Пређи на садржај

Пређи на садржај

Улога светог духа у стварању

Улога светог духа у стварању

Улога светог духа у стварању

„Речју Јеховином небеса су створена, и дахом уста његових сва војска њихова“ (ПС. 33:6)

1, 2. (а) Колико се знање о свемиру и нашој планети током година увећало? (б) На која питања треба одговорити?

 КАДА је Алберт Ајнштајн 1905. године објавио специјалну теорију релативности, он и многи други научници су сматрали да се свемир састоји од само једне галаксије — нашег Млечног пута. Колико су само потценили величину свемира! Сада се сматра да у свемиру има преко 100 милијарди галаксија и да у некима од њих има на милијарде звезда. С појавом осетљивијих телескопа који се постављају на земљи или у њеној орбити, непрестано се откривају нове галаксије.

2 Као што се те 1905. године мало знало о свемиру, тако се мало знало и о нашој планети. Тачно је да су људи који су живели пре једног века знали више него генерације које су живеле пре њих. Међутим, данас много боље разумемо лепоту и сложеност живота и система који су неопходни за живот на нашој планети. И нема сумње да ћемо у наредним годинама још више научити о нашој планети и свемиру. Ипак, сасвим је на месту да се питамо како је све то уопште настало. Одговор на то питање можемо знати само зато што га је Створитељ пружио у Светом писму.

Чудо стварања

3, 4. Како је Бог створио свемир и како га његова дела славе?

3 Већ на самом почетку Библије објашњава се како је настао свемир: „У почетку створи Бог небеса и земљу“ (Пост. 1:1). Пре тога није постојала никаква материја и Јехова је употребио свети дух — моћну силу којом се служи — да би створио нашу планету и све друго у свемиру. Док човек мора да користи руке и алат да би нешто направио, Бог шаље свети дух да би створио оно што жели.

4 У Библији се симболичним језиком указује на свети дух као на Божји „прст“ (Лука 11:20; Мат. 12:28). ’Дела руку његових‘ — оно што је Јехова створио користећи свој свети дух — доносе му велику славу. Давид је у једном псалму рекао: „Небеса објављују славу Божју; о делу руку његових небески свод збори“ (Пс. 19:1). Створени свет сведочи о невероватној моћи коју има Божји свети дух (Римљ. 1:20). Како?

Божја неограничена моћ

5. Који пример показује колико велику стваралачку моћ има Јеховин свети дух?

5 Незамисливо огроман свемир доказује да су Јеховина моћ и енергија неисцрпни. (Прочитати Исаију 40:26.) Научници данас знају да се материја може претворити у енергију и енергија у материју. Сунце представља један пример тога како се материја претвара у енергију. Оно сваке секунде претвори око четири милиона тона материје у светлост, топлоту и друге облике енергије. Незнатан део те енергије који стиже и до нас довољан је за живот на нашој планети. За стварање Сунца и милијарди других звезда очигледно је била потребна невероватна моћ и енергија. Јехова поседује и далеко већу моћ од оне која је била потребна за то.

6, 7. (а) Зашто можемо рећи да Бог није насумице користио свој свети дух? (б) На основу чега можемо закључити да свемир није настао случајно?

6 Око нас постоје многи докази да Бог свој свети дух није користио насумице, већ да је имао одређени ред. Прикажимо то једним примером: Замисли да имаш кутију у којој се налазе куглице различитих боја. Протресао си кутију и куглице су се измешале. Затим си их све просуо на под. Да ли би очекивао да ће се оне поређати према боји — плаве са плавима, жуте са жутима и тако редом? Сигурно не би. Неконтролисани процеси увек воде до неуређеног, а не до уређеног стања. Та чињеница се прихвата као једна од основних законитости у природи. a

7 Шта нам поглед кроз телескоп открива о свемиру? Открива нам огроман и изузетно уређен систем галаксија, звезда и планета које се крећу прецизно утврђеним путањама. То не може бити резултат случаја или неких непланираних и неконтролисаних процеса у космосу. Зато се намеће питање којом силом је створен тако прецизно уређен свемир. Наука и техника којом људи располажу нису довољни да би се сазнало којом је силом створен свемир. Међутим, у Библији се каже да је то Божји свети дух, најмоћнија сила која постоји у свемиру. Псалмиста је рекао: „Речју Јеховином небеса су створена, и дахом [„духом“, фуснота] уста његових сва војска њихова“ (Пс. 33:6). Звезде које видимо на ноћном небу представљају само мали део те ’војске‘.

Улога светог духа приликом стварања наше планете

8. Колико стварно знамо о ономе што је Јехова створио?

8 Оно што сада знамо о природи бескрајно је мало у поређењу са оним што још можемо сазнати. Још увек врло мало знамо о ономе што је Бог створио, баш као што је Јов рекао: „Ето, то су само обриси дела његових, о њему тек слаби шапат чујемо!“ (Јов 26:14). Вековима касније краљ Соломон који је с великом пажњом посматрао оно што је Јехова створио, рекао је следеће: „Све је [Бог] учинио да је лепо у своје време. Чак је и вечност ставио људима у срце, али они не могу у потпуности докучити дела која истинити Бог чини“ (Проп. 3:11; 8:17).

9, 10. Коју је силу Бог употребио приликом стварања наше планете и шта се између осталог догађало током прва три стваралачка дана?

9 Међутим, Јехова нам открива важне детаље о ономе што је начинио. Примера ради, из Писма сазнајемо да је Божји дух у давној прошлости деловао на нашој планети. (Прочитати Постанак 1:2.) Тада није било копна, светлости, а највероватније ни атмосфере погодне за живот.

10 Библија даље описује шта је Бог учинио током низа стваралачких дана. То нису били дани од 24 сата већ читаве епохе. Јехова је првог стваралачког дана проузроковао да светлост продре до земље. Тај процес је касније био завршен када су сунце и месец постали потпуно видљиви са земље (Пост. 1:3, 14). Другог дана је почела да се формира атмосфера (Пост. 1:6). На земљи је тада било воде, светлости и ваздуха, али не и копна. Негде не почетку трећег стваралачког дана Јехова је светим духом проузроковао да се појави копно, можда тако што је покренуо моћне геолошке силе да би издигао континенте са дна океана који је прекривао читаву планету (Пост. 1:9). Током преосталог дела трећег дана и током каснијег стваралачког периода одвијали су се даљњи задивљујући процеси.

Улога светог духа приликом стварања живог света

11. О чему сведочи сложеност, симетрија и лепота живог света?

11 Божји дух је начинио и веома сложен живи свет. Бог је од трећег до шестог стваралачког дана помоћу светог духа створио мноштво задивљујућих биљака и животиња (Пост. 1:11, 20-25). Зато у живом свету има безброј примера сложености, симетрије и лепоте која сведочи о креативности без премца.

12. (а) Коју функцију има ДНК? (б) Шта можемо закључити на основу континуираног и поузданог функционисања ДНК?

12 Размислимо о ДНК (дезоксирибонуклеинској киселини), која је укључена у преношење особина организама с једне генерације на другу. ДНК учествује у процесу размножавања свих животних облика на земљи, почевши од микроба и траве, па све до слонова, плавих китова и људи. Иако се жива створења на земљи веома разликују, образац који контролише многе њихове наследне карактеристике веома је стабилан и захваљујући њему све до данас постоји разлика између основних врста животних облика. Као што је и била Јеховина намера, различити организми на земљи и даље испуњавају своју улогу у сложеном екосистему (Пс. 139:16). Овај веома ефикасан и уређен систем представља даљњи доказ да је све што постоји дело Божјег „прста“, то јест светог духа.

Круна стварања на земљи

13. Како је Бог створио човека?

13 Након што су прошли еони и након што је Бог створио безброј живих бића и неживих ствари, земља више није била „празна и пуста“. Али Јехова тада није престао да ствара користећи свој дух. Уследило је стварање најузвишенијег створења на земљи. Пред крај шестог стваралачког дана Бог је створио човека. Како је Јехова то урадио? Користећи свој свети дух и елементе земље (Пост. 2:7).

14. Која значајна разлика постоји између људи и животиња?

14 У Постанку 1:27 пише: „Тада је Бог створио човека по својој слици, створио га је по Божјој слици — створио је мушкарца и жену.“ То што смо створени по Божјој слици значи да нас је Јехова створио са способношћу да волимо, да нам је дао слободну вољу, па чак и способност да успоставимо лични однос с њим као нашим Створитељем. Према томе, наш мозак се доста разликује од мозга животиња. Јехова је људски мозак створио тако да можемо уживати у учењу о њему и његовим делима, и то у сву вечност.

15. Какву су могућност имали Адам и Ева?

15 На почетку људске историје Бог је Адаму и његовој жени Еви дао на располагање земљу са свим њеним лепотама да је истражују и уживају у њој (Пост. 1:28). Јехова им је обезбедио обиље хране и дивно окружење. Имали су могућност да вечно живе и да виде милијарде савршених потомака. Али није испало тако.

Признајмо улогу светог духа

16. Какву наду имамо иако су се први људи побунили против Бога?

16 Уместо да буду захвални и послушни свом Створитељу, Адам и Ева су били себични и побунили су се. Сви несавршени људи потичу од њих и зато осећају последице њиховог греха. Али Библија објашњава како ће Бог поправити сву штету до које је довео грех наших прародитеља. Она такође показује да ће Јехова испунити своју првобитну намеру. Земља ће постати рај у коме ће вечно живети срећни и здрави људи (Пост. 3:15). Да бисмо у то веровали потребна нам је помоћ Божјег светог духа.

17. Којег размишљања се морамо чувати?

17 Треба да се молимо Јехови за свети дух (Лука 11:13). То ће нам помоћи да учврстимо наше уверење да је све у природи дело Божјих руку. Данас се све више промовише атеизам и теорија еволуције који почивају на погрешном и неоснованом размишљању. Не смемо дозволити да нас поплава таквог погрешног размишљања збуни или застраши. Сви хришћани морају бити спремни да се одупру таквом нападу и притиску средине који иде уз то. (Прочитати Колошанима 2:8.)

18. Зашто би било немудро искључити постојање интелигентног Створитеља кад размишљамо о пореклу свемира и човека?

18 Наша вера у Бога и у оно што стоји у Библији биће јача ако искрено истражимо доказе који иду у прилог стварању. Многи би док размишљају о пореклу свемира и човека волели да искључе могућност утицаја било које силе ван подручја материјалног света. Међутим, ако бисмо из тог угла посматрали ствари онда не бисмо били непристрани у преиспитивању доказа. Осим тога, игнорисали бисмо очигледну чињеницу да у свему што постоји влада ред и да све има своју сврху (Јов 9:10; Пс. 104:25). Ми смо као хришћани уверени да је сила која је учествовала у стварању била свети дух којим је управљао Јехова.

Улога светог духа у развијању вере у Бога

19. Шта нас може уверити у то да Бог постоји и да његов дух делује?

19 Није потребно да знамо све о стварству да бисмо имали веру у Бога, да бисмо га волели и поштовали. Вера у Јехову се не темељи само на пуким чињеницама. Наша вера у Бога биће све јача што више тога сазнајемо о њему, баш као што је и пријатељство међу људима чвршће што се боље познају. Још смо свеснији да он постоји кад услишава наше молитве и кад видимо да нам је добро зато што у животу примењујемо његова начела. Још смо ближи Јехови кад видимо мноштво доказа да он управља нашим корацима, штити нас и благосиља наш труд у служби и да нам пружа оно што нам је потребно. Све то снажно потврђује да Бог постоји и да његов свети дух делује.

20. (а) Зашто је Бог створио свемир и човека? (б) Шта нас очекује ако дозволимо да нас Божји свети дух и даље води?

20 Библија представља један изванредан пример тога како Јехова користи свој дух, јер су писци Библије „говорили речи које су долазиле од Бога, како их је свети дух водио“ (2. Петр. 1:21). Ако темељно проучавамо Писмо можемо изградити веру у Бога као онога ко је све створио (Откр. 4:11). Јехова је из љубави почео да ствара (1. Јов. 4:8). Зато дајмо све од себе како бисмо помогли другима да упознају нашег дивног небеског Оца и Пријатеља. Што се нас тиче, ако дозволимо да нас Божји дух и даље води имаћемо прилику и част да у сву вечност учимо о Богу (Гал. 5:16, 25). Наставимо да стичемо знање о Јехови и његовим великим делима и у свом животу показујмо безграничну љубав какву је он показао када је употребио свој свети дух да створи небеса, земљу и људе.

[Фуснота]

a Видети 24. и 25. страну у књизи Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе?

Можеш ли објаснити?

• Како је Бог користио свети дух приликом стварања неба и земље?

• Какве могућности имамо захваљујући томе што смо створени по Божјој слици?

• Зашто треба да размотримо доказе у прилог стварању?

• Како се можемо још више приближити Јехови?

[Питања за разматрање]

[Слика на 7. страни]

На који нас закључак наводи ред у свемиру?

[Извор]

Звезде: Anglo-Australian Observatory/David Malin Images

[Слике на 8. страни]

О чему сведочи ДНК?

[Слика на 10. страни]

Да ли си спреман да браниш своју веру?