Пређи на садржај

Пређи на садржај

Где је нестало стрпљење?

Где је нестало стрпљење?

НЕСТРПЉЕЊЕ није ништа ново. Људи су и раније губили живце, рецимо кад се заглаве у саобраћајној гужви или кад морају да чекају у реду. Али неки стручњаци кажу да људи данас имају мање стрпљења него раније — и то из разлога који ће вас можда изненадити.

Неки аналитичари кажу да су последњих година због савремене технологије многи постали нестрпљиви. Према канадском листу The Gazette, неки истраживачи кажу: „Дигитални свет мобилних телефона, фото-апарата, имејлова и ајпода мења нам живот [...] Инстант резултати које нам таква технологија пружа отварају нам апетит за инстант резултатима и на другим пољима живота.“

Породични психолог др Џенифер Хартстајн рекла је нешто што би требало да нас натера да ставимо прст на чело. „Постали смо део инстант културе. Очекујемо да све иде брзо, као подмазано, и баш како ми желимо. Када не буде тако, постајемо фрустрирани и раздражљиви,  што је знак нестрпљења.“ „Више не умемо да застанемо и уживамо у тренутку“, додаје она.

Неки мисле да имејл губи на популарности и да ће ускоро бити ствар прошлости. Зашто? Многи немају живаца да чекају на одговор ни неколико минута, а камоли сатима. Поред тога, углавном се очекује да имејл, као и писмо, има поздраве на почетку и крају, али многи сматрају такве формалности досаднима и траћењем времена. Више воле инстант поруке које су ослобођене таквих правила. Изгледа да људи просто немају стрпљења за учтиво поздрављање. Многи не прегледају шта су написали. Зато се дешава да имејл стигне на погрешну адресу или да има много граматичких и словних грешака.

Многи немају стрпљења да читају дугачак штампани текст

Жеља за брзим резултатима није ограничена само на сферу дигиталне комуникације. Људима је све теже да чекају и на другим подручјима живота. Примера ради, да ли икада ухватите себе како пребрзо причате, једете, возите или трошите новац? Сачекати неколико минута док лифт не дође, да се на семафору упали зелено светло или да се компјутерски систем подигне изгледају као читава вечност.

Стручњаци примећују да многи немају стрпљења да читају дугачак штампани текст. Зашто је то тако? Навикли су да брзо прелећу преко веб-страница, читајући само сажетке и истакнут текст, надајући се да ће што пре наћи оно што им треба.

Где је нестало стрпљење? Експерти немају све одговоре када је реч о узроцима нестрпљења. Али изгледа да постоје убедљиви докази да нестрпљење има своје последице. О чему се ради и како можемо бити стрпљивији? Наредни чланци говориће о томе.

Многи су навикли да брзо прелећу преко веб-страница, читајући само сажетке