Пређи на садржај

Пређи на садржај

Док си млад, донеси одлуку да служиш Јехови

Док си млад, донеси одлуку да служиш Јехови

Док си млад, донеси одлуку да служиш Јехови

„Остани у ономе што си научио и у шта си се уверио“ (2. ТИМ. 3:14)

1. Како Јехова гледа на службу својих младих Сведока?

 СВЕТА служба младих толико је важна Јехови да је надахнуо једно пророчанство које се тиче њих. Псалмиста се поетски изразио: „Твој ће се народ спремно понудити у дан кад војску своју у рат поведеш. Светошћу украшени, из зориног крила, уз тебе су млади ратници твоји као капи росе“ (Пс. 110:3). Заиста, Јехова веома цени младе који су спремни да му служе.

2. На које световне утицаје млади данас наилазе када доносе одлуке у погледу своје будућности?

2 Ви млади у хришћанској скупштини, да ли сте се предали Јехови? Многи сматрају да им није лако да донесу одлуку да служе правом Богу. Пословни људи, просветни радници, а понекад и чланови породице и пријатељи подстичу младе да поставе материјалистичке циљеве. Овај свет често потцењује младе који имају духовне циљеве. Међутим, чињеница је да служење правом Богу јесте најбољи начин живота који можеш изабрати (Пс. 27:4). Размотримо три питања повезана с тим: Зашто треба да служиш Богу? Како можеш успети да живиш у складу с предањем Богу упркос ономе што други говоре или раде? Које ти се дивне прилике у светој служби пружају?

Служење Јехови је најбољи избор

3. Како на нас треба да утичу Јеховина дела стварања?

3 Зашто треба да служиш правом, живом Богу? Главни разлог наведен је у Откривењу 4:11, где стоји: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је.“ Јехова је величанствени Створитељ свега што постоји. Како је само лепа наша планета! Дрвеће, цвеће, животиње, океани, планине и водопади — све је то Јехова створио. „Пуна је земља стваралаштва [Божјег]“, каже се у Псалму 104:24. Колико само треба да будемо захвални што нам је Јехова с љубављу створио тело и ум који нам омогућавају да уживамо у земљи и свим лепим стварима на њој! Зар не би требало да искрена захвалност за дивна дела стварања пробуди у нама жељу да му служимо?

4, 5. Која су Јеховина дела навела Исуса Навина да му се приближи?

4 Још један разлог због ког треба да служимо Јехови налази се у речима израелског вође Исуса Навина. При крају свог живота, он је Божјем народу рекао: „Добро знате свим својим срцем и свом својом душом да од свих добрих обећања која вам је дао Јехова, ваш Бог, ниједно обећање није остало неиспуњено; сва су се испунила.“ На основу чега је Исус Навин то могао да каже? (Ис. Нав. 23:14).

5 Док је одрастао у Египту, Исус Навин је сигурно сазнао да је Јехова Израелцима обећао да ће добити своју земљу (Пост. 12:7; 50:24, 25; Изл. 3:8). Он је посматрао како је Јехова почео да испуњава своје обећање када је Египћанима нанео десет невоља и када је присилио тврдоглавог фараона да пусти Израелце да иду. Био је међу избављенима који су прошли кроз Црвено море и видео је како је море прогутало фараона и његову војску. Током дугог путовања кроз „велику и застрашујућу“ Синајску пустињу Исус Навин је видео како је Јехова Израелцима давао све што им је било потребно. Ни један једини Израелац није умро од жеђи нити од глади (П. зак. 8:3-5, 14-16; Ис. Нав. 24:5-7). Када је дошло време да Израелци поразе моћне хананске народе и заузму Обећану земљу, он је видео како их њихов Бог подупире у ономе што раде (Ис. Нав. 10:14, 42).

6. Шта ће ти помоћи да развијеш жељу да служиш Богу?

6 Исус Навин је знао да Јехова испуњава своја обећања. Зато је рекао: „Ја и мој дом служићемо Јехови“ (Ис. Нав. 24:15). А како је с тобом? Када размишљаш о обећањима која је прави Бог већ испунио и о онима која ће тек испунити, да ли те то подстиче да му служиш попут Исуса Навина?

7. Зашто је крштење неопходан корак?

7 Размишљање о Јеховиним стваралачким делима, као и о његовим предивним и сигурним обећањима, треба да нас покрене не само да се предамо Јехови већ и да то предање симболизујемо крштењем у води. Крштење је важан корак који треба да учине они који желе да служе Богу. То је јасно показао наш Узор, Исус. Непосредно пре него што је започео са својом службом као Месија, он је дошао код Јована Крститеља да би се крстио. Зашто је то учинио? Једном другом приликом је рекао: „Нисам сишао с неба да вршим своју вољу, него вољу онога који ме је послао“ (Јов. 6:38). Дакле, Исус се крстио у знак свог предања да врши Очеву вољу (Мат. 3:13-17).

8. Зашто је Тимотеј одлучио да служи Богу и шта би ти могао да урадиш?

8 Размотри и пример Тимотеја, младог хришћанина коме је Јехова с временом поверио много посла у служби и многа посебна задужења. Зашто је Тимотеј одлучио да обожава правог Бога? Библија нам говори да је ’учио и да се уверио‘ (2. Тим. 3:14). Ако проучаваш Божју Реч и уверио си се да су њена учења истинита, у сличној си ситуацији као и Тимотеј. Сада се налазиш пред једном одлуком. Зашто не би поразговарао с родитељима о томе шта желиш да урадиш? Заједно са скупштинским старешинама, они ти могу помоћи да разумеш који су библијски услови за крштење. (Прочитати Дела апостолска 8:12.)

9. Како на друге може утицати твоје крштење?

9 Крштење је одличан почетак службе правом Богу. Када учиниш тај корак, ти започињеш с једном трком на дуге стазе за коју је награда вечни живот и радост која произлази из вршења Божје воље (Јевр. 12:2, 3). Такође ћеш обрадовати чланове своје породице који су већ у тој трци, као и своје пријатеље у хришћанској скупштини. Што је најважније, Јехова ће се радовати. (Прочитати Пословице 23:15.) Истина, други можда неће разумети зашто си одлучио да служиш Јехови и можда ће доводити у питање твоју одлуку. Можда ће ти се чак противити. Међутим, ти се можеш успешно суочити с тим изазовима.

Када те други испитују или ти се противе

10, 11. (а) Која питања ти људи могу поставити у вези с твојом одлуком да служиш Богу? (б) Шта можеш научити из начина на који је Исус одговарао на питања везана за обожавање Бога?

10 Твоји школски другови, комшије и рођаци могу бити збуњени због твоје одлуке да служиш Јехови. Можда ће те питати зашто си одлучио да идеш тим путем и испитивати те о твојим веровањима. Како да им одговориш? Наравно, треба да анализираш своје мисли и осећања како би могао да објасниш зашто си донео ту одлуку. А када одговараш на питања о својим веровањима, Исус је најбољи узор на који се можеш угледати!

11 Када су јеврејске верске вође испитивале Исуса о ускрсењу, он је усмерио њихову пажњу на један библијски стих који они нису узели у обзир (Изл. 3:6; Мат. 22:23, 31-33). Када га је један писмозналац упитао која је највећа заповест, Исус му је навео одговарајуће библијске стихове. Тај човек је био захвалан Исусу за одговор (Лев. 19:18; П. зак. 6:5; Мар. 12:28-34). Употребом Писма и начином на који је говорио, Исус је створио „поделе у народу“ и противници нису могли да му науде (Јов. 7:32-46). Када одговараш на питања о својој вери, користи Библију и одговарај „с благошћу и дубоким поштовањем“ (1. Петр. 3:15). Ако не знаш одговор на неко питање, буди искрен и затим кажи да би волео да то истражиш за следећи пут. Касније истражи ту тему користећи Индекс публикација или библиотеку публикација на CD-у (Watchtower Library) уколико постоји на језику који разумеш. Уз добру припрему, знаћеш да ’одговориш како треба‘ (Кол. 4:6).

12. Зашто не треба да дозволиш да те прогонство обесхрабри?

12 Можда ћеш се суочити и с нечим тежим него што су питања о твојој одлуци да служиш Богу и о твојим веровањима. На крају крајева, овим светом управља Божји непријатељ, Сатана Ђаво. (Прочитати 1. Јованову 5:19.) Било би нереално очекивати да нас сви хвале и подржавају у ономе што радимо. Могуће је да ћеш наићи на противљење. Неки људи могу ’погрдно говорити о теби‘, и то непрестано (1. Петр. 4:4). Али сети се да ниси једини који кроз то пролази. Исус Христ је такође доживљавао прогонство, а и апостол Петар, који је написао: „Вољени, не чудите се ватри [невољи] што букти међу вама да вас искуша, као да вам се догађа нешто необично. Напротив, радујте се што имате удела у Христовим патњама“ (1. Петр. 4:12, 13).

13. Зашто се хришћани могу радовати када су прогоњени?

13 То што трпимо прогонство или противљење као хришћани јесте разлог да се радујемо. Зашто? Ако би те свет подржавао, то би значило да живиш по Сатаниним, а не по Божјим мерилима. Исус је упозорио: „Тешко вама кад сви људи добро говоре о вама, јер су то исто њихови праочеви чинили лажним пророцима“ (Лука 6:26). Прогонство указује на то да су Сатана и његов свет љути на тебе јер служиш Јехови. (Прочитати Матеја 5:11, 12.) Ако ти се „ругају због Христовог имена“, то је разлог за радост (1. Петр. 4:14).

14. Који су добри резултати када особа остаје верна Јехови упркос прогонству?

14 Ако остајеш веран Јехови упркос противљењу, из тога могу произаћи најмање четири добра резултата. Тиме дајеш сведочанство о Богу и његовом Сину. Твоја верност и истрајност храбре твоју браћу и сестре. Неке особе које све то посматрају могу пожелети да упознају Јехову. (Прочитати Филипљанима 1:12-14.) И док осећаш како ти Јехова пружа снагу да истрајеш у кушњама, твоја љубав према њему расте.

Пружа ти се „добра прилика за успешну службу“

15. Која се добра прилика пружила апостолу Павлу?

15 Апостол Павле је о својој служби у Ефесу написао: „Овде [ми се] пружила добра прилика за успешну службу“ (1. Кор. 16:8, 9; видети и фусноту). Павлу су се у том граду симболично говорећи отворила „велика и делотворна врата“ за проповедање добре вести и стварање ученика. Искористивши ту добру прилику, Павле је многима помогао да упознају Јехову и да му служе.

16. Како је помазани остатак прошао кроз ’отворена врата‘ 1919?

16 Прослављени Исус Христ је 1919. свом помазаном остатку такође ’отворио врата‘ (Откр. 3:8). Они су прошли кроз та врата и почели да проповедају добру вест и поучавају људе библијској истини с већим жаром него икада раније. Какве је резултате донела њихова служба? Добра вест је стигла у све делове света и сада око седам милиона људи има наду да ће вечно живети у Божјем новом свету.

17. Како можеш искористити ’добре прилике за успешну службу‘?

17 Јеховине слуге и данас имају многе ’добре прилике за успешну службу‘. Они који искористе те прилике налазе радост и задовољство док све више учествују у проповедању добре вести. Као млад Јеховин слуга, колико цениш велику част коју имаш да помажеш другима да ’верују у добру вест‘? (Мар. 1:14, 15). Да ли си размишљао о томе да служиш као општи или помоћни пионир? Изградња Дворана Краљевства, бетелска служба, мисионарска служба и специјална пионирска служба такође су неке могућности које се пружају вама младима. Пошто злом Сатанином свету истиче време, данас је хитније него икада да не пропустимо ове прилике за успешну службу. Хоћеш ли искористити „добру прилику“ док још има времена?

’Испитај и види да је Јехова добар‘

18, 19. (а) Шта је помогло Давиду да развије снажну жељу да служи Јехови? (б) Како знамо да Давид никада није зажалио што је служио Богу?

18 Псалмиста Давид, краљ древног Израела, под надахнућем је позвао људе да ’испитају и виде да је Јехова добар‘ (Пс. 34:8). Док је у детињству био пастир, Јехова га је избављао од дивљих животиња. Такође га је подржао када се борио с Голијатом и избавио га из многих других невоља (1. Сам. 17:32-51; Пс. 18, увод). Давид је због Божје велике верне љубави био покренут да запише следеће речи: „Много си тога учинио, Јехова, Боже мој, и много је чудесних дела твојих и намера твојих за нас; нема ти равна!“ (Пс. 40:5).

19 Давид је снажно заволео Јехову и желео је да га хвали свим срцем и умом. (Прочитати Псалам 40:8-10.) Како су године пролазиле, он никада није зажалио што је свој живот посветио служењу правом Богу. Побожан живот је био његово највеће благо — ненадмашан извор среће. Давид је у старости рекао: „Ти [си] нада моја, Суверени Господе Јехова, узданица моја од младости моје. Боже, немој ме оставити ни у старости кад ми коса оседи“ (Пс. 71:5, 18). Давидово поуздање у Јехову и пријатељство с њим бивало је све јаче, премда га је физичка снага напуштала.

20. Зашто је служење Богу најбољи начин живота?

20 Животне приче Исуса Навина, Давида и Тимотеја потврђују да је служење Јехови најбољи начин живота. Краткорочне материјалне користи које може донети каријера у овом свету не могу се мерити с дугорочним благословима које добијаш уколико ’служиш Јехови свим својим срцем и свом својом душом‘ (Ис. Нав. 22:5). Уколико се још ниси предао Јехови у молитви, запитај се: ’Шта ме спречава да постанем Јеховин сведок?‘ Ако си већ крштени Јеховин слуга, да ли би волео да имаш више радости у животу? Онда учини више у служби Богу и стално духовно напредуј. Наредни чланак ће ти показати како можеш духовно да растеш следећи пример апостола Павла.

Како би одговорио?

• Наведи два разлога због којих треба да служимо Богу.

• Шта је Тимотеју помогло да донесе одлуку да служи Богу?

• Зашто треба да останеш чврст упркос прогонству?

• Које ти се прилике за службу могу пружити?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Служење Јехови је најбољи начин живота

[Слика на 19. страни]

Можеш ли пружити одговоре на питања о својој вери?