Vrati se na sadržaj

29. MAJ 2017.
RUSIJA

Ruska policija upala na verski sastanak u Orelu i pritvorila danskog državljanina

Ruska policija upala na verski sastanak u Orelu i pritvorila danskog državljanina

Naoružani policajci i pripadnici Federalne službe bezbednosti 25. maja 2017. upali su na miran verski sastanak koji Jehovini svedoci svake nedelje održavaju u Orelu, u Rusiji. Vlasti su objavile da će Svedoke optužiti za krivično delo zato što su navodno nastavili sa aktivnostima ekstremističke organizacije. Dana 14. juna 2016, pod optužbom za ekstremizam, vlasti su ukinule Lokalnu versku zajednicu u Orelu. Ovog puta, vlasti su uzele lične podatke svih koji su prisustvovali verskom sastanku, zaplenile njihove elektronske uređaje, a kasnije su pretresle i kuće Svedoka u Orelu.

Policija je samo muškarce iz skupštine u Orelu odvela u prostorije Federalne službe bezbednosti, a danskog državljanina Denisa Kristensena, koji je skupštinski starešina, zadržala u pritvoru. Tužilac je po hitnom postupku zatražio od Sovjetskog okružnog suda da gospodin Kristensen ostane u pritvoru da bi Federalna služba bezbednosti imala dovoljno vremena da prikupi dokaze i pronađe svedoke kako bi izgradila slučaj. Sudija Svetlana Naumova usvojila je taj zahtev i naredila je da gospodin Kristensen ostane u pritvoru dva meseca. Na ovu odluku će danas biti uložena žalba. Ako bude osuđen, gospodin Kristensen bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom od šest do deset godina, na osnovu člana 282.2, stav 1 Krivičnog zakona.

Skupština Jehovinih svedoka u Orelu održavala je versku službu kao grupa vernika, a ne kao pravno telo. Ovaj korak ruskih vlasti pokazuje da je njihov cilj da zabrane versku službu Svedoka, a ne samo njihova pravna tela. Nešto slično su doživeli i Svedoci u gradu Taganrogu, gde su vlasti najpre ukinule Lokalnu versku zajednicu, a kasnije su 16 pripadnika te skupštine optužile za ekstremizam zato što su nastavili da se okupljaju na mirnim verskim sastancima. U novembru 2015, svi su bili osuđeni, ali su njihove zatvorske i novčane kazne suspendovane. Njihov slučaj se trenutno razmatra na Evropskom sudu za ljudska prava.