Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је јединство у свету могуће?

Да ли је јединство у свету могуће?

Да ли је јединство у свету могуће?

ДА ЛИ је наш свет на прагу мира или на ивици пропасти? Изгледа да постоје уверљиви докази који говоре у прилог оба гледишта.

С једне стране, неке светске вође самоуверено причају о светском миру као о једном достижном циљу — можда зато што би у супротном и сама помисао на светску ситуацију била и сувише страшна. С друге стране, многе људе узнемиравају питања попут следећих: Које земље имају оружје за масовно уништење? Да ли би се усудиле да га употребе? Шта би се десило ако би то урадиле?

Историја показује да супарништво и предрасуде већ дуго стоје на путу нади у јединство и да религија често распирује пламен сукоба уместо да га гаси. „Све што прави поделе међу људима може створити непријатељство, а утицај религије је један од најјачих“, написао је новинар Џејмс Хот. „Упркос општем мишљењу да религија подстиче људе на добро, очигледно је да она неке наводи да почине ужасна дела.“ Писац Стивен Вајнберг има слично мишљење. „Учинити од добрих људи зликовце“, написао је он, „то је улога религије.“

Има ли наде да ће се наш свет икада ујединити? Да! Али, као што ћемо видети, светско јединство неће остварити ни човек ни религије које потичу од људи.

[Истакнути текст на 3. страни]

Да ли је свет попут бомбе која је спремна да експлодира?