Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

„На Гуглу, резултати претраге који укључују реч ’порно‘ увећали су се три пута у односу на 2004. годину.“ (THE ECONOMIST, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

„Када једна млада жена [Рускиња] ступи у брак [...] вероватноћа да ће је њен муж ударити, или да ће се њих двоје потући износи око 60 посто.“ (МОСКОВСКИЕ НОВОСТИ, РУСИЈА)

У Уједињеном Краљевству, „сваки седми научник или доктор посведочио је да је неки од његових колега намерно изменио или измислио неке податке током свог истраживања или пре него што је објавио свој рад.“ (BRITISH MEDICAL JOURNAL, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

„У САД, број оних који су се изборили с раком се учетворостручио у односу на 1971. годину, па их сада има 12 милиона [...] Пораст броја преживелих може се приписати раном дијагностиковању путем тестова, ефикаснијем лечењу и квалитетнијој контроли.“ (UC BERKELEY WELLNESS LETTER, САД)

Уочи прославе Божића 2011. године, избила је туча између око 100 свештеника и монаха супарничких деноминација у Цркви Христовог рођења у Витлејему. „Био је то тривијалан проблем који [...] се појављује сваке године“, рекао је један полицијски поручник. „Нико није ухапшен пошто су сви који су били укључени у тучу Божји људи.“ (НОВИНСКА АГЕНЦИЈА РОЈТЕРС, САД)

Зелени зид дуж целе Африке

Афричка унија је 2007. године покренула један пројекат чији је циљ да се подизањем „зеленог зида“ спречи ширење пустиње. Једанаест земаља сади на милионе садница дрвећа, од Сенегала на западу, до Џибутија на истоку, како би направила појас вегетације дуг 7 600 километара и широк 15 километара. „Морамо посадити врсте које људи неће хтети да посеку“, каже Алију Гисеј, професор екологије биљака на Универзитету Шеик Анта Диоп у Дакару, у Сенегалу. Сматра се да ће ова пошумљена област служити и као природни резерват и да ће је локално становништво користити тако да не исцрпи њене природне ресурсе.

Зашто зевамо?

Научници не могу да објасне зашто сви људи зевају, у већини случајева и по неколико пута дневно. Чак и бебе које су у стомаку зевају. То раде и јежеви, нојеви, змије и рибе. Има много теорија, често противречних, али се стручњаци не могу сложити ни око једне од њих. Као једно објашњење, многи научници наводе да дубок удисај приликом зевања, који у просеку траје шест секунди, служи да би се повећао доток ваздуха у мозак. Па ипак, „научници до сада нису пронашли доказ који поткрепљује то гледиште“, пише у часопису Science News. Изгледа да новија истраживања вршена на пацовима указују да „зевање можда служи као термостат, то јест за расхлађивање прегрејаног мозга“. Међутим, заправо нико не зна шта се тачно дешава.