Пређи на садржај

Пређи на садржај

Волонтерски рад од трајне користи

Волонтерски рад од трајне користи

Волонтерски рад од трајне користи

ИСУС ХРИСТ је редовно чинио добра дела онима којима је била потребна помоћ. Примера ради, хранио је гладне и лечио болесне (Матеј 14:14-21). Међутим, којој активности је дао највећу предност? Један догађај на почетку његове службе даје одговор. Забележен је у првом поглављу Јеванђеља по Марку.

Док је био у Капернауму близу Галилејског мора Исус је отишао у кућу Симона, то јест Петра. Тамо „Симонова ташта лежаше у грозници“, и Исус ју је излечио (Марко 1:29-31). Касније је на вратима Петрове куће почело да се сакупља мноштво људи „који су боловали од разних болести“ и Исус их је лечио (Марко 1:32-34). Онда се спустила ноћ и сви су отишли на починак.

Следећег јутра, „док још беше мрак“, Исус је нечујно устао и изашао из куће тражећи „осамљено место“ где „поче да се моли“. Убрзо затим су се пробудили и ученици, погледали напоље и угледали велико мноштво које чека код врата. Шта да раде? Нема Исуса! Петар и остали с њим брзо пођоше Исусовим трагом и кад га нађоше рекоше: „Сви те траже“ (Марко 1:35-37; Лука 4:42). Изгледа да су му тиме у ствари рекли: ’Шта радиш овде? Синоћ си лечио болесне и то с великим успехом. Данас те чека још једна велика прилика!‘

Али запазите Исусову реакцију: „Пођимо негде другде, у оближња места, да и тамо проповедам.“ Тај одговор је значајан. Исус се није вратио у Петрову кућу да би излечио остале. Он је објаснио зашто се није вратио: „Јер сам зато [да проповедам] изашао“ (Марко 1:38, 39; Лука 4:43). О чему је то Исус причао својим ученицима? Њему је било важно да врши добра дела, али проповедање Божје речи и поучавање о њој био је Исусов главни задатак (Марко 1:14).

Пошто Библија подстиче хришћане да ’тачно следе [Исусове] стопе‘, данас прави хришћани имају јасно вођство када је у питању постављање приоритета у волонтерском раду (1. Петрова 2:21). Они попут Исуса помажу људима којима је потребна помоћ — као што то показује претходни чланак. Али су попут Исуса највиши приоритет дали делу поучавања из Библије о доброј вести о Божјем Краљевству a (Матеј 5:14-16; 24:14; 28:19, 20). Међутим, зашто би волонтирање у поучавању људи о библијској поруци имало предност над осталим вредним видовима волонтерског рада?

Зашто и како библијско образовање побољшава живот

Једна азијска пословица указује на одговор. Она каже: „Ако имаш једногодишње планове, онда сеј семе. Ако имаш десетогодишње планове, сади дрвеће. Уколико планираш за сто година, поучавај људе.“ Заиста, кад су у питању дугорочна решења, образовање представља императив јер оспособљава особу да доноси одлуке које ће побољшати њен живот. Зато данас преко шест милиона волонтера делимично или у потпуности користе своје време, труд и средства да би људима пружили бесплатно библијско образовање. Овај волонтерски програм Јеховиних сведока који је положио испит времена утиче на заједнице широм света. На који начин?

Док људи примају помоћ у разумевању и примени библијски практичних савета, они бивају боље опремљени да се боре са животним проблемима. Они добијају моралну снагу потребну да би превазишли штетне навике. Млади Бразилац Нелсон наглашава још једну корист од библијског образовања: „Откад проучавам Библију с Јеховиним сведоцима осећам радост јер сада имам смисао у животу“ (Проповедник 12:15). Стотине хиљада других — младих и старих — који су однедавно почели да проучавају Божју Реч деле Нелсонова осећања. Поред тога што овим студентима Библије пружа задовољавајући смисао у животу, порука о Божјем Краљевству пружа и изграђујућу наду за будућност — наду која живот чини вредним живљења, чак и под најтежим околностима (1. Тимотеју 4:8). (Видите оквир „Како ће Божје Краљевство учинити свет бољим“.)

Пружајући библијско образовање, Јеховини сведоци обављају једну волонтерску службу од дугорочне користи. Колико дугорочне? Божја Реч наводи: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Замислите учествовање у програму који доноси вечне користи — то је вид волонтерске службе која стварно улепшава живот! Зар није то врста програма о којој бисте желели више да сазнате? Уколико јесте, ступите у везу с Јеховиним сведоцима у вашој средини. Нећете се покајати ако предузмете тај корак.

[Фуснота]

a Јеховини сведоци на своје дело проповедања гледају као што је и апостол Павле гледао — као на нешто што је неопходно за хришћане. Павле је рекао: „Ако објављујем добру вест, то за мене није разлог да се хвалим, јер на мени лежи дужност“ (1. Коринћанима 9:16). Па ипак, дело проповедања је на волонтерској основи зато што су се они слободно одлучили да постану Христови ученици, знајући у потпуности које одговорности за собом повлачи таква предност.

[Истакнути текст на 11. страни]

„Ако имаш једногодишње планове, онда сеј семе. Ако имаш десетогодишње планове, сади дрвеће. Уколико планираш за сто година, поучавај људе“

[Оквир/Слике на страни 10]

Она пружа помоћ и наду

Једна медицинска сестра из Француске, 43-годишња Надин која специјализира на пољу тропских болести, ради заједно с другим волонтерима у централној Африци. „Људи ме питају зашто ово радим“, рекла је недавно у једном интервјуу. „Ја верујем у Бога; волим људе и желим да се дајем. А то што сам Јеховин сведок подстиче ме да пружам и лек и наду онима који пате.“ Док волонтира у Африци, Надин троши своје време тако што пружа лекарску помоћ и учествује у библијском образовном делу које врше Сведоци у том крају.

[Слике]

Надин у Африци

[Оквир на 12. страни]

Како ће Божје Краљевство учинити свет бољим

Молимо вас прочитајте следеће стихове из своје Библије како бисте видели на које начине Бог обећава да ће испунити човекове потребе на следећим пољима:

Здравље „Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше“ (Откривење 21:4; Исаија 33:24; 35:5, 6).

Образовање „Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој; јер ће земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:9; Авакум 2:14).

Запослење „Они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести. Неће они другима куће за насеље градити, неће они другима винограде садити... Неће они узалудно радити“ (Исаија 65:21-23).

Храна „Земља плод свој даде, благосиља нас Бог, Бог наш“ (Псалам 67:7; 72:16; Исаија 25:6).

Друштвени услови „Сломи Јехова штап паганцима [„злобницима“, NW]... Сва земља ужива починка и мира“ (Исаија 14:5, 7).

Правда „Тад ће краљ по праву краљевати и кнезови по правди владати“ (Исаија 11:3-5; 32:1, 2).