Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пре и после — како је Библија променила овог човека

Пре и после — како је Библија променила овог човека

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“

Пре и после — како је Библија променила овог човека

МУЗИКА је била Ролф-Михаелов живот. Дрога је била његова опсесија. Он је рођен у Немачкој и још као младић конзумирао је велике количине алкохола и неконтролисано користио LSD, кокаин, хашиш и друга халуциногена средства.

У покушају да прокријумчари дрогу у једну афричку земљу, Ролф-Михаел је био ухапшен и 13 месеци је провео у затвору. Док је био у затвору, имао је времена да размисли о правом смислу живота.

Ролф-Михаел и његова жена Урсула очајнички су тражили истину и смисао у животу. Упркос негативном искуству с такозваним хришћанским религијама, силно су желели да упознају Бога. Али од разних религиозних група нису добили задовољавајуће одговоре на своја питања. Осим тога, ове религије нису могле да им пруже снажан мотив да промене свој живот.

Ролф-Михаел и Урсула су на крају дошли у контакт с Јеховиним сведоцима. Када је почео да проучава Библију, Ролф-Михаел је био дубоко дирнут саветом: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8). Одлучио је да ’скине стару личност која је одговарала његовом ранијем начину понашања и да обуче нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности‘ (Ефешанима 4:22-24).

Како је Ролф-Михаелу пошло за руком да обуче нову личност? Из Библије је научио да се „путем тачног спознања“ личност особе може ’обновити по слици Онога који ју је створио‘, а то је Јехова Бог (Колошанима 3:9-11).

Пошто је усвојио тачно спознање, Ролф-Михаел је настојао да свој живот доведе у склад с начелима из Божје Речи (Јован 17:3). Било му је тешко да престане да се дрогира, али је схватио колико је вредно обратити се Јехови у молитви и осетити његову помоћ (1. Јованова 5:14, 15). Осим тога, помогло му је и блиско дружење с Јеховиним сведоцима, који се својски труде да врше Божју вољу.

Ролф-Михаелу је помогло и сазнање да овај свет пролази и да ће они који врше Божју вољу остати заувек. То му је омогућило да уместо краткотрајне љубави према свету изабере вечни благослов који проистиче из блиског односа с Јеховом који је Бог пун љубави (1. Јованова 2:15-17). Ролф-Михаела су дубоко дирнуле речи из Пословица 27:11: „Буди, сине, мудар, срце ми обрадуј, па ћу лако одговорити оном који ме ружи.“ Пун захвалности, он каже: „Овај стих показује дубину Јеховине љубави, будући да Он пружа људима прилику да обрадују његово срце.“

Ролф-Михаел, његова жена и њихово троје деце, као и још стотине хиљада људи, имају користи од тога што се држе библијских начела. Такви појединци се могу срести у скупштинама Јеховиних сведока широм света. Нажалост, Сведоци су у неким земљама лажно оптужени да су опасна секта која растура породице. Ролф-Михаелово искуство потврђује да то није тачно (Јеврејима 4:12).

Ролф-Михаел каже да је за његову породицу стих из Матеја 6:33, који нас подстиче да дамо предност духовним циљевима, „компас“ који их исправно усмерава. Он и његова породица искрено су захвални Јехови за срећан породични живот који имају као хришћани. Они се осећају попут псалмисте који је певао: „Како ћу вратити Јехови за сва добра што ми учини?“ (Псалам 116:12).

[Истакнути текст на 9. страни]

Бог пружа људима прилику да обрадују његово срце.

[Оквир на 9. страни]

Библијска начела на делу

Следећа библијска начела, између осталих, подстичу многе да напусте смртоносне зависности:

„Ви који Јехову љубите, мрзите на зло!“ (Псалам 97:10). Када се увери колико су смртоносне навике лоше и када их истински омрзне, особа увиђа да јој је лакше да чини оно што је угодно Богу.

„Ко с мудрима иде, тај постаје мудар, али зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20). Да би дроги и другим супстанцама које изазивају зависност рекла „не“, особа мора пажљиво да бира друштво. Заиста је за њу корисно да развија пријатељство с хришћанима који ће подржати њену одлуку.

„Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем заједно са захваљивањем обзнаните своје молбе Богу; и Божји мир који превазилази сваку мисао чуваће ваша срца и ваше мисаоне снаге посредством Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7). Ништа друго не може да пружи такав мир у срцу и мислима. Сем тога, ослањање на Бога у молитви помаже особи да не посегне за дрогом како би нашла излаз из животних проблема.