Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кавказ — „планина језика“

Кавказ — „планина језика“

ЗАМИСЛИТЕ да се налазите у планинском пределу, отприлике величине Шпаније. Запањени сте када откријете на десетине народа, од којих сваки има свој језик. Штавише, на неким местима, људи који живе у једном селу не могу разумети неког из суседног села! Нема сумње да су средњовековни географи такође били изненађени разноврсношћу језика који се говоре на Кавказу, па су ту област назвали ’планином језика‘.

Ово подручје, које обухвата планину Кавказ и протеже се од Црног мора до Каспијског језера, налази се на раскрсници цивилизација и континената. Зато оно има дугу историју и богату културу. Људи на овом поднебљу познати су по поштовању према старијима, љубави према плесу и великој гостољубивости. Па ипак, многе посетиоце посебно фасцинира то што на Кавказу постоји велика концентрација етничких група и језика, и то више језика него у било ком другом делу Европе који је сличне величине.

 Невероватна разноликост

У V веку пре н. е., грчки историчар Херодот је рекао: „На Кавказу живе многи народи и људи разног кова.“ Почетком првог века н. е., грчки историчар Страбон је у својим записима спомињао 70 племена са овог подручја. Свако од њих је имало свој језик и ради трговине је ишло у Диоскуријаду, град који се налазио на подручју данашњег града Сухумија, на обали Каспијског језера. Неколико деценија касније, римски изучавалац Плиније Старији написао је да је Римљанима за трговину у Диоскуријади било потребно 130 тумача.

Данас у кавкаском региону живи више од 50 етничких група. Свака од њих има своје обичаје, а често и карактеристичну ношњу, уметност и архитектуру. У употреби је најмање 37 језика — при чему неким језиком говоре милиони људи, а другим само становници неких села. Језички најразноликији део ове области је Дагестан, једна од руских република у којој живи око 30 староседелачких етничких група. Лингвистички гледано, веза између свих ових језика и њихова веза са језицима из других језичких породица остаје непозната до дан-данас.

Јеховини сведоци поучавају друге о Библији у кавкаском региону

 Да ли бисте волели да се упознате с језицима из кавкаске породице? На званичном веб-сајту Јеховиних сведока, www.jw.org, налази се литература доступна на преко 400 језика. Неки од тих језика говоре се на Кавказу, интересантној области која је с правом названа ’планином језика‘.