Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Друге књиге летописа

Изабране мисли из Друге књиге летописа

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Друге књиге летописа

НА ПОЧЕТКУ библијске књиге Друге летописа, Соломон влада као краљ над Израелом. Књига се завршава речима персијског краља Кира које је упутио Јеврејима изгнаним у Вавилон: „Даде ми [Јехова] заповест да му сазидам дом у Јерусалиму у Јуди. Ко је између вас од народа његовог? Јехова, Бог његов, нека је с њим и нек иде [у Јерусалим]“ (2. Летописа 36:23). Јездра је завршио писање књиге 460. пре н. е. и она обухвата период од 500 година — од 1037. пре н. е. до 537. пре н. е.

Киров декрет омогућава Јеврејима да се врате у Јерусалим и да обнове обожавање Јехове. Међутим, дуге године вавилонског ропства узеле су свој данак. Изгнаници који су се вратили не знају много о националној историји. Друга летописа им пружа живописан сажетак догађаја који су се одиграли под владавином краљева из Давидове лозе. Извештај је такође занимљив за нас јер истиче благослове који су резултат послушности истинитом Богу, као и последице непослушности.

КРАЉ ГРАДИ ДОМ ЈЕХОВИ

(2. Летописа 1:1–9:31)

Јехова даје краљу Соломону оно што је тражио — мудрост и разборитост — а уз то и богатство и славу. Краљ гради величанствен дом Јехови у Јерусалиму и народ је „весео и радостан“ (2. Летописа 7:10). Соломон постаје „већи од свих краљева на земљи и богатством и мудрошћу“ (2. Летописа 9:22).

Након што је владао над Израелом 40 година, Соломон ’почину код отаца својих, а на његово место закраљи се Ровоам, син његов‘ (2. Летописа 9:31). Јездра не извештава о Соломоновом застрањивању од правог обожавања. Једина негативна ствар о краљу која се извештава јесте то што је поступио немудро када је набавио много коња из Египта и када се оженио фараоновом ћерком. Дакле, писац Друге летописа извештава о догађајима у позитивном светлу.

Одговори на библијска питања:

2:14 — Зашто се овде записан родослов занатлије разликује од родослова у 1. Краљевима 7:14? У Првој краљевима се на његову мајку указује као на ’удовицу из племена Нефталимова‘, јер се удала за човека из тог племена. Она је, међутим, била из Дановог племена. Када јој је умро муж, она се удала за човека из Тира, и поменути занатлија је дете из тог брака.

2:18; 8:10 — У овим стиховима се наводи да је настојника који су надзирали принудни рад било 3 600 и још 250, док се у 1. Краљевима 5:16 и 9:23 наводи да их је било 3 300 и још 550. Због чега постоји та разлика? Изгледа да је разлика постојала у начину на који су настојници сврстани по групама. Могуће је да се у Другој летописа прави разлика између 3 600 неизраелаца и 250 израелских настојника, док се у Првој краљевима прави разлика између 3 300 надзорника и 550 надгледника вишег ранга. Било како било, укупан број оних који су служили као настојници износи 3 850.

4:2-4 — Зашто су се у подножју ливеног мора налазили ликови бикова? Бикови су у Писму симбол снаге (Језекиљ 1:10; Откривење 4:6, 7). Било је на месту што су изабрани бикови јер је тих 12 бикова од бакра држало огромно „море“, које је било тешко око 30 тона. Прављењем бикова за ту сврху није ни на који начин прекршена друга заповест, која је забрањивала прављење предмета за обожавање (Излазак 20:4, 5).

4:5 — Колика је била укупна запремина ливеног мора? Када је било пуно, у море је могло стати три хиљаде бати, то јест око 66 000 литара. Међутим, обично је било две трећине пуно. У Првој краљевима 7:26 стоји: „Оно [море] садржаваше две хиљаде бата [44 000 литара].“

5:4, 5, 10 — Које су ствари из шатора од састанка касније пренесене у Соломонов храм? Једино што је било из шатора од састанка а што је пренесено у Соломонов храм био је ковчег савеза. Након изградње храма, шатор од састанка пренесен је из Гаваона у Јерусалим и по свему судећи остао је тамо (2. Летописа 1:3, 4).

Поука за нас:

1:11, 12. Соломонов захтев показао је Јехови да је у његовом срцу била жеља да стекне мудрост и разборитост. Наше молитве Богу заиста откривају шта нам је у срцу. Мудро је да анализирамо садржај својих молитви.

6:4. Искрено цењење за Јеховину лојалну љубав и доброту треба да нас покрене да благосиљамо Јехову — то јест да га хвалимо с љубављу и захвалношћу.

6:18-21. Иако ниједна грађевина не може обухватити Бога, требало је да храм служи као центар обожавања Јехове. Данас су Дворане Краљевства Јеховиних сведока центри правог обожавања у местима у којима се налазе.

6:19, 22, 32. Јехова је био приступачан свима — од краља до најобичнијег човека из народа — чак и странцима који су му приступали искреног срца a (Псалам 65:3).

ОСТАЛИ КРАЉЕВИ ИЗ ДАВИДОВЕ ЛОЗЕ

(2. Летописа 10:1–36:23)

Уједињено краљевство Израела дели се на два дела — северно десетоплеменско краљевство и јужно двоплеменско краљевство Јуде и Бењамина. Свештеници и Левити из целог Израела стављају лојалност савезу за краљевство испред национализма и стају на страну Соломоновог сина Ровоама. Храм је опљачкан за нешто мање од 30 година након што је изграђен.

Од 19 краљева који су владали после Ровоама, петорица су били верни, тројица су имали добар почетак али су касније постали неверни, а један се вратио са кривог пута. Остали владари су радили оно што је лоше у Јеховиним очима. b Нагласак је на активности петорице краљева који су се уздали у Јехову. Извештај о Језекијином обнављању храмске службе и Јосијином организовању велике прославе Пасхе сигурно је веома охрабрио Јевреје који су желели да се обнови обожавање Јехове у Јерусалиму.

Одговори на библијска питања:

13:5 (NW) — Шта се мисли изразом ’савез соли‘? Због тога што има својства конзерванса, со је постала симбол трајности и непроменљивости. Стога, ’савез соли‘ означава споразум који обавезује.

14:2-5; 15:17 — Да ли је краљ Аса уклонио све „висине“? Очигледно није. Могуће је да је Аса уклонио висине повезане са обожавањем лажних богова, али не и оне где је народ обожавао Јехову. Такође је могуће да су висине поново изграђене при крају Асине владавине. Те висине је уклонио Асин син Јосафат. У ствари, висине нису у потпуности нестале чак ни током Јосафатове владавине (2. Летописа 17:5, 6; 20:31-33).

15:9; 34:6 — Какав је био статус Симеоновог племена што се тиче поделе израелског краљевства? Наследство Симеоновог племена биле су територије унутар Јудиног племена, тако да је географски гледано Симеоново племе било у краљевству Јуде и Бењамина (Исус Навин 19:1). Међутим, религиозно и политички гледано, Симеоново племе се прикључило северном краљевству (1. Краљевима 11:30-33; 12:20-24). Дакле, Симеоново племе се убрајало у десетоплеменско краљевство.

35:3 — Одакле је Јосија пренео свети ковчег у храм? Библија не каже да ли је неки од злих краљева раније однео ковчег из храма или га је краљ Јосија изнео како се не би оштетио приликом оправке храма. Једино историјско указивање на ковчег након Соломоновог времена јесте када га је Јосија донео у храм.

Поука за нас:

13:13-18; 14:11, 12; 32:9-23. Веома снажна поука о томе колико је важно ослањати се на Јехову!

16:1-5,7; 18:1-3, 28-32; 21:4-6; 22:10-12; 28:16-22. Савези са странцима или неверницима имају трагичне последице. Мудро је да избегавамо било који непотребан контакт са светом (Јован 17:14, 16; Јаков 4:4).

16:7-12; 26:16-21; 32:25, 26. Охолост је навела краља Асу да током последњих година свог живота поступа лоше. Охолост је довела Озију до пада. Језекија је поступио немудро, а вероватно и поносно, када је изасланицима из Вавилона показао своју ризницу (Исаија 39:1-7). „Дрскост претходи погибли“, упозорава Библија, „а охолост претходи пропасти“ (Пословице 16:18).

16:9. Јехова помаже онима чије је срце цело према њему, једва чека да своју моћ употреби у њихову корист.

18:12, 13, 23, 24, 27. Попут Михеја, и ми треба да будемо храбри и одважни када говоримо о Јехови и његовим намерама.

19:1-3. Јехова тражи добро у нама чак и онда када има разлога да се љути на нас.

20:1-28. Можемо бити сигурни да ће Јехова дозволити да га нађемо када му се понизно обратимо тражећи вођство (Пословице 15:29).

20:17 (NW). Да бисмо ’видели избављење које ће Јехова дати‘, треба да ’заузмемо своје место‘ активно подупирући Божје Краљевство. Уместо да преузмемо ствари у своје руке, морамо да ’стојимо‘, потпуно се уздајући у Јехову.

24:17-19; 25:14. Идолопоклонство је била замка за Јоаса и Амасију. И данас идолопоклонство исто тако може представљати замку, посебно када се јавља у суптилном облику, у виду лакомства или национализма (Колошанима 3:5; Откривење 13:4).

32:6, 7. И ми морамо бити храбри и јаки док ’облачимо потпуну ратну опрему од Бога‘ и настављамо наш духовни рат (Ефешанима 6:11-18).

33:2-9, 12, 13, 15, 16. Особа показује искрено покајање тако што прекида с неисправним поступањем и одлучно се труди да чини оно што је добро. На темељу искреног покајања, Јехова може указати милосрђе чак и особи која је поступала лоше као краљ Манасија.

34:1-3. Негативан утицај у детињству не треба да нас спречи да упознамо Бога и да му служимо. У раним годинама, на Јосију је позитиван утицај можда вршио његов покајнички деда, Манасија. Каквом год позитивном утицају да је Јосија био изложен, резултати су на крају били добри. Тако може бити и с нама.

36:15-17. Јехова је саосећајан и стрпљив. Међутим, његово саосећање и стрпљење имају своје границе. Људи морају повољно реаговати на вест о Краљевству ако желе да преживе када Јехова буде извршио осуду над овим злим светом.

36:17, 22, 23. Јеховина реч се увек обистини (1. Краљевима 9:7, 8; Јеремија 25:9-11).

Књига га је покренула на акцију

„Јосија учини да нестану све гадости по свим крајевима који припадаху синовима Израеловим“, стоји у 2. Летописа 34:33, „и учини да сви они који бејаху у Израелу служе Јехови, Богу своме“. Шта је Јосију покренуло да то уради? Када је секретар Сафан донео краљу Јосији књигу Јеховиног закона коју су пронашли, краљ је затражио да се наглас прочита. Оно што је писало у тој књизи толико је утицало на Јосију да је целог свог живота ревно унапређивао право обожавање.

Читање Божје Речи и размишљање о њој може дубоко утицати на нас. Зар нас размишљање о извештају о краљевима из Давидове лозе не подстиче да опонашамо оне који су се уздали у Јехову и да избегавамо да поступамо као они који то нису чинили? Друга летописа нас мотивише да будемо искључиво одани правом Богу и да му останемо верни. Њена порука је заиста жива и има моћ (Јеврејима 4:12).

[Фусноте]

a Питања повезана с посвећењем храма и друге поуке које се могу извући из молитве коју је Соломон упутио том приликом размотрене су у Кули стражари од 1. јула 2005, стране 28-31.

b Списак краљева Јуде по хронолошком реду налази се у Кули стражари од 1. августа 2005, страна 12.

[Слика на 18. страни]

Да ли знаш зашто су бикови били одговарајућ симбол у подножју ливеног мора?

[Слике на 21. страни]

Иако у детињству није имао готово никакву подршку, Јосија је као одрастао човек био веран Јехови