Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Невдовзі бідності вже не буде

Невдовзі бідності вже не буде

Невдовзі бідності вже не буде

ЛЮДЕЙ, що живуть у бідності, приваблюють зображення Раю, такі, наприклад, як на обкладинці цього журналу. У такому раю жила перша людська пара, Адам і Єва. Едемський сад був їхнім домом (Буття 2:7—23). Рай було втрачено, але віра в майбутній рай — новий світ, у якому не буде бідності,— аж ніяк не просто мрія. Ця віра ґрунтується на біблійних обітницях.

Звернімо увагу на обіцянку Ісуса Христа, яку він дав останнього дня свого земного життя. Один зі злочинців, який помирав поряд з Ісусом, повірив у те, що Бог розв’яже всі людські проблеми. Він сказав: «Спогадай мене, Господи, коли прийдеш у Царство Своє». Ці слова показали віру злочинця в те, що Ісус буде Царем і що мертві воскреснуть. Ісус йому відповів: «Поправді кажу тобі сьогодні: ти будеш зі мною в Раю» (Луки 23:42; 23:43НС).

Біблія говорить, що мешканці Раю «доми побудують, і мешкати будуть, і засадять вони виноградники, і будуть їхній плід споживати» (Ісаї 65:21). І «буде кожен сидіти під своїм виноградником, і під своєю фіґовницею, і не буде того, хто б страшив, бо уста Господа Саваота оце прорекли» (Михея 4:4).

Чому ж тоді люди в наш час страждають від бідності? Як Бог допомагає людям, що живуть у злиднях? Коли бідності вже не буде?

Чому Бог допустив, щоб люди жили в бідності?

Рай, в якому могли жити Адам і Єва, був утрачений внаслідок бунту, що його підняв злий ангел Сатана Диявол. Він використав змію як маріонетку і спокусив Єву порушити Божий закон, який забороняв їсти плоди певного дерева. Сатана обманув жінку, і вона повірила, що незалежність від Бога поліпшить її життя. Коли Єва запропонувала заборонений плід Адаму, він теж їв, відвернувшись від Бога заради своєї дружини (Буття 3:1—6; 1 Тимофія 2:14).

Цю пару бунтівників по праву було вигнано з Раю, і відтоді вона мала боротися за виживання. Єгова дозволяє Сатані правити грішним людством, і наслідки цього правління показують, до чого призводить непокірність Богові. Як свідчить історія, людство не може створити на землі Рай (Єремії 10:23). Незалежність від Бога призвела до страшних проблем, у тому числі до бідності (Екклезіяста 8:9).

Однак бідні не полишені напризволяще в цьому неспокійному світі. Натхнене Боже Слово, Біблія, містить багато важливих порад для них.

«Не журіться»

Звертаючись до великої кількості людей, серед яких було чимало бідних, Ісус сказав: «Погляньте на птахів небесних, що не сіють, не жнуть, не збирають у клуні, та проте ваш Небесний Отець їх годує. Чи ж ви не багато вартніші за них? (...) Отож, не журіться, кажучи: Що ми будемо їсти, чи: Що будемо пити, або: У що ми зодягнемось? Бо ж усього того погани шукають; але знає Отець ваш Небесний, що всього того вам потрібно. Шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його,— а все це вам додасться» (Матвія 6:26—33).

Бідному не треба красти (Приповістей 6:30, 31). Він матиме, що їсти і в що одягнутись, якщо Бог у нього буде на першому місці в житті. Ось історія Тукісо, чоловіка з Лесото, країни на півдні Африки. У 1998 році іноземні війська увійшли в Лесото, щоб придушити повстання проти уряду. Під час війни люди грабували магазини, роботи не було, відчувалася гостра нестача харчів.

Тукісо жив у найбіднішому районі столиці в маленькому однокімнатному помешканні. Чи не всі його сусіди грабували магазини, щоб якось вижити. Коли одного разу Тукісо повернувся додому, він побачив, що Масейсо, жінка, з якою він жив, награбувала багато харчів. «Забери це звідси»,— сказав Тукісо і пояснив, що крадіжка — це порушення Божого закону. Масейсо послухалась. Сусіди насміхалися з них і розібрали усе награбоване.

Тукісо зробив так тому, що набув певних знань під час вивчення Біблії зі Свідками Єгови. Чи помер він від голоду, підкорившись Божому закону? Ні. Через якийсь час старійшини в зборі Свідків Єгови, який він відвідував, знайшли Тукісо і принесли йому дещо поїсти. Взагалі Свідки Єгови із сусідньої Південно-Африканської Республіки надіслали понад дві тонни допомоги своїм християнським братам і сестрам у Лесото. Масейсо була зворушена тим, як Тукісо слухався Бога, і тим, як їм допоміг збір. Вона теж почала вивчати Біблію. Згодом Тукісо і Масейсо офіційно вступили в шлюб і змогли охреститися, щоб стати Свідками Єгови. Вони й досі вірно служать Богу.

Єгова дбає про бідних. (Дивіться додаткову інформацію під заголовком «Як Бог ставиться до бідних?»). Бог з любов’ю попіклувався про те, щоб інші, так само як Тукісо і Масейсо, могли більше про нього дізнатися. У своєму Слові він помістив практичні поради для щоденного життя.

Чудова допомога

Свідки Єгови завжди намагаються наслідувати Боже ставлення до незаможних людей (Галатів 2:10). Коли в якійсь країні стається лихо і страждають правдиві християни, вони отримують необхідну допомогу. А головне, Свідки дбають про духовні потреби всіх людей, у тому числі бідних (Матвія 9:36—38). Протягом останніх 60 років тисячі служителів, які отримали відповідне навчання, поїхали в інші країни служити місіонерами. Приміром, місіонерська пара з Фінляндії вивчила мову сесуто і допомогла Тукісо та Масейсо стати Ісусовими учнями (Матвія 28:19, 20). Місіонерська діяльність часто пов’язана з відмовою від комфортного життя в багатій країні та переїздом у бідну.

Правдиві християни не крадуть. Вони вірять у те, що Бог Єгова може забезпечити їх усім необхідним (Євреїв 13:5, 6). Єгова допомагає своєму народу через усесвітню організацію людей, які йому поклоняються і підтримують одні одних.

Крім того, Єгова допомагає бідним практичними порадами щодо повсякденного життя. Наприклад, Біблія наказує: «Хто крав, нехай більше не краде, а краще нехай працює та чинить руками своїми добро, щоб мати подати нужденному» (Ефесян 4:28). Чимало безробітних почали утримувати себе такою нелегкою роботою, як городництво. Біблія також допомагає бідним людям заощаджувати гроші, оскільки застерігає проти шкідливих звичок, як-от зловживання алкоголем (Ефесян 5:18).

Коли вже не буде бідності?

Згідно з Біблією, ми живемо в «останні дні» правління Сатани (2 Тимофія 3:1). Невдовзі Бог Єгова пошле Ісуса Христа судити людство. Що тоді відбудеться? Ісус розповів про це в одному зі своїх прикладів. Він сказав: «Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй, і всі Анголи з Ним, тоді Він засяде на престолі слави Своєї. І перед Ним усі народи зберуться, і Він відділить одного від одного їх, як відділяє вівчар овець від козлів» (Матвія 25:31—33).

У цьому прикладі вівці символізують тих людей, які підкоряються владі Ісуса. Ісус уподібнив їх до овець тому, що вони йдуть за ним, як за своїм Пастирем (Івана 10:16). Ці символічні вівці будуть жити під досконалим правлінням Ісуса. Тоді настане щасливе життя у новому світі, в якому ніхто не страждатиме від бідності. Символічні козли, тобто ті, хто відкидає Ісусове правління, загинуть назавжди (Матвія 25:46).

Боже Царство знищить зло. Бідність залишиться в минулому. А на землі житимуть люди, які люблять ближніх і дбають одні про одних. Про те, що такий новий світ можливий, свідчить сердечне міжнародне братство Свідків Єгови, адже Ісус сказав: «По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою» (Івана 13:35).

[Рамка/Ілюстрації на сторінках 6, 7]

ЯК БОГ СТАВИТЬСЯ ДО БІДНИХ?

Біблія говорить, що Творець людства «хліба голодним дає» (Псалом 146:7). У Божому Слові понад сто віршів стосуються того, як Бог дбає про бідних.

Наприклад, у Законі для стародавніх ізраїльтян Єгова наказав, щоб вони не збирали повністю врожаю по краях своїх полів. Їм також було наказано не визбирувати залишків урожаю оливкового дерева й винограду. Ці закони були написані заради чужоземців, сиріт, вдів та інших, кого торкнулося лихо (Левит 19:9, 10; Повторення Закону 24:19—21).

А ще Бог наказав ізраїльтянам: «Жодної вдови та сироти не будеш гнобити; якщо ж ти справді гнобитимеш їх, то коли вони, кличучи, кликатимуть до Мене, то конче почую їхній зойк, і розпалиться гнів Мій, і повбиваю вас мечем, і стануть жінки ваші вдовами, а діти ваші сиротами» (Вихід 22:21—23). На жаль, чимало заможних ізраїльтян нехтували Божим наказом. У зв’язку з цим та іншими злочинами Бог Єгова неодноразово перестерігав їх через своїх пророків (Ісаї 10:1, 2; Єремії 5:28; Амоса 4:1—3). Урешті-решт Бог спонукав ассирійців, а пізніше вавилонян завоювати Ізраїльську землю. Багато ізраїльтян загинуло, а ті, хто вижив, потрапили в полон.

Божий улюблений Син, Ісус Христос, як і його Батько, сердечно турбувався про бідних. Пояснюючи мету свого служіння, Ісус сказав: «На Мені Дух Господній, бо Мене Він помазав, щоб Добру Новину звіщати вбогим» (Луки 4:18). Це не означає, що Ісус зосереджував свою діяльність лише на бідних людях. Він сердечно допомагав і багатим. Однак, допомагаючи їм, він часто виражав свою турботу про бідних. Наприклад, заможному начальнику він дав таку пораду: «Розпродай усе, що ти маєш, і вбогим роздай,— і матимеш скарб свій на небі. Вертайся тоді, та й іди вслід за Мною» (Луки 14:1, 12—14; 18:18, 22; 19:1—10).

Бог Єгова і його Син дуже уважно ставляться до бідних (Марка 12:41—44; Якова 2:1—6). Оскільки Єгова дбає про бідних, він пам’ятає мільйони тих бідних людей, які вже померли. Усі вони воскреснуть у новому світі, де бідність не загрожуватиме більше нікому (Дії 24:15).

[Ілюстрації]

Існування міжнародного братства Свідків Єгови доводить, що новий світ можливий.

[Ілюстрація на сторінці 5]

Тукісо і Масейсо з місіонером, який допомагав Тукісо вивчати Біблію.

[Ілюстрація на сторінці 5]

Масейсо на порозі свого дому з місіонеркою, яка допомагала їй вивчати Біблію.