Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади питају

Шта значи бити прави мушкарац?

Шта значи бити прави мушкарац?

„Мој тата је умро када сам имао три године. Понекад завидим момцима који имају оца. Изгледа да имају много више самопоуздања него ја.“ (Алекса) *

„Моји контакти са оцем су били сведени на минимум. Морао сам са̂м да учим шта значи бити прави мушкарац.“ (Јосип)

ДА ЛИ су ти блиске изјаве ових младих? Да ли се из неког разлога плашиш да никада нећеш постати прави мушкарац? Не брини!

Осмотри како у својој борби можеш савладати два уобичајена изазова.

1. ИЗАЗОВ: Популарне лажне представе о мужевности

Шта неки кажу:

  • Прави мушкарци су жестоки момци; они не плачу.

  • Прави мушкарци не допуштају да им ико говори шта треба да раде.

  • Мушкарци су бољи од жена.

Други угао гледања: Када је реч о мужевности, прави мушкарац не мери свој напредак у односу на неку жену, већ у односу на то колико је успео да превазиђе детиње црте. Када то успе, постаје прави мушкарац. Апостол Павле је написао: „Кад сам био дете, говорио сам као дете, размишљао као дете, расуђивао као дете. А кад сам постао човек, одбацио сам оно што је детиње“ (1. Коринћанима 13:11). Другим речима, кад замениш детињасто размишљање, говор и поступке са зрелим размишљањем, говором и поступцима постајеш прави мушкарац. *

Идеја: На парчету папира запиши одговоре на следећа питања:

  1. На којим подручјима сам напредовао у ’одбацивању оног што је детиње‘?

  2. На којим подручјима још могу напредовати?

Предлог за читање: Лука 7:36-50. Погледај како је Исус показао да је прави мушкарац тиме што је (1) стао у одбрану оног што је исправно и (2) показао поштовање према свима, не изузимајући жене.

„Дивим се свом другу Вуку. Он је физички, емоционално и духовно јак, али је прави добрица. Из његовог примера видим да прави мушкарац не гази по другима да би себе уздигао“ (Јосип).

2. ИЗАЗОВ: Недостатак добре очинске фигуре

Шта неки кажу:

  • Ако немаш оца, никада нећеш научити шта значи бити прави мушкарац.

  • Ако ти је отац био лош пример, осуђен си да понављаш његове грешке.

Други угао гледања: Чак и ако твоје детињство није било тако идеално, не очајавај! Можеш се уздигнути изнад својих околности (2. Коринћанима 10:4). Изабери да следиш савет краља Давида, који је рекао свом сину Соломону: „Буди јак и буди човек“ (1. Краљевима 2:2).

Међутим, мора се признати да расти уз немарног оца или уопште расти без оца може бити тешко. „Не познавати свог оца је велики минус у животу“, каже Алекса цитиран у уводу. „Имам 25 година, али као да тек сад учим ствари које је требало да научим док сам још био тинејџер.“ Ако и тебе муче слична осећања, шта можеш учинити?

Идеја: Пронађи очинску фигуру у неком зрелом мушкарцу. * Питај га које су по њему карактеристике правог мушкарца нарочито важне. Онда га питај како их можеш развити код себе (Пословице 1:5).

Предлог за читање: Пословице, поглавља 1-9. Запази очинске савете који неком твог узраста могу помоћи да израсте у мудрог, духовног мушкарца.

„Драго ми је што примећујем напредак код себе. Волео бих да је отац био део мог живота, али не гледам све тако црно. Сигуран сам да нисам осуђен на неуспех“ (Јосип).

 

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

^ То могу бити старешине из хришћанске скупштине.

ЗАШТО НЕ ПИТАШ РОДИТЕЉЕ?

Које су по вама црте правог мушкарца? Како напредујем у сазревању?