Пређи на садржај

Пређи на садржај

Имајмо непоколебљиву веру у Божје Краљевство

Имајмо непоколебљиву веру у Божје Краљевство

„Вера је чврсто поуздање да ће се догодити оно чему се надамо“ (ЈЕВР. 11:1)

1, 2. Шта ће нам помоћи да имамо непоколебљиву веру у Божје Краљевство? (Видети слику на почетку чланка.)

КАО Јеховини сведоци, често смо у прилици да кажемо људима да је Божје Краљевство једино решење за све проблеме који муче човечанство. Та важна истина коју налазимо у Светом писму и нама пружа велику утеху. Међутим, да ли смо заиста уверени у то да је Божје Краљевство стварна власт посредством које ће се остварити Божја првобитна намера са земљом и људима? На основу чега можемо имати непоколебљиву веру у то Краљевство? (Јевр. 11:1).

2 Месијанско краљевство је власт коју је успоставио Свемоћни Бог како би своју намеру спровео у дело. Чврст и постојан темељ тог Краљевства јесте Јеховино апсолутно право да буде Врховни Владар. Важна обележја тог Краљевства, на пример ко је Краљ, ко ће још с њим владати и ко ће бити поданици тог Краљевства, законски су утврђена посредством савеза̂, то јест споразума̂ у којима су једна од страна или Јехова Бог или његов Син, Исус Христ. Разматрање тих савеза помоћи ће нам да још боље разумемо како ће се Божја намера остварити  и да схватимо колико је Месијанско краљевство чврсто утемељено. (Прочитати Ефешанима 2:12.)

3. О чему ће бити речи у овом и наредном чланку?

3 Библија спомиње шест главних савеза који су повезани с Месијанским краљевством којим влада Христ Исус. То су: (1) савез са Аврахамом, (2) савез на темељу Закона, (3) савез са Давидом, (4) савез за свештеника попут Мелхиседека, (5) нови савез и (6) савез за Краљевство. Погледајмо сада у каквој су они вези с Божјим Краљевством и каква је њихова улога у остварењу Божје намере са земљом и људима. (Видети пропратни текст „ Како ће Бог остварити своју намеру“.)

ОБЕЋАЊЕ КОЈЕ ОТКРИВА КАКО ЋЕ СЕ ОСТВАРИТИ БОЖЈА НАМЕРА

4. Које је три ствари Јехова навео у вези с људима, као што је забележено у Постанку?

4 Јехова је најпре припремио нашу планету да би људи могли живети на њој. Затим је навео три ствари: (1) Он ће створити људе по свом обличју, (2) они треба да целу земљу претворе у рај и напуне је својим праведним потомством и (3) не смеју узети плод са дрвета спознања добра и зла (Пост. 1:26, 28; 2:16, 17). Није било потребе да се томе ишта дода. Да би се након стварања човека Божја намера потпуно испунила, требало је само да се поштују друге две ствари које су наведене. Како је онда уопште настала потреба за склапањем савеза?

5, 6. (а) Како је Сатана покушао да осујети остварење Божје намере? (б) Како је Јехова реаговао када је Сатана изазвао побуну у Едену?

5 Сатана Ђаво је желео да осујети остварење Божје намере и зато је навео људе да се побуне против Бога. Чинило се да је најлакше ударити на њихову послушност Богу и зато је то и урадио. Навео је Еву да буде непослушна Богу и да узме плод с дрвета спознања добра и зла (Пост. 3:1-5; Откр. 12:9). Сатана је на тај начин оспорио Јехови право да влада над својим створењима. Касније је оптужио људе да служе Јехови само зато што имају користи од тога (Јов 1:9-11; 2:4, 5).

6 Како је Јехова реаговао у тој ситуацији? Могао је одмах да уништи бунтовнике. Али то би значило да се његова намера да земља буде пуна Адамових и Евиних потомака верних Јехови не би испунила. Зато је Јехова одлучио да их не уништи. Његова мудрост се видела у пророчанству које је том приликом изрекао. То пророчанство, то јест обећање дато у Едену, представљало је гаранцију да ће се сваки детаљ његове намере испунити. (Прочитати Постанак 3:15.)

7. Шта нам обећање дато у Едену открива о змији и њеном потомству?

7 На основу обећања датог у Едену, Јехова је осудио на смрт змију и њено потомство, то јест Сатану Ђавола и све оне који у спорном питању буду стали на његову страну. Истинити Бог је потомству своје небеске жене дао власт да уништи Сатану. Дакле, на основу обећања датог у Едену било је јасно да ће Бог уништити кривца за побуну у еденском врту и да ће уклонити све њене последице. Оно је такође открило и како ће он то учинити.

8. Шта се може рећи о идентитету жене и њеног потомства?

8 Ко ће бити потомство жене? То мора бити духовно створење зато  што је и Сатана Ђаво, коме ће то потомство ’здробити главу‘, то јест уништити га, такође духовно створење (Јевр. 2:14). Према томе, и жена од које ће доћи то потомство мора бити духовне природе. И док се потомство змије умножавало, идентитет жене и њеног потомства остао је мистерија скоро 4 000 година након што је Јехова дао обећање у Едену. Јехова је у међувремену склопио неколико савеза на основу којих је идентификовао потомство и загарантовао својим слугама да ће посредством њега поправити сву штету коју је Сатана нанео човечанству.

САВЕЗ КОЈИ ЈЕ УКАЗИВАО НА ОБЕЋАНО ПОТОМСТВО

9. Шта је Бог обећао Аврахаму и када је његов савез са Аврахамом ступио на снагу?

9 Око 2 000 година након што је Сатани изрекао пресуду, Јехова је патријарху Аврахаму заповедио да напусти свој дом у Уру у Месопотамији и да крене у Ханан (Дела 7:2, 3). Јехова му је рекао: „Иди из своје земље и од свог рода и из дома свог оца у земљу коју ћу ти показати. Од тебе ћу начинити велик народ, благословићу те и учинићу да твоје име буде велико; и бићеш благослов за друге. Благословићу оне који тебе благосиљају, а проклећу онога ко на тебе призива зло, и преко тебе ће се благословити сви народи на земљи“ (Пост. 12:1-3). Ово је најранији запис о савезу са Аврахамом. Није познато када је тачно Јехова склопио савез са Аврахамом. Међутим, он је ступио на снагу 1943. пре н. е., када је 75-годишњи Аврахам напустио Харан и прешао реку Еуфрат.

10. (а) Како је Аврахам показао да чврсто верује у Божја обећања? (б) Које детаље је Јехова постепено откривао о потомству жене?

 10 Јехова је више пута поновио своје обећање Аврахаму, додајући увек по неки детаљ (Пост. 13:15-17; 17:1-8, 16). Аврахам је имао тако јаку веру у Божја обећања да је био спреман чак и да жртвује свог јединог сина. Зато је Јехова загарантовао Аврахаму да ће испунити своја обећања. (Прочитати Постанак 22:15-18 и Јеврејима 11:17, 18.) Након што је савез са Аврахамом ступио на снагу, Јехова је почео да постепено открива важне детаље о потомству жене. То потомство ће доћи из Аврахамове лозе, биће многобројно, имаће краљевску власт, уништиће све Божје непријатеље и биће благослов за многе људе.

Аврахам је чврсто веровао да ће се Божја обећања испунити (Видети 10. одломак)

11, 12. Како Библија показује да савез са Аврахамом има веће испуњење и шта то значи за нас?

11 Обећања која је Јехова дао када је склопио савез са Аврахамом дословно су се испунила када су Аврахамови потомци наследили Обећану земљу. Али Библија показује да савез са Аврахамом има своје испуњење и у духовном погледу (Гал. 4:22-25). У том већем испуњењу, као што је под Божјим надахнућем апостол Павле објаснио, Аврахамово потомство у ужем смислу представља Христ, а у ширем смислу 144 000 духом помазаних хришћана (Гал. 3:16, 29; Откр. 5:9, 10; 14:1, 4). Жена од које потиче то потомство јесте „горњи Јерусалим“, то јест небески део Божје организације који чине духовна створења верна Јехови (Гал. 4:26, 31). Као што је Јехова и обећао путем савеза са Аврахамом, потомство жене донеће човечанству многе благослове.

12 Савез са Аврахамом представља законску основу на којој почива Божје Краљевство и отвара пут Краљу и његовим сувладарима да наследе то Краљевство (Јевр. 6:13-18). Колико ће трајати тај савез? У Постанку 17:7 се каже да ће тај савез „трајати довека“. Он ће остати на снази све док Месијанско краљевство не уништи Божје непријатеље и не донесе благослове свим људима на земљи (1. Кор. 15:23-26). Али они који тада буду живели на земљи имаће користи од тог савеза у сву вечност. Савез са Аврахамом представља чврст доказ да ће Јехова учинити све што је потребно да оствари своју намеру да земља буде пуна праведних људи (Пост. 1:28).

САВЕЗ КОЈИ ГАРАНТУЈЕ ДА КРАЉЕВСТВО НЕЋЕ ПРОПАСТИ

13, 14. Коју гаранцију пружа савез са Давидом?

13 Обећање дато у Едену и савез са Аврахамом истичу важну чињеницу да се Јеховина власт изражена посредством Месијанског краљевства искључиво заснива на његовим праведним мерилима (Пс. 89:14). Да ли је могуће да се месијанска власт исквари и да због тога буде замењена неком другом влашћу? Један други савез представља гаранцију да се тако нешто никада неће десити.

14 Јехова је склопио савез са Давидом, краљем древног Израела. (Прочитати 2. Самуилову 7:12, 16.) Јехова му је посредством тог савеза обећао да ће Месија доћи из његове лозе (Лука 1:30-33). Јехова је на тај начин дао још неке специфичне податке о Месији и рекао је да ће тај Давидов потомак имати  „законско право“ да буде Краљ Месијанског краљевства (Језек. 21:25-27). Давидов престо ће посредством Исуса ’чврсто стајати довека‘. Његово потомство ће ’довека трајати и престо ће његов попут сунца бити‘ (Пс. 89:34-37). Можемо бити сигурни да се месијанска власт никада неће искварити и да ће благослови које ће она донети вечно трајати!

САВЕЗ ЗА СВЕШТЕНИКА

15-17. На основу савеза за свештеника попут Мелхиседека, коју ће још улогу имати обећано потомство и зашто?

15 Савез са Аврахамом и савез са Давидом гарантују да ће потомство жене имати улогу краља. Али да би читаво човечанство добило благослове, било је потребно да потомство жене испуни и улогу свештеника. Само је свештеник могао принети жртву која је била потребна да би људи могли бити ослобођени од греха и постати део Јеховине велике породице. Јехова се за то побринуо посредством још једног савеза, то јест савеза за свештеника попут Мелхиседека.

16 Јехова је преко краља Давида рекао да ће лично он склопити савез са Исусом. Тај савез је подразумевао две ствари. Као прво, да ће Исус ’седети [Богу] с десне стране‘ док не покори све своје непријатеље и као друго, да ће Исус бити „свештеник довека попут Мелхиседека“. (Прочитати Псалам 110:1, 2, 4.) Зашто ће Исус бити свештеник „попут Мелхиседека“? Зато што је много пре него што су Аврахамови потомци наследили Обећану земљу, Мелхиседек, краљ Салима, служио као „свештеник Свевишњег Бога“ (Јевр. 7:1-3). Јехова га је директно поставио на тај положај. Једино је Мелхиседек пре Исуса био и краљ и свештеник. Осим тога, пошто је био без родословља и без наследника, за њега се може рећи да „заувек остаје свештеник“.

17 Јехова је посредством тог савеза поставио Исуса за свештеника и он ће „заувек [бити] свештеник попут Мелхиседека“ (Јевр. 5:4-6). Тај савез показује да Јехова има законску основу да посредством Месијанског краљевства оствари своју намеру са земљом и људима.

САВЕЗИ КАО ЗАКОНСКА ОСНОВА МЕСИЈАНСКОГ КРАЉЕВСТВА

18, 19. (а) Како су савези које смо до сада размотрили повезани с Божјим Краљевством? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

18 На основу савеза које смо до сада размотрили видели смо како су они повезани са Месијанским краљевством и како је то Краљевство чврсто утемељено на законским основама. Обећање дато у Едену гарантује да ће Јехова посредством потомства жене испунити своју намеру са земљом и људима. Ко ће бити то потомство и какву ће улогу имати? Савез са Аврахамом начелно говори о томе.

19 Савез са Давидом пружа још неке детаље о томе из које ће лозе доћи Месија. Тај савез такође представља гаранцију да ће све што Исус постигне, као законит Краљ над земљом, вечно трајати. Савез за свештеника попут Мелхиседека представља основу за то да потомство жене има и улогу свештеника. Међутим, неће само Исус помагати људима да дођу до савршенства. И други су помазани да служе као краљеви и свештеници. У следећем чланку ће бити речи о томе одакле они долазе.