише одговара. На крају вам неко показује поуздан план града и каже вам који је прави пут. Још вам и даје карту да бисте могли да је користите док идете према свом циљу. Зар вам то не би улило осећај сигурности да ћете заиста стићи на своје одредиште?

Исто тако, када је реч о избору религије, потребна нам је поуздана карта која ће нам показати која је религија права. Да ли тако нешто постоји? Да, постоји. То је Свето писмо, то јест Библија, која каже: „Цело је Писмо од Бога надахнуто и корисно је за учење, за уверавање, за поправљање, за поучавање у правди“ (2. Тимотеју 3:16др Лујо Бакотић).

На српском језику постоји неколико превода Библије и они вам могу послужити као поуздана карта. Издавачи овог часописа, Јеховини сведоци, издали су веродостојан превод Библије познат као Свето писмо — превод Нови свет. Међутим, ако нисте Јеховин сведок, можда ћете радије користити друге преводе да бисте утврдили коју религију Бог прихвата. Зато су у овој серији чланака цитирани различити преводи Библије које поштују припадници других религија.

Док будете читали наредне чланке, упоредите оно што знате са оним што Библија каже. Имајте у мислима Исусове речи у погледу тога како можемо препознати праву религију. Он је рекао: „Свако добро дрво даје добре плодове а зло дрво даје зле плодове. Не може добро дрво дати злих плодова, ни зло дрво дати добрих плодова“ (Матеј 7:17, 18др Лујо Бакотић). Погледајмо само три добра плода за која Библија каже да су обележје ’доброг дрвета‘, то јест праве религије.