Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Агеја и Захарије

Изабране мисли из Агеја и Захарије

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Агеја и Захарије

ГОДИНА је 520. пре н. е. Прошло је 16 година откако су Јудејци који су се вратили из изгнанства у Вавилону поставили темељ Јеховиног храма у Јерусалиму. Међутим, храм још није довршен, а дело изградње је под забраном. Јехова подиже пророка Агеја, а два месеца касније и пророка Захарију да преносе његову поруку народу.

Агеј и Захарија имају исти циљ: да подстакну народ да настави са градњом храма. Њихов труд је уродио плодом и храм је завршен пет година касније. Оно што су Агеј и Захарија објављивали забележено је у библијским књигама које носе њихова имена. Агејева књига је завршена 520. пре н. е., а Захаријина 518. пре н. е. Попут ове двојице пророка, и ми смо од Бога добили један задатак који се мора завршити пре него што дође крај овог злог света. То је дело проповедања о Краљевству и стварања ученика. Хајде да видимо како нас Агејева и Захаријина књига могу охрабрити.

„РАЗМИСЛИТЕ У СВОМ СРЦУ О ПУТЕВИМА СВОЈИМ“

(Агеј 1:1–2:23)

Агеј за 112 дана објављује четири подстицајне поруке. Прва је: „’Размислите у свом срцу о путевима својим. Идите на гору и донесите дрва! Саградите дом да ми доноси радост и да се прославим‘, каже Јехова“ (Агеј 1:7, 8). Народ се одазива на ту поруку. У другој поруци налази се Јеховино обећање: „Напунићу овај дом славом“ (Агеј 2:7).

Према трећој поруци, због занемаривања изградње храма, ’народ и сва дела руку њихових‘ постали су нечисти пред Јеховом. Међутим, од дана када дело изградње поново почне, Јехова ће их благословити. Према четвртој поруци, Јехова ће ’уништити снагу краљевствима народа‘ и поставити намесника Зоровавеља „као печатни прстен“ (Агеј 2:14, 19, 22, 23).

Одговори на библијска питања:

1:6 — На шта се указује речима „пијете, али не можете да се напијете“? Ту се једноставно говори о несташици вина. Због тога што нису имали Јеховин благослов, имали су вино у ограниченим количинама — свакако не довољно да се неко напије.

2:6, 7, 21, 22 — Ко или шта проузрокује овај потрес и који је исход тога? Јехова ’потреса све народе‘ путем проповедања поруке о Краљевству широм света. Проповедањем се такође скупља „драгоцено благо из свих народа“ у Јеховин дом, који се на тај начин пуни славом. Касније ће „Јехова над војскама“ потрести „небеса и земљу, море и копно“ проузрокујући да цео овај поредак буде уздрман и да сасвим нестане (Јеврејима 12:26, 27).

2:9 — На који начин је требало да ’слава другог дома буде већа него слава оног првог‘? На најмање три начина: по томе колико ће дуго храм постојати, по томе ко ће поучавати у њему, и ко ће се у њему окупљати да би обожавао Јехову. Премда је Соломонов славни храм постојао 420 година, од 1027. пре н. е. до 607. пре н. е., ’други дом‘ се користио више од 580 година, од 515. пре н. е. када је изграђен до 70. н. е., када је разорен. Осим тога, у ’другом дому‘ је поучавао Месија, Исус Христ, и у њега је ради обожавања Јехове долазило више људи него у први дом (Дела апостолска 2:1-11).

Поука за нас:

1:2-4. Противљење нашем проповедању не треба да нас наведе да престанемо да ’тражимо најпре краљевство‘ и да на прво место ставимо личне интересе (Матеј 6:33).

1:5, 7. Добро је за нас да ’размислимо у свом срцу о путевима својим‘ и да испитамо како оно што чинимо са својим животом утиче на наш однос с Богом.

1:6, 9-11; 2:14-17. Јудејци из Агејевог времена напорно су радили да остваре неке личне циљеве, али ипак нису уживали у плодовима свог рада. Занемарили су изградњу храма, тако да нису имали Божји благослов. Треба да дамо предност духовним стварима и да целом душом служимо Богу, имајући на уму да „благослов од Јехове обогаћује“, било да у материјалном погледу имамо мало или много (Пословице 10:22).

2:15, 18. Јехова је подстакао Јудејце да од тог дана па надаље не размишљају о томе како су у прошлости били немарни већ да се усредсреде на изградњу храма. И ми треба да се трудимо да гледамо напред док служимо Богу.

’НЕ СНАГОМ, ВЕЋ МОЈИМ ДУХОМ‘

(Захарија 1:1–14:21)

Захарија своју пророчанску активност започиње позивањем народа да се ’врати Јехови‘ (Захарија 1:3). Осам визија које затим следе потврђују да Јехова подржава дело изградње храма. (Видети оквир „Захаријиних осам сликовитих визија“.) Дело изградње ће се довршити „не војном силом ни снагом, већ [Јеховиним] духом“ (Захарија 4:6). Човек коме је име Изданак „саградиће Јеховин храм“ и „биће свештеник на свом престолу“ (Захарија 6:12, 13).

Ветиљ шаље делегацију да пита свештенике да ли треба да посте у знак сећања на уништење Јерусалима. Јехова каже Захарији да ће жалост која је владала током тих постова у знак сећања на невољу која је задесила Јерусалим бити претворена у ’весеље, срећу и радосне свечаности‘ (Захарија 7:2; 8:19). Две објаве које следе укључују изрицање осуда над народима и лажним пророцима, месијанска пророчанства и поруку обнове за Божји народ (Захарија 9:1; 12:1).

Одговори на библијска питања:

2:1 — Зашто је човек из визије мерио Јерусалим мерним ужетом? Очигледно је то указивало на изградњу заштитних зидина око града. Анђео обавештава тог човека да ће се Јерусалим проширити и да ће имати Јеховину заштиту (Захарија 2:3-5).

6:11-13 — Да ли је то што је првосвештеник Исус био крунисан значило да је постао краљ-свештеник? Није. Исус није био из Давидове краљевске лозе. Међутим, његово крунисање је пророчански указивало на Месију (Јеврејима 6:20). Пророчанство које се тиче ’Изданка‘ испунило се на небеском краљу-свештенику Исусу Христу (Јеремија 23:5). Као што је Исус у обновљеном храму служио као првосвештеник Јудејцима који су се вратили из изгнанства, тако Исус Христ служи као Првосвештеник у Јеховином духовном храму.

8:1-23 — Када се испуњавају десет објава из ових стихова? Свакој од тих објава претходи израз: „Овако каже Јехова над војскама“ и свака од њих представља једно обећање мира које је Бог дао свом народу. Неке од тих објава испуниле су се у шестом веку пре нове ере. Међутим, све су се испуниле од 1919. наовамо, или се управо сада испуњавају. a

8:3 — Зашто је Јерусалим назван ’градом истине‘? Пре уништења Јерусалима 607. пре н. е., то је био ’насилнички град‘ у ком су живели покварени пророци и свештеници и неверан народ (Софонија 3:1; Јеремија 6:13; 7:29-34). Међутим, сада кад је храм обновљен и народ предан обожавању Јехове, у њему ће се говорити истина о Богу. Зато је Јерусалим назван ’градом истине‘.

11:7-14 — Шта симболизује то што је Захарија сломио штап назван „Наклоност“ и други штап назван „Свеза“? Захарија је описан као онај који је послат да ’пасе стадо намењено за клање‘ — мирољубиве људе које су искоришћавале њихове вође. У својој улози пастира, Захарија је био предслика Исуса Христа, послатог народу који је био у савезу с Богом, али тај народ га је одбацио. Сламање „Наклоности“ симболизовало је да ће Бог учинити крај Савезу закона са својим народом и да се више с њима неће опходити с наклоношћу. Сламање „Свезе“ значило је раскидање теократске братске везе између Јуде и Израела.

12:11 — Шта представља „нарицање у Ададримону у долини Мегидо“? Јудејски краљ Јосија погинуо је у борби против египатског фараона Нехаона у „долини Мегидо“ и његова смрт је годинама оплакивана ’у нарицаљкама‘ (2. Летописа 35:25). Дакле, могуће је да се „нарицање у Ададримону“ односи на оплакивање Јосијине смрти.

Поука за нас:

1:2-6; 7:11-14. Јехова с наклоношћу гледа на оне који се кају, прихватају укор и враћају му се тако што му служе целим срцем. Он се такође враћа њима. С друге стране, он се не одазива када га у помоћ зову они који ’не желе да слушају, него тврдоглаво окрећу леђа и затварају уши да не чују‘ његову поруку.

4:6, 7. Није постојала препрека коју Јеховин дух није могао савладати да би изградња храма била успешно довршена. На какве год проблеме да наиђемо у служењу Богу, можемо их савладати ако исказујемо веру у Јехову (Матеј 17:20).

4:10. Под Јеховиним будним надзором, Зоровавељ и његов народ су довршили храм у складу с Божјим високим мерилима. За несавршене људе није претешко да живе у складу с оним што Јехова очекује од њих.

7:8-10; 8:16, 17. Да бисмо стекли Јеховину наклоност, морамо бити праведни, показивати доброту и милосрђе и говорити истину једни с другима.

8:9-13. Јехова нас благосиља када су нам ’руке јаке‘ док радимо оно што нам је он доделио. У његове благослове спадају мир, сигурност и духовни напредак.

12:6. Они који предводе међу Божјим народом треба да буду „као запаљена бакља“ — изузетно ревни.

13:3. Наша оданост правом Богу и његовој организацији треба да буде већа од оданости било ком човеку, ма колико нам био близак.

13:8, 9. Број оних који су отпали од Јехове био је велик — две трећине земље. Само је једна трећина симболично говорећи прошла кроз ватру и била прочишћена. У нашим данима је хришћански свет, који представља већину оних који за себе кажу да су хришћани, одбацио Јехову. Само је мали број људи — помазани хришћани — ’призвао Јеховино име‘ и прихватио прочишћавање. Они и њихови суверници доказали су да нису Јеховини сведоци само по имену.

Покренути да ревно служимо

Како на нас данас утиче оно што су Агеј и Захарија објављивали? Када размишљамо о томе како је њихова порука покренула Јудејце да се усредсреде на изградњу храма, зар нисмо и ми покренути да ревно проповедамо о Краљевству и стварамо ученике?

Захарија је прорекао да ће Месија доћи ’јашући на магарцу‘, да ће бити издат за „тридесет сребрника“, да ће бити ударен и да ће се ’овце разбежати‘ (Захарија 9:9; 11:12; 13:7). Размишљање о испуњењу тих месијанских пророчанстава може имати снажан утицај на нашу веру. (Матеј 21:1-9; 26:31, 56; 27:3-10). Биће ојачано наше поуздање у Јеховину Реч и у оно што је он учинио за наше спасење (Јеврејима 4:12).

[Фуснота]

[Оквир на 11. страни]

Захаријиних Осам Сликовитих Визија

1:8-17. Гаранција да ће храм бити довршен, као и да ће Јерусалим и други градови у Јуди добити благослов.

1:18-21. Пророчанство о крају ’четири рога који су расејали Јуду‘, то јест свих народа који су се противили обожавању Јехове.

2:1-13. Показује да ће се Јерусалим проширити и да ће му Јехова постати „пламени зид унаоколо“, то јест заштита.

3:1-10. Открива се да је Сатана био умешан у противљење изградњи храма. Првосвештеник Исус бива избављен и преступ му је уклоњен.

4:1-14. Обећање да ће препреке велике попут гора постати као равнице и да ће намесник Зоровавељ довршити изградњу храма.

5:1-4. Изречено је проклетство које ће доћи на некажњене злочинце.

5:5-11. Пророчанство о крају зла.

6:1-8. Обећање о анђеоском надзору и заштити.

[Слика на 8. страни]

Који је био циљ Агејевог и Захаријиног пророковања?

[Слика на 10. страни]

У ком смислу су они који предводе у Божјем народу „као запаљена бакља“?