Пређи на садржај

Како је Исус изгледао?

Како је Исус изгледао?

Одговор из Светог писма

 Нико не зна тачно како је Исус изгледао јер у Светом писму ништа не пише о томе. То нам говори да Исусов физички изглед није битан. Међутим, Свето писмо пружа неке наговештаје о његовом изгледу.

  •   Црте лица. Исус је био Јеврејин и зато је вероватно од своје мајке наследио семитске црте лица (Јеврејима 7:14). Он се вероватно по изгледу није издвајао од других. Једном приликом је путовао из Галилеје у Јудеју и нико га није препознао (Јован 7:10, 11). Поред тога, он се очигледно ни по чему није разликовао од својих најближих ученика. Јуда Искариотски је морао да га покаже наоружаној руљи која је дошла да га ухапси (Матеј 26:47-49).

  •   Дужина косе. Исусова коса највероватније није била дуга јер се у Светом писму каже „да је за мушкарца срамота ако има дугу косу“ (1. Коринћанима 11:14).

  •   Брада. Исус је носио браду. Он је био послушан јеврејском закону који је мушкарцима заповедао: „Не нагрђујте крајеве своје браде“ (Левитска 19:27; Галатима 4:4). Поред тога, пророчанство о Исусовим патњама спомиње његову браду (Исаија 50:6).

  •   Тело. Све указује на то да је Исус био физички снажан. Током своје службе пешачио је километрима (Матеј 9:35). Два пута је очистио јудејски храм, преврнувши столове мењачима новца, а једном је чак бичем истерао стоку напоље (Лука 19:45, 46; Јован 2:14, 15). Енциклопедија од Маклинтока и Стронга наводи: „Све оно што је записано у јеванђељима указује да је [Исус] био здраве и снажне грађе“ (4. том, 884. страна).

  •   Изрази лица. Исус је био срдачан и саосећајан и нема сумње да се то јасно видело на његовом лицу (Матеј 11:28, 29). Људи различитог порекла су од њега тражили утеху и помоћ (Лука 5:12, 13; 7:37, 38). Чак су се и деца пријатно осећала у његовом друштву (Матеј 19:13-15; Марко 9:35-37).

Погрешна гледишта о Исусовом изгледу

 Шта неки мисле: Неки тврде да је Исус потицао из Африке зато што се у Откривењу његова коса упоређује с вуном, а ноге са чистим бакром (Откривење 1:14, 15).

 Шта каже Свето писмо: Књига Откривење је написана „у знаковима“ (Откривење 1:1). Исусова коса и ноге описане су симболичним језиком како би се истакле његове особине након ускрсења, а не да би се описало како је изгледао док је био на земљи. Када каже да су му глава и коса „беле као бела вуна, као снег“, Откривење 1:14 пореди само боју. То указује на његову мудрост коју је стекао током много година постојања (Откривење 3:14). У овом стиху се не говори да је текстура Исусове косе била слична вуни, као што није била слична ни снегу.

 Исусове ноге су биле „налик чистом бакру зажареном у пећи“ (Откривење 1:15). Осим тога, „лице му је било као сунце у свом пуном сјају“ (Откривење 1:16). Пошто не постоји људска раса са таквом бојом коже, логично је закључити да је ова визија симболична и да приказује Исуса као оног „који пребива у недоступној светлости“ (1. Тимотеју 6:16).

 Шта неки мисле: Исус је био слабе и крхке грађе.

 Шта каже Свето писмо: Исус је био мужеван. На пример, храбро је иступио пред оне који су дошли да га ухапсе (Јован 18:4-8). Морао је бити физички јак јер је радио као столар и користио ручне алате (Марко 6:3).

 Зашто је онда Исусу требала помоћ да би носио свој мученички стуб? И зашто је умро пре друге двојице која су с њим била погубљена? (Лука 23:26; Јован 19:31-33). Исус је пре погубљења био веома исцрпљен. Био је будан целе ноћи, делом и због великог емоционалног притиска (Лука 22:42-44). Током ноћи, Јудејци су га злостављали, а следећег јутра су га мучили Римљани (Матеј 26:67, 68; Јован 19:1-3). Све то је вероватно убрзало његову смрт.

 Шта неки мисле: Исус је увек био озбиљан и меланхоличан.

 Шта каже Свето писмо: Исус је савршено одражавао особине свог небеског Оца, кога Свето писмо описује као „срећног Бога“ (1. Тимотеју 1:11; Јован 14:9). У ствари, Исус је друге поучавао како да буду срећни (Матеј 5:3-9; Лука 11:28). Ове чињенице указују да се на Исусовом лицу често видела радост.