Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Шта је „скерлетна тканина“ која се често спомиње у библијској књизи Излазак?

Према Библији, шаторско платно од којег су били направљени зидови и улаз светог шатора, средишта религије у древном Израелу, било је од „плавог предива, вуне пурпурне боје, скерлетне тканине и фино испреденог лана“ (Излазак 26:1; 38:18). „Свету одећу“ за свештенике је такође требало правити од ’скерлетне тканине‘ (Излазак 28:1-6).

Скерлет, такође познат као гримиз, био је природна јаркоцрвена, то јест скерлетна боја. Добијао се из тела женке инсекта из породице Coccidae. Ови бескрилни инсекти живе на храсту прнару (Quercus coccifera) који потиче с подручја Блиског истока и обале Средоземног мора. Скерлетна боја се налази у јајашцима које женке носе у свом телу. У том стању оне подсећају на бобице, облика и величине зрна грашка, и приљубљене су уз лишће и гранчице храста прнара. Након што се сакупе и здробе, инсекти испуштају скерлетну боју, која је растворљива у води и погодна за фарбање тканине. Римски историчар Плиније Старији помињао је скерлетну боју и уврстио је у високо цењене боје свог времена.

Који су писци грчког дела Светог писма били у Јерусалиму на Педесетницу 33. н. е.?

Могуће је да су тамо била шесторица од осморице оних који су писали овај део Светог писма.

Према ономе што стоји у Делима апостолским, Исус је рекао својим ученицима: „Не идите из Јерусалима, него чекајте оно што је Отац обећао“ (Дела апостолска 1:4). Из истог записа сазнајемо да су будући писци Библије Матеј, Јован и Петар послушали ово упутство и окупили се „на истом месту“ са другим ученицима. Исусова полубраћа су такође била тамо (Дела апостолска 1:12-14; 2:1-4). Двојица од њих, Јаков и Јуда, касније су написали две посланице које носе њихова имена (Матеј 13:55; Јаковљева 1:1; Јудина 1).

У свом јеванђељу, Марко спомиње младића који је побегао оне ноћи кад је Исус био ухапшен. Очигледно је указивао на себе, јер су сви други ученици до тада већ оставили Исуса (Марко 14:50-52). Дакле, изгледа да је Марко био међу првим ученицима и могуће је да је био присутан на Педесетницу.

Преостала два писца која су под Божјим надахнућем писала грчки део Светог писма били су Павле и Лука. На Педесетницу 33. н. е., Павле још увек није био Исусов следбеник (Галатима 1:17, 18). По свему судећи, ни Лука није био присутан, с обзиром на то да себе није убројао међу очевице Исусове службе (Лука 1:1-3).

[Слика на 22. страни]

Инсекти од којих се добијала боја

[Извор]

Courtesy of SDC Colour Experience (www.sdc.org.uk)

[Слика на 22. страни]

Петар држи говор на Педесетницу 33. н. е.