Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одлике праве религије — братска љубав

Одлике праве религије — братска љубав

У БИБЛИЈИ пише: „Који нема љубави не позна Бога; јер је Бог љубав“ (1. Јованова 4:8Даничић-Караџић). Зато права религија треба да подстиче своје припаднике да показују братску љубав.

Похвално је што многе религије брину за болесне, старе и сиромашне. Оне подстичу своје припаднике да примењују савет апостола Јована који је написао: „Ко дакле има богатства овога света и види брата свога у невољи и затвори срце своје од њега, како љубав Божја стоји у њему? Дечице моја, да не љубимо речју ни језиком, него делом и истином“ (1. Јованова 3:17, 18др Лујо Бакотић).

Међутим, шта се дешава кад избије рат? Да ли се Божја заповест да ’љубимо ближњег свог као самог себе‘ односи само на време мира али престаје да важи када неки председник или краљ поведе рат против неког народа? (Матеј 22:39Даничић-Караџић).

Исус је рекао: „По том ће сви познати да сте моји ученици — ако будете имали љубави међу собом“ (Јован 13:35др Емилијан Чарнић). Док будете анализирали следећа питања размислите о овоме: ’Да ли припадници те религије показују љубав према свим људима у свако време и то не само речима већ и делима?‘

ТЕМА: Рат

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ:

Исус је својим ученицима заповедио: „Љубите непријатеље своје... чините добро онима који на вас мрзе“ (Матеј 5:44Даничић-Караџић).

Када су војници дошли да ухапсе Исуса, апостол Петар је извадио мач да га брани. Али Исус му је рекао: „Врати мач свој на место његово, јер сви који се за мач маше, од мача ће погинути“ (Матеј 26:52др Лујо Бакотић).

Апостол Јован је написао: „По томе се познају деца Божја и деца ђавоља: ко год не ради по правди није од Бога, као што није ни онај који брата свога не љуби. Јер што вам се каза и што из почетка чусте, то је да треба да љубимо један другога, и да не будемо као Кајин, који беше од лукавога, и који уби брата свога“ (1. Јованова 3:10-12др Лујо Бакотић).

ПИТАЊЕ:

Да ли та религија подстиче своје припаднике да учествују у ратовима?

ТЕМА: Политика

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ:

Када су неки видели да Исус има моћ да чини чуда, желели су да га укључе у политичка збивања. Како је он реаговао? „Кад Исус разуме да хоће да га дигну и да га учине краљем, отиде опет у гору сам“ (Јован 6:15др Лујо Бакотић).

Када је Исус био ухапшен и лажно оптужен да хушка народ против власти, он је рекао: „Краљевство моје није од овога света... Кад би краљевство моје било од овога света, слуге би се моје бориле за ме, да не бих био предан Јудејима. Али моје краљевство није сад одавде“ (Јован 18:36др Лујо Бакотић).

Молећи се Богу за своје ученике, Исус је рекао: „Предао сам им твоју Реч, а свет их је замрзео јер нису од света, као што ни ја нисам од света“ (Јован 17:14Савремени српски превод).

ПИТАЊЕ:

Да ли та религија следи Исусов пример и не меша се у политику, чак и ако то значи да ће неки представници власти мрзети њене чланове?

ТЕМА: Предрасуде

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О ТОМЕ:

Када су први нејевреји постали хришћани, апостол Петар је рекао: „Заиста видим да Бог не гледа ко је ко; него у сваком народу који се боји њега и твори правду мио је њему“ (Дела апостолска 10:34, 35Даничић-Караџић).

Пишући хришћанима у првом веку Јаков је рекао: „Браћо моја, имајте веру у нашег славног Господа Исуса Христа не гледајући ко је ко. Јер ако уђе у вашу скупштину човек са златним прстеном и у сјајној хаљини, а уђе и сиромах у прљавој хаљини, па ви погледате онога што носи сјајну хаљину и речете му: ти седи овде лепо, а сиромаху речете: ти стани тамо или седи до мог подножја, нисте ли дошли до двоумљења у себи и тако постали судије са злим мислима?“ (Јаков 2:1-4др Емилијан Чарнић).

ПИТАЊЕ:

Да ли та религија сматра да су сви људи једнаки пред Богом и да њени припадници не треба да дискриминишу друге зато што припадају другој раси или друштвеном сталежу?