Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Досадан као стеница“

„Досадан као стеница“

ДО СРЕДИНЕ 20. века, чинило се да су људи успели да се изборе са стеницама. Због тога су многи чули за ове инсекте само из изреке: „Досадан као стеница.“ Међутим, у многим земљама је током 1970-их година забрањена употреба снажног оружја за сузбијање стеница, DDT-ја, због његове токсичности и штетности по околину.

Стенице су бивале све отпорније на третирање другим хемијским средствима. Осим тога, људи су почели све више путовати и тако су са собом носили стенице а да тога нису ни били свесни. С каквим исходом? У једном извештају из 2012. године који говори о сузбијању стеница, пише: „У претходних 12 година, забележено је поновно појављивање стеница у САД, Канади, на Блиском истоку, у неколико европских земаља, Аустралији и деловима Африке.“

Пре пар година, у Москви је број жалби на стенице порастао десет пута. У међувремену, на другом крају планете, у Аустралији, најезда стеница је 5 000 пута порасла у односу на 1999. годину!

Неки несвесно „покупе“ стенице у продавницама, позориштима или хотелима. „Стенице ће се појавити“, каже менаџер једног хотела у Сједињеним Државама. „Борба против њих је цена остајања у послу.“ Зашто их је тако тешко истребити? Како се можете заштитити од њих? Ако стенице изврше „инвазију“ на ваш дом, које практичне кораке можете предузети како бисте их уништили и спречили да се поново појаве?

Сићушни, а жилави

Одрасла стеница је дугачка неколико милиметара

С обзиром на то да стенице нису веће од семена јабуке и да је њихово тело пљоснато, скоро да не постоји место на ком се не могу сакрити. Могу се уселити у ваш душек, намештај, утичницу, па чак и у телефон. Углавном се крећу у кругу од три до шест метара од кревета и простора за седење. Зашто? Да би били близу свог извора хране — вас! *

Стенице често нападају своје жртве током спавања. Међутим, већина људи и не осети њихов ујед зато што оне испуштају неку врсту анестетика, захваљујући ком могу на миру да уживају у својој храни и до десет минута. И поред тога што се стенице хране недељно, дешава се да преживе и по неколико месеци без хране.

Па ипак, за разлику од комараца и неких других инсеката, није познато да стенице преносе болести. Али њихов ујед може проузроковати свраб и отицање коже, што код многих води до емоционалних проблема. Жртве уједа стеница могу патити од несанице, може им бити непријатно, а чак могу умишљати уједе много времена након што инсеката више нема. У једном извештају из Сијера Леонеа за стенице се каже да су  „узрочници страшног свраба и непроспаваних ноћи“ и да „због њих људи могу бити ожигосани у друштву“.

Не дајте им да се ушуњају

Прегледајте пртљаг

Стенице не бирају жртву. Ако их откријете на време, лакше ћете их се отарасити. Стога, научите да препознајете њихове трагове у кући и приликом путовања. Прегледајте намештај, под и пртљаг у потрази за њиховим јајашцима, налик зрнцима мака, и мрљама од крви. Да бисте их лакше пронашли, користите лампу.

Запушите све пукотине

Оставите стеницама што мање места на којима се могу сакрити. Запушите све пукотине у зидовима и на штоковима врата. Иако прљавштина сама по себи није узрочник појављивања стеница, лакше ћете их уочити и истребити ако редовно усисавате и спремате кућу. Ако одседате у неком хотелу, пртљаг немојте држати на поду или кревету. Тиме су мање шансе да их понесете са собом.

Ако вам се стенице уселе у кућу

Редовно усисавајте

Ако приметите стенице у вашем дому или хотелској соби, можда вам неће бити свеједно, а можда ће вас чак бити и срамота. Човек по имену Дејв и његова супруга доживели су да их стенице изуједају док су били на одмору. Он каже: „Били смо престрављени! Шта ћемо рећи нашим пријатељима и родбини кад дођемо кући? Да ли ће кад год их засврби или осете неку иритацију на кожи помислити да је то због тога што су били код нас?“ Премда су овакве реакције нормалне, немојте се устручавати да затражите помоћ. Њујоршко Одељење за здравље и менталну хигијену даје следеће засигурање: „Тешко је, али не и немогуће отарасити се стеница.“

Прегледајте све и предузмите кораке како бисте спречили да вам се увуку у кућу

Међутим, немојте потценити изазов који истребљивање стеница носи са собом. Уколико их приметите у свом дому, стручњак за дезинсекцију вам може пружити потребну помоћ. Раније поменуто хемијско средство више није у употреби, али они који се баве дезинсекцијом сада комбинују неколико другачијих ефикасних метода за истребљивање ових инсеката. Ентомолог Дини Милер такође каже: „Борба против стеница зависи од сарадње самих станара, управе објеката у којима се живи и оних који се баве дезинсекцијом.“ Поступајући по упутствима стручњака и предузимањем разумних превентивних мера, можете учинити оно што је до вас како не бисте на својој кожи осетили шта значи изрека: „Досадан као стеница!“

^ одл. 7 Ентомолози кажу да се стенице хране крвљу људи и других сисара, укључујући и кућне љубимце.