Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Дај нам више вере“

„Дај нам више вере“

„Помози ми да имам више вере!“ (МАР. 9:24)

ПЕСМЕ: 81, 135

1. Колико је вера важна? (Видети слику на почетку чланка.)

ДА ЛИ си икада помислио: ’Јесам ли ја особа коју ће Јехова желети да избави током велике невоље и уведе у нови свет?‘ Да би се то десило, неопходно је више ствари, а једну од важнијих истакао је апостол Павле: „Без вере није могуће угодити Богу“ (Јевр. 11:6). Ово можда звучи једноставно, али чињеница је да „немају сви веру“ (2. Сол. 3:2). Ови стихови нас подсећају на то колико је важно имати јаку веру.

2, 3. (а) Како је Петар нагласио колико је вера важна? (б) Која питања ћемо осмотрити?

2 Апостол Петар је истакао колико је вера важна када је рекао да ће нам прокушана вера донети „хвалу, славу и част кад се појави Исус Христ“. (Прочитати 1. Петрову 1:7.) Пошто се велика невоља брзо приближава, сигурно желимо да имамо довољно јаку веру како би нас наш небески Краљ наградио. Волели бисмо да будемо међу онима „који верују и спасавају свој живот“ (Јевр. 10:39). С тим на уму, можда од Бога тражимо исто што и човек који је рекао Исусу: „Помози ми да имам више вере!“ (Мар. 9:24). Или смо покренути да попут Исусових апостола кажемо: „Дај нам више вере“ (Лука 17:5).

3 У вези с тим, јављају се нека питања. Како можемо изградити веру? Из чега се види да имамо веру? Зашто смо уверени да ће наше молбе за више вере бити услишене?

ВЕРОМ УГОДИМО БОГУ

4. Чији примери могу учврстити нашу веру?

4 Свето писмо каже: „Све што је некада написано, написано је нама за поуку.“ Стога, пуно можемо научити од особа о чијој изванредној вери говори Библија (Римљ. 15:4). Када читамо о Аврахаму, Сари, Исаку, Јакову, Мојсију, Рави, Гедеону, Вараку и другима, подстакнути смо да размислимо о својој вери (Јевр. 11:32-35). Поред тога, када читамо о хришћанима који су у савремено доба показали непоколебљиву веру, у нама се јавља жеља да ојачамо своју веру. *

5. Како је Илија показао да има јаку веру и на шта нас његов пример подстиче?

5 Један пример из Библије је пророк Илија. Замисли следеће догађаје у којима се види његово безусловно поверење у Јехову. Када је објавио краљу Ахаву да ће Јехова проузроковати сушу, Илија је с поуздањем рекао: „Тако жив био Јехова [...] неће бити ни росе ни кише, осим по мојој речи!“ (1. Краљ. 17:1). Илија је веровао да ће Јехова обезбедити оно што ће њему и другима бити потребно током суше (1. Краљ. 17:4, 5, 13, 14). У једној прилици, био је уверен да Јехова може ускрснути дете (1. Краљ. 17:21). Осим тога, нимало није сумњао да ће Јехова послати ватру на његову жртву на гори Кармил (1. Краљ. 18:24, 37). Када је дошло време да Јехова оконча сушу, иако кише још није било на помолу, Илија је рекао Ахаву: „Иди горе, једи и пиј, јер се чује хука која најављује кишу“ (1. Краљ. 18:41). Зар нас овакви примери не наводе да испитамо колико је наша вера јака?

КАКО ГРАДИМО ВЕРУ?

6. Шта је неопходно да бисмо развили веру?

6 Веру не можемо развити само сопственом снагом. Вера је део плода Божјег светог духа (Гал. 5:22). Зато је мудро да послушамо Исусов савет и молимо се за више духа. Исус нас уверава да ће Отац „дати светог духа онима који га моле за то“ (Лука 11:13).

7. Наведи пример који показује како можемо очувати веру.

7 Када стекнемо веру, морамо је очувати. Вера се може упоредити с ватром. Када помоћу дрва запалимо ватру, у почетку букти јак пламен. Међутим, ако га не одржавамо, с временом ће остати само жар који ће се на крају претворити у хладан пепео. Али ако редовно додајемо дрва, ватра може горети непрекидно. Слично томе, наша вера ће остати јака ако редовно читамо и проучавамо Божју Реч. На тај начин ћемо још више заволети њу и њеног Аутора, и имаћемо темељ за чврсту веру.

8. Шта нам помаже да изградимо и сачувамо веру?

8 Шта још можеш урадити да би изградио и сачувао снажну веру? Немој остати само на ономе што си научио пре крштења (Јевр. 6:1, 2). Размотри библијска пророчанства која су се испунила и имаћеш обиље доказа који јачају веру. Поред тога, на основу Божје Речи процени да ли је твоја вера довољно јака. (Прочитати Јаковљеву 1:25; 2:24, 26.)

9, 10. Зашто су за нашу веру важни: (а) суверници? (б) састанци? (в) служба проповедања?

9 Апостол Павле је рекао суверницима да једни друге могу охрабрити својом вером (Римљ. 1:12). Када смо у друштву суверника, нарочито оних с вером „која је прокушана“, наша вера бива јача (Јак. 1:3, фуснота). Лоше друштво разорно делује на веру, а добро друштво је изграђује (1. Кор. 15:33). То је један од разлога што смо подстакнути да не пропуштамо своје састанке, већ да „храбримо једни друге“. (Прочитати Јеврејима 10:24, 25.) Поред тога, оно што учимо на састанцима јача нам веру. То је у складу с Павловим речима: „Вера се стиче слушањем поруке“ (Римљ. 10:17). Да ли су састанци саставни део нашег живота?

10 Када проповедамо добру вест, не само да помажемо другима да изграде веру него је и наша вера јача. Попут хришћана у првом веку, у служби развијамо поуздање у Јехову и стичемо одважност да сведочимо у свакој прилици (Дела 4:17-20; 13:46).

11. Зашто су Халев и Исус Навин имали јаку веру и како се можемо угледати на њих?

11 Наша вера је јача када осетимо како нам Јехова помаже и како услишава наше молитве. То су искусили Халев и Исус Навин. Они су показали веру у Јехову када су ишли да извиде Обећану земљу. Међутим, њихова вера је још више ојачала када су надаље у разним ситуацијама у животу видели Јеховино вођство. Не изненађује што је Исус Навин с поуздањем рекао Израелцима: „Од свих добрих обећања која вам је дао Јехова, ваш Бог, ниједно обећање није остало неиспуњено.“ Касније је додао: „Бојте се Јехове и служите му у беспрекорности и у истини [...] Ја и мој дом служићемо Јехови“ (Ис. Нав. 23:14; 24:14, 15). Када осетимо колико је Јехова добар, и ми ћемо развити такво уверење (Пс. 34:8).

ВЕРА НА ДЕЛУ

12. Како се види да ли имамо праву веру?

12 По чему се види да неко има јаку веру? Одговор налазимо у Јаковљевим речима: „Ја ћу теби делима показати своју веру“ (Јак. 2:18). Према томе, по нашим поступцима се види да ли имамо праву веру. Осмотримо неке примере.

Када дајемо све од себе у служби, показујемо да имамо јаку веру (Видети 13. одломак)

13. Зашто је проповедање показатељ наше вере?

13 Учествовање у служби проповедања је одличан начин да покажемо своју веру. Због чега? Да бисмо проповедали, неопходно је да верујемо да ће крај овог света доћи ускоро, као што је Јехова и обећао, то јест да „неће закаснити“ (Авак. 2:3). Да бисмо знали да ли нам је вера јака, размислимо о томе колико се залажемо у служби. Да ли дајемо све од себе, и можда чак тражимо начин да проширимо своју службу? (2. Кор. 13:5). Објављивањем добре вести која доноси спасење показујемо да имамо искрену веру. (Прочитати Римљанима 10:10.)

14, 15. (а) Како у свакодневном животу имамо прилику да покажемо веру? (б) Испричај искуство које показује како снажна вера утиче на животне одлуке.

14 Вера се може видети и док се суочавамо са животним проблемима. Било да патимо због болести, обесхрабрења, депресије, немаштине или других потешкоћа, уверени смо да ће Јехова и његов Син бити уз нас „кад нам затреба помоћ“ (Јевр. 4:16). Такво поверење се види по томе што се молимо и за ствари које нису везане за духовне потребе. Када је рекао да се молимо за „хлеб наш потребан за овај дан“, Исус је указао на материјалне ствари (Лука 11:3). Примери из Библије нас уверавају да Јехова брине о нама. За време тешке суше у Израелу, обезбедио је Илији храну и воду. По Јеховиној заповести, „гаврани су му доносили хлеб и месо ујутру и увече, а воду је пио из потока“ (1. Краљ. 17:3-6). Ми се уздамо у то да Јехова може утицати на дешавања тако да и ми имамо оно што нам треба.

Вера долази до изражаја док се суочавамо са животним проблемима (Видети 14. одломак)

15 Уверени смо да, ако примењујемо библијска начела, нећемо остати гладни. То потврђује један пример из Азије. Ребека и њена породица су примењивали речи из Матеја 6:33 и Пословица 10:4 тако што су Божје Краљевство стављали на прво место и вредно су радили свој посао. Ребека каже да је у једном тренутку њен муж схватио да природа његовог посла и притисак ком је био изложен могу угрозити њихову духовност. Зато је одлучио да напусти посао. Али имали су четворо деце коју је требало издржавати. Ребека каже: „Почели смо да правимо и продајемо слаткише. Годинама смо живели од тога, и никад нисмо осетили да нас је Јехова оставио. Увек смо имали шта да поједемо.“ Да ли си се и ти у некој ситуацији уверио у то да Библија пружа најбоље вођство?

16. Зашто треба да се уздамо у Бога?

16 Немојмо никад сумњати да је послушност Богу за наше добро. Указујући на речи пророка Авакума, Павле је написао: „Праведник ће живети због вере“ (Гал. 3:11; Авак. 2:4). Стога је неопходно да се ослонимо на онога ко нам стварно може помоћи. Павле нас подсећа да Бог „својом силом која делује у нама може учинити неизмерно више од свега што молимо или замислимо“ (Еф. 3:20). Као Јеховине слуге, ми свесрдно вршимо Божју вољу, али пошто смо свесни својих ограничења, уздамо се у то да ће Јехова благословити наш труд. Од срца смо захвални што је он увек уз нас!

ДОБИЛИ СУ ВИШЕ ВЕРЕ

17. (а) Како је услишена молба за више вере коју су упутили апостоли? (б) Зашто и ми можемо очекивати да ћемо добити више вере?

17 Након свега што смо размотрили, можда се осећамо као апостоли када су рекли Исусу: „Дај нам више вере“ (Лука 17:5). Њихова молба је била услишена, нарочито на Педесетницу 33. н. е., када је свети дух изливен на њих и када су добили дубљи увид у Божју намеру. То им је ојачало веру. Након тога, започели су највећу проповедничку акцију која је до тада виђена (Кол. 1:23). Да ли и ми можемо очекивати да ћемо добити више вере? Свето писмо нас уверава да можемо ако „молимо у складу с [Божјом] вољом“ (1. Јов. 5:14).

18. Како Јехова благосиља оне који развијају веру?

18 Сасвим сигурно, Јехови је драго када се у потпуности уздамо у њега. Он ће услишити наше молбе за више вере, која ће бити све јача, и на крају ћемо бити „проглашени достојнима Божјег краљевства“ (2. Сол. 1:3, 5).

^ одл. 4 Примера ради, видети животне приче Лилијан Гобајтас Клосе (Пробудите се!, 8. новембар 1993), Феликса Бориса (Пробудите се!, 8. јун 1994) и Џозефине Елијас (Пробудите се!, септембар 2009).