Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како бити стрпљивији

Како бити стрпљивији

НАКОН читања претходних чланака, вероватно ћете се сложити да што човек има више стрпљења то је већа вероватноћа да ће имати боље здравље, да ће доносити добре одлуке и да ће имати добре пријатеље. Али како бити стрпљивији? Узмите у обзир предлоге који следе.

Установите узроке:

Размислите о стварима или ситуацијама које знају да вас избаце из такта. Шта ставља на испит ваше стрпљење? Да ли су то неке особе? Можда посебно ваш брачни друг, родитељи или деца. Или вас нервирају ствари због којих морате да гледате на сат? На пример, када некога морате да чекате или када и сами касните? Да ли сте тањих живаца када сте уморни, гладни, неиспавани или под неким стресом? Да ли чешће губите стрпљење код куће или на послу?

Како утврђивање узрока може помоћи? Још у давној прошлости, краљ Соломон је записао: „Паметан човек види зло и склања се, а луди иду даље и бивају кажњени“ (Пословице 22:3). Баш као што каже ова древна библијска пословица, ако предвидите шта вас може избацити из такта, можете спречити да до тога дође. У почетку ћете морати да се свесно трудите, али с временом ће вам показивање стрпљења бити нешто сасвим нормално.

Поједноставите живот:

Према професорки Норин Херцфелд, која предаје информатику на Универзитету Сент Џон у Минесоти, „људи заправо нису способни за мултитаскинг. Мозак није у стању да се концентрише на више ствари у исто време“. Она још каже: „Обичај да се ради више послова одједном с временом смањује човекову способност да усмери и фокусира пажњу на једну ствар, а то узима данак у виду мање стрпљења и истрајности, као и доброг просуђивања и способности решавања проблема.“

Тешко је имати дебеле живце када сте под стресом због превише ствари које треба обавити, превише места на која треба стићи и превише људи с којима треба остати у контакту. Већ споменута др Џенифер Хартстајн упозорава: „У основи, стрес често доводи до тога да нервозно реагујемо.“

Зато, с времена на време „повуците ручну“. Нађите времена да уживате у животу. Издвојте време да градите чврста пријатељства с мало људи, уместо да јурите за површним односима с великом мрежом пријатеља. Планирајте своје време и мудро одредите приоритете. Не дозволите да вам извесни хобији и електронске справице краду драгоцено време.

Да бисте поједноставили живот, можда би требало да размислите о томе како вам  обично тече дан. Да ли би требало да нешто смањите или скроз избаците из свог распореда? Једна библијска изрека гласи: „Све има своје време [...] време кад се чува и време кад се одбацује“ (Проповедник 3:1, 6). Можда је сада време да елиминишете неке ствари које вам одузимају доста времена и да на тај начин имате више простора за показивање стрпљења.

Будите реални:

Имајте реалан поглед на живот. Као прво, у стварном животу не иде све онако како смо замислили. Време тече својим током, а не онако како ми то желимо. Прихватити ту чињеницу значи бити стрпљив.

Као друго, задржите на уму да не можете увек имати под контролом оно што вам се дешава. Мудри краљ Соломон је рекао: „Трку не добијају они који су брзи, ни битку они који су моћни, ни хлеб они који су мудри, ни богатство они који су разборити, нити су у милости они који имају знање; јер време невоље и непредвиђени догађаји сналазе свакога од њих. Јер човек не зна када долази час његов“ (Проповедник 9:11, 12).

Уместо да се нервирате због својих околности на које не можете утицати, размислите има ли нешто на шта можете утицати. Примера ради, ако вам аутобус или воз касне, уместо да губите живце због тога, да ли можете на неки други начин стићи на ваше одредиште? И пешачење је боље од живцирања и беса. Ако немате избора и морате да чекате, искористите то време да урадите нешто корисно. На пример, можете нешто прочитати или направити списак обавеза.

Чињеница је да нема сврхе бринути се због ствари које су ван наше моћи. Библија с правом каже: „Ко од вас може тиме што се брине да и мало продужи свој животни век?“ (Лука 12:25).

Развијајте духовност:

Многи који поштују Библију установили су да примењивањем њених принципа могу развити стрпљење. Према Библији, духовној особи је лакше да испољава стрпљење и друге важне врлине као што су љубав, радост, мир, благост и самосавладавање (Галатима 5:22, 23). У њој стоји: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли“ (Филипљанима 4:6, 7). Проучавањем Библије можете сазнати како да живите с мање нервозе и више стрпљења.