Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одлике праве религије — висока морална мерила

Одлике праве религије — висока морална мерила

ПРАВА религија оплемењује наше размишљање и позитивно утиче на наше понашање. Она нас подржава у борби да чинимо оно што је исправно и помаже нам да будемо бољи људи. На основу чега знамо да права религија тако утиче на људе?

Запазите шта је апостол Павле написао хришћанима у првом веку који су живели у Коринту, у Грчкој. Тај древни град је био познат по неморалу. Павле их је упозорио: „Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни похотници, ни педерасти, ни крадљивци, ни похлепни, ни пијанице, ни клеветници, ни разбојници неће наследити Божије царство.“ Затим је додао: „Неки од вас су били такви. Али, опрали сте се и посветили сте се и оправдали сте се именом Господа Исуса Христа и Духом нашега Бога“ (1. Коринћанима 6:9-11Савремени српски превод). Замислите само, права религија је помогла некоме ко се није држао никаквих моралних мерила да постане чист и узоран Божји слуга!

Међутим, Библија упозорава: „Доћи ће време када људи неће подносити исправно учење, него ће у складу са својим пожудама себи нагомилавати учитеље да им говоре оно што прија њиховим ушима“ (2. Тимотеју 4:3Савремени српски превод).

Какав став по том питању имају религије које ви знате? Да ли се држе високих моралних мерила која су изложена у Библији? Или разводњавају јасне савете који се налазе у Божјој Речи тако што говоре људима само „оно што прија њиховим ушима“?

Зашто не бисте одвојили мало времена како бисте одговорили на следећа питања и утврдили да ли нека религија доноси добар плод?

ТЕМА: Брак

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ:

„Сви да поштују брак и брачна постеља да буде неокаљана; јер Бог ће судити блудницима и прељубочинцима“ (Јеврејима 13:4др Емилијан Чарнић).

ПИТАЊЕ:

Да ли та религија од својих припадника захтева да парови који живе заједно буду венчани?

ТЕМА: Развод

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ:

Када су Исуса питали да ли постоји оправдани разлог за развод брака, он је рекао: „Ко пусти своју жену, осим за курварство, и ожени се другом, чини прељубу“ (Матеј 19:9Даничић-Караџић).

ПИТАЊЕ:

Да ли та религија поштује оно што је Исус рекао и дозвољава развод и поновно ступање у брак — али само у случају полног неморала?

ТЕМА: Полни морал

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ:

„Бежите од блуда. Сваки други грех који човек чини изван тела је, али који блуд чини, своме телу греши“ (1. Коринћанима 6:18др Лујо Бакотић).

„Женске њихове претворише природне односе у противприродне, а тако исто и мушкарци, напустивши природне односе са женским родом, распалише се  похотом један на другога, чинећи мушкарци с мушкарцима ствари срамотне, и примајући на себе саме плату достојну свог застрањивања“ (Римљанима 1:26, 27др Лујо Бакотић).

ПИТАЊЕ:

Да ли та религија сматра да је полни неморал између мушкарца и жене или између особа истог пола грех?

ТЕМА: Доследна примена библијских мерила међу верницима

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ:

„Написао сам вам да се не дружите с оним који се назива братом, а блудник је, или похлепан, или идолопоклоник, или клеветник, или пијаница, или разбојник. Са таквим немојте ни јести!“ (1. Коринћанима 5:11Савремени српски превод). Шта треба да буде са онима који тврде да су хришћани али чине грехе и не кају се због тога? „Уклоните злога из своје средине“ (1. Коринћанима 5:13др Емилијан Чарнић).

ПИТАЊЕ:

Да ли та религија екскомуницира оне који се не придржавају библијских мерила и не кају се због тога?

Која религија је позната по томе да заступа висока морална мерила која су изложена у Библији?