Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли нас Бог кажњава?

Да ли нас Бог кажњава?

„Мислим да је ово тембацу (Божја казна), иако ми је заиста жао жртава“, рекао је један истакнути политичар из Јапана након што је у марту 2011. ту земљу погодио земљотрес јачине девет степени и потом цунами.

Када је преко 220 000 људи погинуло у земљотресу који је разорио Хаити у јануару 2010, један познати телевизијски проповедник је тврдио да се то десило јер су „склопили пакт са ђаволом“ и требало је да се „врате богу“.

„Бог жели да пробудимо нашу умртвљену и неосетљиву савест“, изјавио је један католички свештеник када је 79 особа страдало у стампеду у Манили, на Филипинима. У тамошњим новинама је извештено да „двадесет један посто одраслих испитаника верује да се Божји гнев излива у виду одрона земљишта, тајфуна и других непогода“ које често погађају ту земљу.

ВЕРОВАЊЕ да Бог узрокује природне катастрофе да би казнио зле није ново. Када је 1755. године више од 60 000 људи настрадало због земљотреса, пожара и цунамија који су погодили престоницу Португала, познати филозоф Волтер је поставио питање: „Да ли је опустошени Лисабон више порочан био, него Париз који се разврату одао?“ Заправо, милиони се питају да ли Бог користи елементарне непогоде да казни људе. У многим земљама се за те страшне догађаје каже да су Божје дело.

Имајући у виду све то, на месту је да се запитамо: Да ли Бог путем природних непогода кажњава људе? Да ли је бујица таквих катастрофа у скорије време заправо Божја казна?

Неки врло брзо кривицу приписују Богу указујући на библијске записе који говоре о томе да је он уништавао користећи природне силе (Постанак 7:17-22; 18:20; 19:24, 25; Бројеви 16:31-35). Међутим, поближе осматрање тих записа открива да у сваком од тих случајева постоје три велике разлике у односу на данашње катастрофе. Као прво, најпре је било изречено упозорење. Као друго, за разлику од природних непогода у којима страдају и добри и лоши, Бог није насумично уништавао људе. Страдали су само непоправљиво зли или они који су се оглушили о упозорења. Као треће, Бог је омогућио недужним људима да се спасу (Постанак 7:1, 23; 19:15-17; Бројеви 16:23-27).

Не постоји никакав доказ да Бог стоји иза бројних катастрофа које су уништиле живот милиона људи у наше време. Како се онда може објаснити очигледан пораст таквих непогода? Како се можемо изборити с тим? Да ли ће икада доћи време када ће ти немили догађаји бити ствар прошлости? Одговоре на ова питања можете пронаћи у наредним чланцима.