Пређи на садржај

Пређи на садржај

Служење срећном Богу доноси праву радост

Служење срећном Богу доноси праву радост

Срећан је народ чији је Бог Јехова! (ПС. 144:15)

ПЕСМЕ: 44, 125

1. Зашто су Јеховини сведоци радостан народ? (Видети слику на почетку чланка.)

ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ су радостан народ. Колико одишу срећом види се на њиховим састанцима, конгресима и другим окупљањима. Зашто су толико срећни? Првенствено због тога што су упознали Јехову, „срећног Бога“, што му служе и труде се да се угледају на њега (1. Тим. 1:11; Пс. 16:11). Будући да је Јехова извор среће, он жели да и ми будемо срећни и пружа нам много разлога за то (Пон. зак. 12:7; Проп. 3:12, 13).

2, 3. (а) Шта је срећа? (б) Зашто није лако бити срећан?

2 Шта се може рећи за тебе лично? Да ли си срећан? Можеш ли бити још срећнији? Срећа се дефинише као „стање и осећање потпуног задовољства својом животном ситуацијом и стањем у ком се неко налази“. Библија показује да само они који имају добар однос с Јеховом могу бити истински срећни. Међутим, у данашњем свету је прави изазов бити срећан. Зашто је то тако?

3 Стресни догађаји, као што је смрт вољене особе, искључење неког ко нам је драг, развод брака или губитак посла, могу нас лишити радости. Насиље у породици и сталне свађе гуше сваки осећај задовољства. Тешко је бити срећан кад нас колеге на послу или другови у школи исмевају, кад смо на мети прогонства, или се због своје вере нађемо у затвору. Исто је и када нам се здравље погоршава, када нас мучи нека хронична болест или када патимо од депресије. Али немојмо заборавити да Исус Христ, као „срећни и једини Владар“, спремно пружа утеху и помаже нам да будемо радосни (1. Тим. 6:15; Мат. 11:28-30). Он је у својој Проповеди на гори навео шта може допринети нашој срећи упркос многим проблемима које доживљавамо у овом Сатанином свету.

БЛИСКОСТ С ЈЕХОВОМ — УСЛОВ ЗА СРЕЋУ

4, 5. Како можемо бити и остати срећни?

4 Оно што је Исус прво споменуо у својој Проповеди на гори нарочито је важно. Он је рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба, јер је њихово небеско краљевство“ (Мат. 5:3). По чему се види да ли смо свесни духовних потреба? По томе да ли проучавамо Божју Реч, да ли ценимо духовне ствари и да ли служење Јехови има приоритет у нашем животу. Све ће то допринети томе да будемо још срећнији и да наша вера у испуњење Божјих обећања буде још јача. А дивна нада коју нам Божја Реч пружа даће нам снаге да се боримо са својим проблемима (Титу 2:13).

5 Ако желимо да будемо срећни без обзира на то шта нам се у животу дешава, морамо стално јачати наше пријатељство с Јеховом. Апостол Павле је написао: „Увек се радујте у Господу [Јехови]. И опет кажем: Радујте се!“ (Фил. 4:4). Да бисмо били блиски с Јеховом, потребна нам је његова мудрост. Божја Реч каже: „Срећан је човек који мудрост нађе, и човек који разборитост стекне [...] Она је дрво живота онима који је прихвате, и срећнима ће се звати они који се ње чврсто држе“ (Посл. 3:13, 18).

6. Од чега зависи наша срећа?

6 Међутим, да бисмо били истински срећни, није довољно да само читамо Божју Реч већ морамо и да примењујемо оно што смо научили. Исус је нагласио колико је то важно када је рекао: „Ако то знате, срећни сте ако тако и чините“ (Јов. 13:17; прочитати Јаковљеву 1:25). Дакле, ако желимо да задовољимо своје духовне потребе и да будемо заиста срећни морамо послушати тај савет. Али како да будемо срећни када се дешава толико лоших ствари? Погледајмо шта је Исус још рекао у Проповеди на гори.

ЦРТЕ ЛИЧНОСТИ КОЈЕ УТИЧУ НА НАШУ СРЕЋУ

7. Како они који тугују могу бити срећни?

7 „Срећни су они који тугују, јер ће бити утешени“ (Мат. 5:4). Неки се можда питају како они који тугују могу бити срећни. Исус није имао у мислима све људе који су из разних разлога тужни. Чак су и зли људи жалосни када их погађају проблеми у овим нарочито тешким временима (2. Тим. 3:1). Али пошто мисле само на себе, а не на Јехову, не могу бити блиски с њим, па самим тим ни срећни. Исус је сигурно мислио на људе који су свесни својих духовних потреба. Они тугују јер су људи у свету у жалосном духовном стању. Свесни су и сопствене грешности као и ужасних последица до којих је грех довео. Јехова запажа такве људе, пружа им утеху, радост и наду у вечни живот. (Прочитати Језекиља 5:11; 9:4.)

8. Објасни како кротост доприноси срећи.

8 „Срећни су кротки [или: „они који су благе нарави“, фуснота], јер ће наследити земљу“ (Мат. 5:5). Како кротост доприноси срећи? Људи се мењају кад упознају истину. Можда су некад били груби, свадљиви или агресивни. Али обукли су „нову личност“ и сада у свакодневном животу испољавају „најдубљу самилост, доброту, понизност, благост и дуготрпљивост“ (Кол. 3:9-12). Због тога живе мирније и срећније. Осим тога, Божја Реч обећава да ће такве особе „наследити земљу“ (Пс. 37:8-10, 29).

9. (а) Шта значи то да ће кротки „наследити земљу“? (б) Зашто они који су „гладни и жедни праведности“ могу бити срећни?

9 Шта значи то да ће „кротки [...] наследити земљу“? Исусови духом помазани ученици наследиће земљу кад буду владали над њом као краљеви и свештеници (Откр. 20:6). Милиони оних који немају небеску наду, наследиће земљу у том смислу што ће моћи да заувек живе на њој, као савршени људи у миру и срећи. На обе ове групе се односе и Исусове речи да су срећни они који су „гладни и жедни праведности“ (Мат. 5:6). Они ће своју духовну глад и жеђ у потпуности утолити у новом свету (2. Петр. 3:13). Безакоње и неправда више никада неће кварити срећу праведних људи кад Бог на крају буде уништио свако зло (Пс. 37:17).

10. Шта значи бити милосрдан?

10 „Срећни су милосрдни, јер ће им бити указано милосрђе“ (Мат. 5:7). Хебрејски глагол изведен из именице „милосрђе“ значи „зрачити топлином и нежношћу; бити саосећајан“. Слично томе, одговарајући грчки глагол носи мисао о наклоности и разумевању. Међутим, милосрђе је више од пуког осећања. Библија нас учи да милосрђе подразумева и да се нешто конкретно учини за друге.

11. Шта о милосрђу можемо научити из Исусове приче о милосрдном Самарићанину?

11 Прочитати Луку 10:30-37Исусова прича о милосрдном Самарићанину на врло упечатљив начин објашњава шта значи бити милосрдан према неком. Подстакнут искреним саосећањем и милосрђем, Самарићанин је предузео конкретне кораке како би помогао повређеном човеку. Кад је испричао ту причу, Исус је рекао: „Иди па и ти чини тако.“ Зато бисмо могли да се питамо: Да ли поступам попут милосрдног Самарићанина? Да ли сам милосрдан према онима који пате? Да ли бих некако могао да им помогнем? На пример, могу ли нешто конкретно учинити за старије сухришћане, удовице и децу чији отац или мајка можда не служе Јехови? Могу ли се потрудити да кажем неку утешну реч онима који су потиштени? (1. Сол. 5:14; Јак. 1:27).

Бићеш истински срећан ако си спреман да помажеш другима (Видети 12. одломак)

12. Како милосрђе доприноси нашој срећи?

12 Зашто се може рећи да смо срећнији ако смо милосрдни? Када смо милосрдни према другима, ми им на неки начин нешто дајемо, а према Исусовим речима давање усрећује. Осим тога, знамо да смо тиме угодили Јехови (Дела 20:35; прочитати Јеврејима 13:16). Краљ Давид је за онога ко је милосрдан рекао: „Јехова ће га заштитити и сачувати у животу. Биће срећан на земљи“ (Пс. 41:1, 2). Ако смо саосећајни и милосрдни према другима, Јехова ће бити милосрдан према нама што ће нам донети трајну срећу (Јак. 2:13).

ЗАШТО СУ СРЕЋНИ ОНИ КОЈИ СУ „ЧИСТОГ СРЦА“

13, 14. Зашто су срећни они који су „чистог срца“?

13 „Срећни су они који су чистог срца“, рекао је Исус, „јер ће видети Бога“ (Мат. 5:8). Да би нам срце остало чисто, морамо непрестано радити на томе да нам мисли и жеље буду чисте. То је веома важно ако желимо да Јехова прихвати нашу службу. (Прочитати 2. Коринћанима 4:2; 1. Тим. 1:5.)

14 Они који су чистог срца могу имати добар однос с Јеховом. Он је рекао: „Срећни су они који су опрали своје дуге хаљине“ (Откр. 22:14). Шта значи то што су „опрали своје дуге хаљине“? За помазане хришћане то значи да их Јехова сматра чистима, да ће им дати бесмртан живот на небу и да ће тамо уживати у вечној срећи. А за велико мноштво, које се нада животу на земљи, то значи да их Јехова сматра праведнима и прихвата за своје пријатеље. Они су већ сада „опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви“ (Откр. 7:9, 13, 14).

15, 16. Како они који су чистог срца могу „видети Бога“?

15 Али како ће они који су чистог срца „видети Бога“ кад је Јехова рекао: „Човек не може мене видети и остати жив“ (Изл. 33:20). Грчка реч која је овде преведена са „видети“ може значити „замислити, запазити, знати“. Они који виде Бога очима срца јесу они који разумеју какав је он Бог и који цене његове особине (Еф. 1:18). Исус је савршено одражавао Божје особине и зато је могао рећи: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јов. 14:7-9).

16 Осим тога, Јехову у симболичном смислу можемо видети када у свом животу осетимо колико нам он помаже (Јов 42:5). Очима срца можемо видети дивне благослове које Бог спрема за оне који се труде да остану чисти и да му верно служе. А помазаници ће дословно видети Јехову кад буду добили своју небеску награду (1. Јов. 3:2).

СРЕЋНИ УПРКОС ПРОБЛЕМИМА

17. Зашто су миротворци срећни?

17 Исус је рекао: „Срећни су миротворци“ (Мат. 5:9). Они који преузимају иницијативу да граде мир са другима имају много разлога да буду срећни. Исусов ученик Јаков је написао: „Плод праведности сеје се у миру и убраће га они који мир творе“ (Јак. 3:18). Када смо у затегнутим односима с неким у скупштини или у породици, треба да се молимо Јехови да нам помогне да будемо миротворци. Тада ће нам Јехова дати свој свети дух, који ће нам помоћи да показујемо хришћанске особине, што ће нас учинити срећнима. Исус је нагласио колико је важно да преузимамо иницијативу и да учинимо све што је потребно да бисмо били у миру с другима када је рекао: „Ако, дакле, донесеш свој дар на олтар и тамо се сетиш да твој брат има нешто против тебе, остави свој дар тамо пред олтаром, па иди и прво се помири са својим братом, а онда се врати и принеси свој дар“ (Мат. 5:23, 24).

18, 19. Зашто прави хришћани могу бити срећни иако су прогоњени?

18 „Срећни сте кад вас због мене вређају и прогоне и лажући вам приписују свакаква зла.“ Шта је Исус тиме хтео да каже? Оно што је у наставку рекао помаже нам да то схватимо: „Радујте се и кличите, јер је велика ваша награда на небесима. Јер тако су прогонили и пророке пре вас“ (Мат. 5:11, 12). Када су апостоле ишибали и наредили им да престану да проповедају, они су „отишли из Синедриона, радујући се“. Наравно, они нису уживали у батинама, али су се радовали „што су били достојни да поднесу срамоту због [Исусовог] имена“ (Дела 5:41).

19 Јеховин народ и у данашње време с радошћу подноси прогонство и патње због Исусовог имена. (Прочитати Јаковљеву 1:2-4.) Попут апостола, ни ми не уживамо у патњама. Али ако у кушњама останемо беспрекорни пред Богом, он ће нам дати потребну снагу да истрајемо. На пример, у августу 1944, власти у једном тоталитарном режиму депортовале су Хенрика Дорника и његовог брата у концентрациони логор. Они који су их прогонили рекли су: „Ни у шта их не можемо убедити. Њихово мучеништво им доноси радост.“ Брат Дорник је рекао: „Иако нисам желео да будем мученик, то што сам храбро и достојанствено подносио патњу због своје оданости Јехови заиста ми је доносило радост [...] Усрдне молитве су ме приближиле Јехови и он се показао као поуздан ослонац.“

20. Зашто нас служење срећном Богу чини срећнима?

20 Када је Јехова, срећни Бог, задовољан нама, можемо бити срећни упркос прогонству, противљењу у кругу породице, болести или старости (1. Тим. 1:11). Срећни смо и зато што смо апсолутно сигурни да ће се испунити оно што нам је обећао наш Бог, „који не може да лаже“ (Титу 1:2). Испуњење Јеховиних обећања биће толико величанствено да ће све патње које смо у овом свету имали пасти у заборав. Не можемо ни замислити какве ћемо све благослове имати у новом свету и колико ћемо бити срећни. Заиста ћемо уживати „у изобиљу мира“ (Пс. 37:11).