Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ходи у беспрекорности

Ходи у беспрекорности

Ходи у беспрекорности

„Ја ходим у чистоти [„беспрекорности“, NW] својој“ (ПСАЛАМ 26:11).

1, 2. (а) Зашто је људска беспрекорност важан део спорног питања Божјег суверенитета? (б) Како интелигентна створења могу показати да подржавају Јеховин суверенитет?

 КАДА се побунио у Едену, Сатана је покренуо спорно питање у вези с праведношћу Божјег суверенитета. Након извесног времена, Сатана је оптужио људе да служе Богу само дотле док од тога имају користи (Јов 1:9-11; 2:4). Дакле, људска беспрекорност је постала важан део спорног питања да ли Јехова има право да влада као Суверен.

2 Премда Божји суверенитет не зависи од беспрекорности његових створења, људски и духовни Божји синови могу показати на чијој су страни у том питању. Како? Тако што ће изабрати да ли желе или не желе да буду беспрекорни. Стога, ова особина представља добру основу да се просуди каква је неко особа.

3. (а) Шта су Јов и Давид желели да Јехова испита и просуди? (б) Која се питања јављају у погледу беспрекорности?

3 Јов је с поуздањем рекао: „Нек ме измери Бог на мерилима правим и познаће тад невиност [„беспрекорност“, NW] моју“ (Јов 31:6). Давид, краљ древног Израела, тражио је од Јехове да испита његову беспрекорност када се молио: „Суди ми, Јехова, јер ја право идем [„ходим у беспрекорности“, NW], а у Јехову се уздам, не колебам се“ (Псалам 26:1). Колико је само важно да и ми ходимо у беспрекорности! Али шта је беспрекорност и шта значи ходити у беспрекорности? Надаље, шта ће нам помоћи да останемо беспрекорни?

’Ходим у беспрекорности‘

4. Шта је беспрекорност?

4 Беспрекорност носи са собом мисао о честитости, недужности, праведности и исправности. Међутим, беспрекорност укључује више од тога да се чини оно што је добро. То је морална чврстина и оданост Богу целим срцем. Сатана је довео у питање Јовове мотиве када је рекао Богу: „Испружи само руку и дотакни се костију [Јовових] и меса његова, и сигуран сам да ће те у очи опсовати“ (Јов 2:5). Да би неко био беспрекоран, осим исправних поступака важна је и исправна мотивација срца.

5. Шта показује да не морамо бити савршени да бисмо били беспрекорни?

5 Међутим, да бисмо били беспрекорни не морамо бити савршени. Краљ Давид је био несавршен и у свом животу је направио неколико озбиљних грешака. Па ипак, Библија о њему говори као о човеку који је ходио „беспрекорног срца“ (1. Краљевима 9:4NW). Зашто? Зато што је Давид волео Јехову. Његово срце је било одано Богу. Спремно је признао своје грешке, прихватио укор и поправио се. Заиста, Давидова беспрекорност види се на основу тога што је целим срцем био одан Јехови и волео га целим срцем (Поновљени закони 6:5, 6).

6, 7. Шта укључује хођење у беспрекорности?

6 Беспрекорност није ограничена на неки одређени аспект људског понашања, као што је религиозна оданост. Она обухвата читав наш живот. Давид је ’ходио‘ у беспрекорности. У једном делу стоји: „Глагол ’ходити‘ означава ’живот‘ или ’животни стил‘“ (The New Interpreter’s Bible). Указујући на оне који су „чисти на свом путу“, псалмиста је певао: „Благо онима који чувају наредбе његове и свим срцем га траже; који не чине безакоња и његовим путевима ходе!“ (Псалам 119:1-3). Ако неко жели да буде беспрекоран, он мора непрестано да тражи Божју вољу и да ходи његовим путем.

7 За хођење у беспрекорности потребна је лојална приврженост Богу, чак и под неповољним околностима. Наша беспрекорност долази до изражаја када истрајавамо у кушњама, остајемо постојани упркос невољама и када се одупиремо искушењима која нам намеће овај безбожни свет. Тиме ’радујемо Јеховино срце‘ јер он онда може да одговори ономе који га ружи (Пословице 27:11). Дакле, имамо добар разлог да будемо одлучни попут Јова који је рекао: „До последњег свог уздаха своју ћу ја невиност [„беспрекорност“, NW] бранити“ (Јов 27:5). Двадесет шести Псалам показује шта ће нам помоћи да ходимо у беспрекорности.

„Претопи бубреге моје и срце моје“

8. Шта си научио из тога што је Давид молио да Јехова испита његове бубреге и његово срце?

8 Давид се молио: „Испитај ме, Јехова, и искушај ме, претопи бубреге моје и срце моје“ (Псалам 26:2). Бубрези су смештени дубоко унутар тела. Симболично говорећи, бубрези представљају најдубље мисли и осећања. С друге стране, симболично срце представља целокупну унутрашњу особу — њене потицаје, осећања и мисли. Када је Давид молио Јехову да га испита, он је у ствари тражио да његове најдубље мисли и његова осећања буду проучени и испитани.

9. Како Јехова претапа наше симболичне бубреге и наше срце?

9 Давид је молио да му бубрези и срце буду претопљени. Како то Јехова чини са оним што смо унутра? Давид је певао: „Благосиљам Јехову који ме светује, а у тами ноћној и срце ме моје учи [„ноћу ме опомињу бубрези моји“, NW]“ (Псалам 16:7). Шта то значи? То значи да су Божји савети допрли до најдубљих делова Давидовог бића и остали тамо, утичући на његове најдубље мисли и осећања. Исто може бити и с нама ако с цењењем размишљамо о саветима које добијамо путем Божје Речи, његових заступника и организације, и ако им допуштамо да продру дубоко унутар нас. Редовна молитва Јехови да нас претопи на овај начин помоћи ће нам да ходимо у беспрекорности.

’Милост је твоја преда мном‘

10. Шта је помогло Давиду да ходи у Божјој истини?

10 ’Милост је твоја пред очима мојим‘, наставља Давид, ’и ја ходим по истини твојој‘ (Псалам 26:3). Давиду је била врло добро позната Божја милост и он је с цењењем размишљао о њој. „Благосиљај, душо моја, Јехову“, певао је он, „и не заборављај ни једно доброчинство његово!“ Присећајући се једног Божјег ’доброчинства‘, Давид је наставио: „Јехова правду чини, пониженим право даје. Он показа Мојсију путеве своје, дела своја синовима Израеловим“ (Псалам 103:2, 6, 7). Можда је Давид мислио на Египћане који су у Мојсијевим данима понижавали Израелце. Ако је тако, размишљање о томе како је Јехова обзнанио Мојсију да ће их избавити сигурно је такло Давидово срце и оснажило његову решеност да ходи у Божјој истини.

11. Шта нам може помоћи да ходимо у беспрекорности?

11 Надаље, редовно проучавање Божје Речи као и размишљање о ономе што смо научили помоћи ће нам да ходимо у беспрекорности. На пример, ако се сетимо да је Јосиф побегао када му је Петефријева жена упутила неморалну понуду, то ће нас сигурно подстаћи да и ми побегнемо од сличних понуда на радном месту, у школи и на другим местима (Постање 39:7-12). О чему ћемо размишљати ако нас маме прилике за стицање више новца или угледа и утицаја у свету? Имамо пример Мојсија који је одбацио славу Египта (Јеврејима 11:24-26). Размишљање о Јововој истрајности несумњиво ће нам помоћи да будемо још одлучнији да останемо лојални Јехови упркос болести и невољама (Јаков 5:11). Шта да радимо ако постанемо жртва прогонства? Па, може нас охрабрити искуство које је Данило имао у јами с лавовима! (Данило 6:16-22).

„Не седим с лажљивцима“

12, 13. Какво друштво треба да избегавамо?

12 Указујући на још нешто што је ојачало његову беспрекорност, Давид је рекао: „Не седим с лажљивцима, не мешам се са лукавима [’са онима који крију какви су‘NW]. Мрзим друштво рђавих, с бездушницима не седим“ (Псалам 26:4, 5). Давид једноставно није седео са злима. Мрзео је лоше друштво.

13 Како је с нама? Да ли избегавамо да седимо с лажљивцима путем телевизије, видео-касета, филмова, Интернета или на друге начине? Да ли се клонимо оних који крију какви су? Неке особе у школи или на радном месту праве се да су нам пријатељи, али немају искрене намере. Да ли заиста желимо да развијемо блиске везе са онима који не ходе у Божјој истини? Иза тврдњи да су искрени, отпадници скривају своју намеру да нас одврате од служења Јехови. Шта ако у хришћанској скупштини има особа које живе двоструким животом? И они крију какви су у ствари. Џејсон, који сада служи као слуга помоћник, у младости је имао такве пријатеље. Он каже: „Једног дана, један од њих ми је рекао: ’Уопште није важно шта сада радимо, јер ћемо када дође нови свет ионако бити мртви. Нећемо ни знати шта смо пропустили.‘ То ме је отрезнило. Не желим да будем мртав када дође нови свет.“ Џејсон је мудро раскинуо везе с таквим друштвом. „Немојте се заваравати“, упозорио је апостол Павле, „лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33). Колико је онда важно да избегавамо лоше друштво!

’Казиваћу о свим твојим чудесима‘

14, 15. Како можемо ’обилазити Јеховин олтар‘?

14 Давид је наставио: „Невиношћу руке своје мијем, и тако олтар твој обилазим, Јехова.“ Зашто је то радио? ’Да би певао хвалу твоју и казивао о свим твојим чудесима‘ (Псалам 26:6, 7). Давид је желео да остане морално чист како би могао да обожава Јехову и покаже му своју преданост.

15 Све што је било повезано с правим обожавањем у шатору од састанка и касније у храму било је ’симболичан приказ и сенка небеских ствари‘ (Јеврејима 8:5; 9:23). Олтар је представљао Јеховину спремност да прихвати жртву Исуса Христа за откуп човечанства (Јеврејима 10:5-10). Своје руке перемо невиношћу и ’обилазимо Јеховин олтар‘ тако што показујемо веру у ту жртву (Јован 3:16-18).

16. Како нам користи то што другима говоримо о Божјим чудесима?

16 Када размишљамо о свему ономе што откупнина омогућава, зар наше срце није испуњено захвалношћу према Јехови и његовом јединорођеном Сину? Зато, са захвалношћу у срцу, говоримо другима о свим Божјим чудесима — од стварања човека у Еденском врту до потпуне обнове свега у Божјем новом свету (Постање 2:7; Дела апостолска 3:21). И какву само духовну заштиту пружа дело проповедања о Краљевству и стварања ученика! (Матеј 24:14; 28:19, 20). Ако смо заокупљени тим делом, наша нада за будућност остаће јасна, вера у Божја обећања биће снажна, а љубав према Јехови и ближњима жива.

’Волим стан дома твога‘

17, 18. Какав став треба да имамо према хришћанским састанцима?

17 Шатор од састанка, заједно са олтаром за жртве, био је центар обожавања Јехове у Израелу. Показујући колико је био одушевљен тим местом, Давид се молио: „Волим, Јехова, стан дома твога и насеље славе твоје!“ (Псалам 26:8).

18 Да ли волимо да се окупљамо на местима на којима учимо о Јехови? Свака Дворана Краљевства с редовним програмом духовне поуке служи као центар правог обожавања у месту у ком се налази. Поред тога, сваке године имамо и конгрес, покрајински састанак и дан посебног састанка. На тим састанцима се разматрају Јеховине „опомене“. Ако учимо да их ’много волимо‘, имаћемо снажну жељу да будемо на састанку и пажљиво ћемо слушати (Псалам 119:167NW). Колико је само окрепљујуће бити у друштву суверника који нам желе добро и који нам помажу да и даље ходимо у беспрекорности! (Јеврејима 10:24, 25).

’Немој захватити моју душу‘

19. За које грехе Давид није желео да буде крив?

19 Потпуно свестан последица које настају када се не ходи у Божјој истини, Давид је молио: „Не захватај душе моје с грешницима, ни живота мога с крвницима, у чијим су рукама злочинства [„распуштено понашање“, NW] и чија је десница пуна мита“ (Псалам 26:9, 10). Давид није желео да буде убројан међу безбожне људе који се распуштено понашају и примају мито.

20, 21. Шта нас може одвести на пут безбожника?

20 Данашњи свет је преплављен неморалом. Телевизија, часописи и филмови унапређују распуштено понашање — ’блуд и нечистоћу‘ (Галатима 5:19). Неки су постали робови порнографије која често води до неморала. Млади су посебно подложни таквим утицајима. У неким земљама, забављање са особом супротног пола представља нешто сасвим уобичајено и тинејџери су под притиском да мисле како се морају забављати. Код многих младих се развијају романтична осећања и поред тога што су премлади за брак. Да би задовољили сексуалне жеље које се буде у њима, убрзо почињу да се упуштају у неморално понашање и то до те мере да почине блуд.

21 Ни одрасли нису имуни на лош утицај. Непоштене пословне радње и склоност ка угађању самом себи указују на недостатак беспрекорности. Хођење путевима света само ће нас удаљити од Јехове. Зато ’мрзимо зло и волимо добро‘, и наставимо да ходимо у беспрекорности (Амос 5:15).

„Избави ме и смилуј се на ме!“

22-24. (а) Које охрабрење налазиш у закључним речима 26. Псалма? (б) Која ће замка бити размотрена у наредном чланку?

22 Давид је своје обраћање Богу закључио следећим речима: „Ја ходим у чистоти својој. Избави ме и смилуј се на ме! Чврсто стоји на правоме путу нога моја. Благосиљаћу Јехову на скупштинама“ (Псалам 26:11, 12). Давидова одлучност да остане беспрекоран тесно је повезана с његовом молбом да буде избављен. Колико је то охрабрујуће! И поред тога што смо грешни, Јехова ће нам помоћи ако смо решени да ходимо у беспрекорности.

23 Потрудимо се да у сваком аспекту живота показујемо да поштујемо и ценимо Божји суверенитет. Свако се од нас може молити Јехови да он испита и претопи наше најдубље мисли и осећања. Ако марљиво проучавамо његову Реч, истина коју нам је дао стално ће бити пред нашим очима. Свим се силама трудимо да избегавамо лоше друштво и хвалимо Јехову на састанцима. Ревно учествујмо у делу проповедања о Краљевству и стварања ученика, никада не допуштајући свету да угрози наш драгоцени однос с Богом. Можемо бити сигурни да ће Јехова бити на нашој страни док чинимо све што можемо да бисмо ходили у беспрекорности.

24 Будући да беспрекорност укључује све аспекте нашег живота, треба да будемо свесни једне смртоносне замке — злоупотребе алкохола. То ће бити размотрено у наредном чланку.

Да ли се сећаш?

• Зашто је беспрекорност добра основа да се интелигентна створења исправно просуде?

• Шта је беспрекорност, и шта укључује хођење у беспрекорности?

• Шта ће нам помоћи да ходимо у беспрекорности?

• Које опасности морамо бити свесни и уједно је избегавати да бисмо остали беспрекорни?

[Питања за разматрање]

[Слика на 14. страни]

Да ли редовно молиш Јехову да испита твоје најдубље мисли?

[Слика на 14. страни]

Да ли настојиш да ти Јеховина милост стално буде пред очима?

[Слике на 15. страни]

Ми радујемо Јеховино срце када остајемо беспрекорни

[Слике на 17. страни]

Да ли користиш оно што ти Јехова пружа како би ти помогао да ходиш у беспрекорности?