Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како је Водеће тело организовано

Како је Водеће тело организовано

Како је Водеће тело организовано

ВОДЕЋЕ ТЕЛО Јеховиних сведока састоји се од мушкараца који су се предали Богу и служе му као помазани хришћани. Они заступају класу верног и разборитог роба, који има одговорност да пружа духовну храну, вођство и подстрек за дело проповедања о Краљевству широм света (Мат. 24:14, 45-47).

Водеће тело одржава своје састанке сваке седмице, обично средом. Захваљујући тим састанцима, та браћа могу да сарађују у јединству (Пс. 133:1). Чланови Водећег тела служе и у разним одборима. У настојању да спроведе Божју вољу, сваки одбор надгледа одређено подручје активности Јеховиних сведока, како је даље укратко изложено:

◼ ОДБОР КООРДИНАТОРА. Њега сачињавају координатори свих одбора Водећег тела и секретар који је такође члан Водећег тела. Овај одбор се стара за то да сви одбори функционишу ефикасно и без сметњи. Он такође реагује у случају озбиљних ванредних околности, прогонстава, природних катастрофа и других озбиљних ситуација које утичу на Јеховин народ широм света.

◼ ОДБОР ЗА ОСОБЉЕ. Браћи из овог одбора поверена је брига за чланове међународне бетелске породице, с циљем да се задовоље њихове физичке и духовне потребе и да им се пружи друга неопходна помоћ. Овај одбор надгледа избор нових чланова бетелских породица и бави се питањима везаним за њихову бетелску службу.

◼ ОДБОР ЗА ИЗДАВАЊЕ. Овај одбор надгледа штампање, издавање и отпрему библијске литературе широм света. Он надзире рад штампарија и сву имовину коју поседују и користе разне корпорације Јеховиних сведока. Такође се стара за то да се средства која се прилажу за дело Краљевства искористе на најбољи начин.

◼ СЛУЖБЕНИ ОДБОР. Чланови овог одбора надгледају дело проповедања и све што је повезано са скупштинама, пионирима, старешинама и путујућим надгледницима. Они прате припрему Наше службе за Краљевство и позивају полазнике за Мисионарску школу Галад и Школу за обучавање наименоване браће, а након обуке их шаљу на њихове доделе.

◼ ОДБОР ЗА ПОУЧАВАЊЕ. Овај одбор је одговоран за поуку која се пружа на покрајинским састанцима, конгресима и скупштинским састанцима. Он организује програме поуке за чланове бетелске породице и надгледа разне школе, као што су Мисионарска школа Галад и Школа за пионире, као и припрему аудио и видео пројеката.

◼ ОДБОР ЗА ПИСАЊЕ. Овај одбор је одговоран за припрему духовне хране у виду публикација које се после штампају и дистрибуишу како нашој браћи и сестрама, тако и широј јавности. Он одговара на библијска питања и одобрава састављање скрипата за драме и предложака за предавања. Он такође надгледа превођење публикација Јеховиних сведока широм света.

Апостол Павле је упоредио скупштину помазаних хришћана с људским телом и нагласио да сви удови тог тела играју важну улогу у делу које им је Бог поверио. Такође је истакао да они зависе једни од других и да међу њима владају љубав и дух сарадње (Римљ. 12:4, 5; 1. Кор. 12:12-31). Глава, Исус Христ, пружа удовима тог тела све што је потребно да би лепо сарађивали, складно функционисали и духовно се хранили (Еф. 4:15, 16; Кол. 2:19). Захваљујући томе, као и деловању Јеховиног светог духа, Водеће тело је организовано да пружа вођство у делу Краљевства.