Пређи на садржај

Пређи на садржај

21. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Да ли си захвалан за Божје дарове?

Да ли си захвалан за Божје дарове?

Много си тога учинио, Јехова, Боже мој, и много је чудесних дела твојих и намера твојих за нас (ПС. 40:5)

ПЕСМА 5 Божја дивна дела

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Према Псалму 40:5, које дарове нам је Јехова дао и зашто ће бити речи о њима?

ЈЕХОВА је великодушан Бог. Размисли о три дара која смо добили од њега: о планети Земљи – нашем предивном и јединственом дому, о нашем чудесном мозгу и о Божјој драгоценој Речи, Библији. Захваљујући тим даровима, имамо место за живот, способност да размишљамо и комуницирамо, као и одговоре на најважнија животна питања. (Прочитати Псалам 40:5.)

2 У овом чланку ћемо укратко осмотрити те дарове. Што више будемо размишљали о њима, више ћемо их ценити и још више ћемо желети да угодимо Јехови, Створитељу који нас воли (Откр. 4:11). Уз то, биће нам лакше да разговарамо с људима који верују у еволуцију, иако није поткрепљена доказима.

НАША ЈЕДИНСТВЕНА ПЛАНЕТА

3. По чему је наша планета јединствена?

3 Божја мудрост се јасно види у томе како је створио планету Земљу – наш дом (Римљ. 1:20; Јевр. 3:4). Земља није једина планета која кружи око Сунца, али је јединствена по томе што има идеалне услове за постојање живота.

4. Како наша планета сведочи о Божјој мудрости? Наведи пример.

4 У извесном погледу, наша планета би се могла упоредити с бродом који плута огромним океаном свемира. Али постоји велика разлика између дословног брода пуног људи и наше планете. Примера ради, колико дуго би људи могли да опстану на броду ако би морали сами да производе кисеоник, храну и воду и ако не би могли да избацују отпад с брода? Вероватно не би дуго живели. С друге стране, на Земљи постоје милијарде живих бића. Она стално производи све што је неопходно за живот – кисеоник, храну и воду – у довољној мери да подмири наше потребе. Отпадне материје се не отпремају на неко друго место, али Земља је и даље лепа и погодна за живот. Како је то могуће? Јехова је створио процесе помоћу којих се отпадне материје претварају у корисне. Сада ћемо укратко осмотрити два изванредна циклуса која доприносе томе – кружење кисеоника и кружење воде.

5. Како се одвија кружење кисеоника и шта тај процес потврђује?

5 Кисеоник је гас неопходан свим живим бићима, укључујући и људе. Према неким проценама, жива бића годишње удахну сто милијарди тона кисеоника. У исто време издишу други гас, угљен-диоксид. Па ипак, кисеоник се никад не потроши и атмосфера не постане презасићена „отпадним“ гасом, угљен-диоксидом. То је могуће зато што је Јехова створио разнолик биљни свет, од огромног дрвећа до сићушних алги. Биљке узимају угљен-диоксид из ваздуха и отпуштају кисеоник. Кружење кисеоника у природи у складу је са оним што је записано у Делима апостолским 17:24, 25: „Бог [...] даје свима живот и дах.“

6. Како се одвија кружење воде и шта тај процес потврђује? (Видети оквир „ Кружење воде – дар од Јехове“.)

6 Вода у течном стању постоји на нашој планети зато што се она налази на идеалној удаљености од Сунца. Кад би се налазила само мало ближе, сва вода би испарила и Земља би била само ужарена стена на којој нема живота. Кад би се налазила само мало даље од Сунца, сва вода на њој би се заледила и она би се претворила у огромну ледену пустош. Захваљујући томе што је Јехова поставио Земљу на савршено растојање од Сунца, кружење воде омогућава постојање живота. Под утицајем сунчеве топлоте, вода у океанима и на копну се загрева и испарава у атмосферу где ствара облаке. Сваке године са Земље испари скоро 500 000 кубних километара воде. Та вода остаје у атмосфери око десет дана пре него што се врати на земљу у виду кише или снега. На крају поново доспева у океане, реке и језера и цео циклус се понавља. Овај ефикасан процес који не загађује природу доказује да је Јехова и мудар и моћан (Јов 36:27, 28; Проп. 1:7).

7. Како можемо показати захвалност за дар који је описан у Псалму 115:16?

7 Како можемо показати да смо захвални за нашу предивну планету и све што нам она пружа? (Прочитати Псалам 115:16.) Добро је да размишљамо о свему што је Јехова створио. То ће нас покренути да му сваког дана захваљујемо за добре ствари које добијамо од њега. Осим тога, захвалност за Земљу можемо показати тако што ћемо се трудити да место где живимо увек буде чисто колико год је то могуће.

НАШ ЈЕДИНСТВЕНИ МОЗАК

8. Зашто се може рећи да је наш мозак чудесан?

8 Људски мозак је чудесан у сваком погледу. Док си био у мајчином стомаку, твој мозак се развијао по унапред одређеном плану и сваког минута су се формирале стотине хиљада нових можданих ћелија! Истраживачи процењују да се мозак одрасле особе састоји од скоро 100 милијарди посебних ћелија званих неурони. Све те ћелије заједно чине наш мозак који је тежак око килограм и по. Осмотримо само неколико задивљујућих способности које имамо захваљујући мозгу.

9. Шта је за тебе доказ да је способност говора дар од Бога?

9 Способност говора је право чудо. Размисли на тренутак о томе шта се дешава кад говоримо. За сваку изговорену реч мозак мора да усклади покрете око 100 мишића језика, грла, усана, вилице и груди. Да би наше речи биле разумљиве, сви ти мишићи морају да реагују у правом тренутку. Што се тиче говорења језика, резултати једног истраживања из 2019. показали су да новорођене бебе могу да препознају речи и да реагују на њих. Ово истраживање је потврдило оно у шта многи научници верују – да се рађамо са способношћу да препознајемо и учимо језике. Нема сумње да је способност говора дар од Бога (Изл. 4:11).

10. Како можемо показати да ценимо Божји дар говора?

10 Захвалност за дар говора можемо између осталог показати тако што ћемо онима који нас питају зашто не прихватамо теорију еволуције објаснити зашто верујемо да је Бог створио свет који нас окружује (Пс. 9:1; 1. Петр. 3:15). Они који заступају еволуцију желели би да нас убеде да су наша планета и живот на њој настали пуким случајем. Користећи Библију и неке информације из овог чланка, можемо онима који желе да слушају објаснити зашто верујемо да је Јехова створио небо и земљу и тако заступати нашег небеског Оца (Пс. 102:25; Ис. 40:25, 26).

11. Коју изузетну способност има наш мозак?

11 Способност памћења је изузетан дар. Пре неколико деценија, један научник је проценио да би количина информација коју људски мозак може да запамти испунила 20 милиона књига. Међутим, сада се сматра да наш мозак може да запамти много већу количину информација. Коју још способност имамо захваљујући памћењу?

12. По чему се људи разликују од свих осталих створења?

12 Од свих створења на земљи, само људи имају способност да извлаче моралне поуке тако што памте прошле догађаје и размишљају о њима. Захваљујући томе, можемо да променимо свој начин размишљања и живота и постанемо боље особе (1. Кор. 6:9-11; Кол. 3:9, 10). Штавише, можемо да увежбамо своју савест да разликује добро од зла (Јевр. 5:14). Можемо научити да показујемо љубав, саосећање и милосрђе. Осим тога, можемо развити здрав осећај за правду.

13. Према Псалму 77:11, 12, како можемо користити способност памћења?

13 Своју захвалност за способност памћења можемо показати тако што нећемо заборавити прилике кад нам је Јехова помогао и утешио нас. То ће ојачати наше уверење да ће нам помагати и у будућности. (Прочитати Псалам 77:11, 12; 78:4, 7.) Још један начин је да се сећамо онога што су други чинили за нас и да им будемо захвални за то. Истраживања су показала да су захвални људи углавном срећнији. Осим тога, добро је да по узору на Јехову свесно заборавимо неке ствари. Примера ради, Јехова има савршено памћење, али одлучује да нам опрости и да заборави грешке које смо направили, ако се кајемо због њих (Пс. 25:7; 130:3, 4). Он жели да поступамо исто према онима који су нас нечим повредили и жао им је због тога (Мат. 6:14; Лука 17:3, 4).

Захвалност за своје умне способности показујемо тако што славимо Јехову (Видети 14. одломак) *

14. Како можемо показати да смо захвални за наш мозак, јединствени дар од Јехове?

14 Захвалност за своје умне способности можемо показати тако што их користимо да прославимо Јехову, од кога смо добили те дарове. Неки људи поступају себично и те способности користе да би сами постављали мерила за добро и зло. Али пошто нас је Јехова створио, сасвим је разумљиво што су његова мерила боља од свих мерила која бисмо ми могли поставити (Римљ. 12:1, 2). Када живимо по његовим мерилима, имамо унутрашњи мир (Ис. 48:17, 18). Поред тога, у потпуности разумемо шта је сврха живота – да славимо свог Створитеља и Оца и да га радујемо (Посл. 27:11).

БИБЛИЈА – ЈЕДИНСТВЕН ДАР

15. Како се Јеховина љубав огледа у томе што нам је подарио Библију?

15 Библија је диван дар од Бога. Наш небески Отац надахнуо је њене писце јер много воли своју земаљску децу. Путем Библије, Јехова нам одговара на најважнија животна питања, као што су: Како смо настали? Шта је сврха живота? Каква нас будућност чека? Јехова жели да сва његова деца сазнају одговоре на та питања и зато се побринуо да се Библија вековима преводи на многе језике. Цела Библија или неки њени делови сада су доступни на преко 3 000 језика. Она је најпревођенија и најтиражнија књига у историји. Без обзира на то где живе и којим језиком говоре, већина људи има прилику да чита Библију на матерњем језику. (Видети оквир „ Превођење Библије на афричке језике“.)

16. Према Матеју 28:19, 20, како можемо показати захвалност за Библију?

16 Своју захвалност за Библију можемо показати тако што је читамо сваки дан, размишљамо о њеним начелима и дајемо све од себе да живимо по њима. Надаље, своју захвалност Богу показујемо тако што се трудимо да њену поруку пренесемо што већем броју људи (Пс. 1:1-3; Мат. 24:14; прочитати Матеја 28:19, 20).

17. О којим даровима је било речи у овом чланку и шта ћемо осматрати у следећем?

17 До сада смо говорили о Божјим даровима као што је наш дом – планета Земља, затим наш јединствени мозак и Божја надахнута Реч, Библија. Али постоје и други дарови које смо добили од њега, дарови које не можемо видети. О том невидљивом благу биће речи у следећем чланку.

ПЕСМА 12 Славни Бог Јехова

^ одл. 5 У овом чланку ће бити речи о три дара која смо добили од Јехове. Оно што будемо сазнали продубиће нашу захвалност Јехови, као и цењење за те дарове. Осим тога, те информације ће нам помоћи у разговору с људима који сумњају да Бог постоји.

^ одл. 64 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сестра учи страни језик да би преносила имигрантима истину из Божје Речи.