Пређи на садржај

Пређи на садржај

Гле! Светлост је чудесна!

Гле! Светлост је чудесна!

Гле! Светлост је чудесна!

АКО си некад морао да тумараш по мраку, знаш како то може бити незгодно. Какво олакшање доноси светлост! Такође си можда био у некој ситуацији која се може упоредити с тамом. Можда ниси видео излаз из проблема. Затим је почело да се назире светло — решење! Како је само диван осећај изаћи из такве таме на светлост!

У првом веку, већина људи је била у духовној тами. Обраћајући се онима који су оставили своја некадашња веровања и прихватили хришћанство, апостол Петар је написао: „[Бог] вас је из таме позвао у своју чудесну светлост“ (1. Петрова 2:9). За њих је то била таква промена као да су из мрклог мрака изашли на блиставу светлост. То се такође може упоредити с тим да неко ко је био сам и без наде постане члан породице која има сигурну будућност (Ефешанима 2:1, 12).

„Оставио си љубав коју си имао у почетку“

Рани хришћани су пронашли „истину“ — праву хришћанску веру (Јован 18:37). Видели су чудесно светло истине и изашли су из духовне таме на блиставо светло. Међутим, како је време пролазило, код неких хришћана је спласнуло одушевљење и ревност које су имали у почетку. На пример, у скупштини у Ефесу је крајем првог века већ настао један озбиљан проблем. Ускрснули Исус Христ је на тај проблем указао речима: „Имам нешто против тебе: оставио си љубав коју си имао у почетку. Зато се сети одакле си пао, покај се и чини ранија дела“ (Откривење 2:4, 5). Требало је да хришћани у Ефесу поново пробуде своју љубав према Богу и истини.

Како је с нама? И ми смо доживели радост да видимо светло, то јест да упознамо дивну истину из Божје Речи. Заволели смо истину. Међутим, потешкоће које данас погађају све људе могу умањити нашу љубав према истини. Томе се могу додати и проблеми који су карактеристични за ове ’последње дане‘. Живимо у ’нарочито тешким временима‘ — у свету који је пун људи који су „себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, неверни“ (2. Тимотеју 3:1, 2). Утицај света може умањити нашу ревност и проузроковати да наша љубав према Јехови охладни.

Ако смо изгубили љубав коју смо имали у почетку, треба да се ’сетимо одакле смо пали и да се покајемо‘. Треба да обновимо своју духовност. Штавише, морамо водити рачуна да наше цењење за истину не избледи. Како је важно да задржимо позитиван став и ведар дух и да пазимо да наша љубав према Богу и истини не избледи!

’Истина која нас ослобађа‘

Светло библијске истине је чудесно јер Библија одговара на важна питања која хиљадама година збуњују људе. Међу таквим питањима су и следећа: Зашто смо ту? Шта је сврха живота? Зашто постоји зло? Има ли живота после смрти? Јехова нас је просветлио дивном истином о библијским учењима. Зар не треба да му будемо од срца захвални? Немојмо никада узимати здраво за готово оно што смо сазнали!

Исус је својим ученицима рекао: „Упознаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јован 8:32). Исусова откупна жртва нам је омогућила ослобођење од греха и смрти. Али драгоцена истина из Божје Речи такође нас је ослободила од незнања и неизвесности која влада у овом свету обавијеном тамом. Ако са захвалношћу размишљамо о ономе што смо сазнали, то ће нам помоћи да ојачамо своју љубав према Јехови и његовој Речи.

Апостол Павле је хришћанима у Солуну написао: „Кад сте примили Божју реч, коју сте чули од нас, нисте је прихватили као људску реч, него као Божју реч, што она заиста и јесте, и она делује у вама који верујете“ (1. Солуњанима 2:13). Солуњани су чули и „прихватили [Божју] реч с радошћу“. Више нису били „у тами“. Постали су „синови светлости“ (1. Солуњанима 1:4-7; 5:4, 5). Ти хришћани су сазнали да је Јехова Створитељ и да је свемоћан, мудар, пун љубави и милосрдан. Попут осталих Христових следбеника, и они су сазнали за то да се Јехова постарао да њихови греси буду избрисани путем откупне жртве његовог Сина, Исуса Христа (Дела апостолска 3:19-21).

Премда Солуњани нису знали све о истини, знали су где могу да стекну више знања. Надахнуто Писмо може учинити да Божји човек буде „сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тимотеју 3:16, 17). Хришћани у Солуну су могли и даље наставити да уче, увек изнова осећајући да је светло од Бога заиста чудесно. Увек су имали разлог за радост (1. Солуњанима 5:16). Исто имамо и ми.

Светлост нашој стази

Псалмиста говори о једном разлогу због ког је светло дивно кад у песми каже: „Реч је твоја светиљка нози мојој, и светлост стази мојој“ (Псалам 119:105). Вођство из Божје Речи може нам помоћи да зацртамо пут који је сигуран и да имамо смисаон живот. Не треба да будемо попут брода ког носе таласи. То што знамо истину и што живимо по њој представља заштиту за нас да нас не би ’бацали таласи и тамо-амо носио сваки ветар учења‘ (Ефешанима 4:14).

„Не уздајте се у великаше, нити у човека земаљског, од кога спасења нема“, стоји у Библији. Такође се каже: „Срећан је онај коме помаже Бог Јаковљев, који наде своје полаже у Јехову, Бога свога“ (Псалам 146:3, 5). Штавише, ако се уздамо у Јехову, то ће нам помоћи да савладамо страх и узнемиреност. Апостол Павле је написао: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли преко Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7). Заиста нам користи ако нас води Божја Реч.

Светлите као светлоноше у свету

Још један разлог због ког је светло из Божје Речи чудесно јесте што људима пружа могућност да учествују у најузвишенијем задатку који је икада дат људима. Исус је рекао својим ученицима: „Идите и стварајте ученике од људи из свих народа, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да се држе свега што сам вам заповедио. И ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка.“ Исус је увео ову заповест следећим речима: „Дата ми је сва власт на небу и на земљи“ (Матеј 28:18-20).

Запази ко подупире праве хришћане док обављају дело проповедања добре вести и док људе из свих народа поучавају библијској истини. Исус је обећао својим следбеницима да ће бити с њима. Он им заиста помаже и подржава их у служби док ’њихова светлост светли‘ путем проповедања и путем других ’добрих дела‘ (Матеј 5:14-16). Анђели су такође укључени у ово дело јеванђелизирања (Откривење 14:6). А да ли нам помаже и сам Јехова Бог? Апостол Павле је написао: „Ја сам посадио, Аполо је залио, али Бог је дао да расте.“ Каква је предност бити међу ’Божјим сарадницима‘! (1. Коринћанима 3:6, 9).

Размисли такође о томе како је благословљен наш труд који улажемо у овом делу које нам је Бог доделио. Ништа се не може упоредити с предношћу да ’као светлоноше светлимо у свету‘. Тиме што у свом говору и поступцима одражавамо светло из Божје Речи, у прилици смо да пружимо помоћ искреним особама (Филипљанима 2:15). И можемо се радовати док ревно проповедамо и поучавамо ’јер Бог није неправедан па да заборави наш труд и љубав коју смо показали према његовом имену‘ (Јеврејима 6:10).

’Купи очне масти да намажеш очи‘

У поруци коју је упутио скупштини у Лаодикији у првом веку, Исус је рекао: ’Купи од мене очне масти да намажеш очи, па да прогледаш. Све оне које волим ја укоравам и опомињем‘ (Откривење 3:18, 19). Сигуран лек за духовно слепило је ’очна маст‘ — Исусова учења и његове опомене. Ако желимо да наш вид у духовном смислу остане добар, морамо прихватати његове савете и подложити им се баш као и вођству које налазимо у Библији. Такође треба да размишљамо онако како је размишљао Христ и да у свему опонашамо његов пример (Филипљанима 2:5; 1. Петрова 2:21). Очна маст није бесплатна. Исус је рекао: ’Купи је од мене.‘ Дакле, потребно је уложити време и труд.

Када из таме улазимо у светлу собу, треба да прође неко време док нам се очи не навикну. Слично томе, потребно је издвојити време да бисмо проучавали Божју реч и видели светло истине. Такође је потребно време за дубоко размишљање о ономе што смо научили и о томе колико је истина драгоцена. Међутим, то није превисока цена. Зашто? Јер је светлост чудесна!

[Слика на 14. страни]

’Купи од мене очне масти да намажеш очи, па да прогледаш‘