Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Мене моја бунда чува“

„Мене моја бунда чува“

ШКОТСКО планинско говедо је врло препознатљиво по својим широким роговима, дугачком прамену који му пада преко очију и дебелом, чупавом крзну које покрива његово здепасто тело.

Ова издржљива животиња је једна од најстаријих познатих врста говеда и већ вековима опстаје у суровим временским условима брдовите Шкотске и њених острва. Првобитно су ова говеда на забаченим висоравнима била већа и риђа, док су она на острвима на западној обали била мања и обично црна. Данас се сматрају једном пасмином, а длака им може бити риђа, црна, светло смеђа, жућкаста и скоро бела.

Чупаве, прилично комичне шишке овог говечета имају важну улогу. Зими га чувају од снажног ветра, кише и снега, а лети од инсеката који би могли узроковати неку инфекцију.

Некада су шкотски говедари преко ноћи држали своју стоку у оборима од камена са зидовима на три стране да би их заштитили од суровог времена и вукова, па зато на говеда указују као на обор, а не као на крдо.

Какво крзно!

Шкотско планинско говедо је јединствено по томе што има дупло крзно. Горње крзно има кудраву длаку, понекад дугу и до 33 центиметра. Ово вунасто крзно је масно, па зато не упија кишу и снег. Испод њега налази се још једно мекано, вунасто крзно које греје ову животињу.

Џим, који већ годинама узгаја овај сој говеда, каже: „Врло је тешко шампонирати их, а скоро немогуће наквасити их до коже!“ Због своје вунасте „бунде“ шкотско планинско говедо узгаја се и одлично напредује на кршним планинама са снажним пљусковима и леденим ветровима, где ниједна друга врста стоке не би опстала.

Ако лети време буде превише топло и суво, ова прилагодљива говеда одбаце горње крзно. Касније, када опет буде хладно и влажно, њима нарасте ново крзно.

Корисно својство

Овце често оголе вегетацију јер се хране корењем и нежним изданцима. Међутим, говеда — укључујући и шкотско планинско — то не раде. Заправо, ово говече побољшава пашњаке. Како? Својим дугачким, снажним роговима и широком њушком, оно рашчишћава жбуње које друге врсте говеда не би ни пипнула. Таквим „спремањем“ оно омогућава трави и дрвећу да се регенерише.

Дупло крзно је овом говечету корисно из још једног разлога. Пошто му није потребно сало да га греје, његово месо садржи мање масти и холестерола, а више протеина и гвожђа него друге врсте говедине. Штавише, ово месо врхунског квалитета производи се без скупе прехране.

Реч опреза

Шкотска планинска говеда већ дуго живе с људима. Стари Шкоти су их чували у оборима у приземљу својих кућа. Присуство стоке је доприносило томе да на горњем спрату, на ком су живели домаћини, буде топло.

Иако су домаћа говеда углавном мирна и питома, шкотско планинско говече понекад уме да буде опасно. На пример, мајка с телетом се веома заштитнички поставља. Поред тога, не сме се ићи кроз крдо, већ око њега.

Прилагодљивост овог говечета учинила га је популарном пасмином широм света. Оно се узгаја северно на Аљасци и Скандинавији, има га и на Андима, на 3 000 метара надморске висине, али исто тако напредује и у топлијим крајевима.

Шкотска је позната не само по тартану — карираној вуненој тканини, килтовима — чувеним шкотским сукњама и гајдама већ и по прелепом и јединственом шкотском планинском говечету. Да ли тамо где ви живите има ових говеда с топлом „бундом“?