Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова увек поступа праведно

Јехова увек поступа праведно

Јехова увек поступа праведно

’Праведан је Јехова на свим путевима својим‘ (ПСАЛАМ 145:17).

1. Како реагујеш када неко нешто погрешно закључи о теби, и коју поуку можемо извући из таквог искуства?

 ДА ЛИ ти се икада десило да је неко донео погрешан закључак о теби, можда тако што је довео у питање твоје поступке или мотиве, а да није био упознат са свим чињеницама? Ако ти се то десило, вероватно си био повређен, што је и разумљиво. Из тога можемо извући једну важну поуку: Мудро је да не доносимо закључке пре него што стекнемо увид у целокупну ситуацију.

2, 3. Како неки реагују на библијске извештаје који не садрже довољно детаља на основу којих бисмо добили одговор на сва питања, али шта нам Библија говори о Јехови?

2 Ову поуку треба да имамо у мислима и када доносимо закључке о Јехови Богу. Зашто? Зато што постоје неки библијски извештаји који на први поглед делују збуњујуће. Ти извештаји — можда о поступцима неких Божјих обожавалаца или о Божјим пресудама — не садрже довољно детаља на основу којих бисмо добили одговоре на сва наша питања. Нажалост, неки приговарају због таквих извештаја и чак доводе у питање Божју праведност. Па ипак, Библија нам говори да је ’Јехова праведан на свим путевима својим‘ (Псалам 145:17). Његова Реч нас још уверава и да он „не чини неправде“ (Јов 34:12; Псалам 37:28). Замисли како се он онда осећа када други доносе погрешне закључке о њему!

3 Хајде да размотримо пет разлога због којих треба да прихватимо Јеховине пресуде. Затим ћемо, имајући у мислима те разлоге, осмотрити два библијска извештаја које неки тешко прихватају.

Зашто треба да прихватимо Јеховине пресуде?

4. Зашто треба да будемо понизни када размишљамо о Божјим поступцима? Илуструј.

4 Прво, пошто Јехова, за разлику од нас, зна све чињенице, треба да будемо понизни када размишљамо о његовим поступцима. Да то илуструјемо: Замисли да један судија, који је на гласу по томе што доноси непристране одлуке, донесе пресуду у једном судском спору. Шта би мислио о некоме ко без познавања свих чињеница и без стварног познавања закона критикује одлуку тог судије? Било би сулудо када би неко донео суд о нечему с чим није потпуно упознат (Пословице 18:13). Колико би тек било сулудо када би обични људи критиковали ’судију целе земље‘! (Постање 18:25).

5. Шта не треба да заборавимо када читамо библијске извештаје о пресудама које је Бог изрекао неким људима?

5 Други разлог због којег треба прихватити Божје пресуде лежи у томе што он, за разлику од људи, може да чита срца (1. Самуилова 16:7). У његовој Речи стоји: „Ја, Јехова, прозирем срце и кушам бубреге, ја свакоме по његовим путевима дајем, према плоду дела његових“ (Јеремија 17:10). Зато, када читамо библијске извештаје о пресудама које је Бог изрекао неким људима, немојмо заборавити да он види све и да узима у обзир скривене мисли, мотиве и намере које нису забележене у његовој Речи (1. Летописа 28:9).

6, 7. (а) Како је Јехова показао да се држи сопствених праведних мерила чак и када њега лично то много кошта? (б) Шта треба да упамтимо када у Библији читамо нешто што неке наводи да се питају да ли Бог поступа на праведан и исправан начин?

6 Запази и трећи разлог због којег треба прихватити Јеховине пресуде: Он се држи својих праведних мерила чак и када њега лично то много кошта. Погледај један пример. Тиме што је свог Сина дао као откупнину да би избавио послушне људе од греха и смрти, Јехова је поступио у складу са својим праведним мерилима (Римљанима 5:18, 19). Па ипак, он је гледао како његов вољени Син пати и умире на мученичком стубу, и то му је сигурно нанело највећи могући бол. Шта нам то говори о Богу? У погледу ’откупнине коју је платио Христ Исус‘, Библија каже: „То је било зато да [Бог] покаже своју праведност“ (Римљанима 3:24-26). Један други превод Римљанима 3:25 гласи овако: „То је показало да Бог увек поступа праведно и исправно“ (New Century Version). Дакле, чињеница да је Јехова био спреман да оде толико далеко да би пружио откупнину показује да он изузетно цени оно што је „праведно и исправно“.

7 Зато када у Библији читамо нешто што неке наводи да се питају да ли је Бог поступио на праведан и исправан начин, треба да упамтимо следеће: Због лојалности према сопственим мерилима праведности Јехова није сачувао свог Сина од болне смрти. Да ли би у другим ситуацијама прекршио та мерила? Чињеница је да Јехова никада не крши своја праведна мерила. Зато имамо снажан разлог да будемо уверени да он увек чини оно што је праведно и исправно (Јов 37:23).

8. Зашто би било нелогично прихватити људско мишљење да Јехови на неки начин недостаје праведност?

8 Размотри четврти разлог због ког треба да прихватимо Јеховине пресуде: Јехова је створио човека по свом обличју (Постање 1:27). То значи да су људима дате особине какве има Бог, укључујући и осећај за правду. Било би нелогично ако би нас наш осећај за праведност навео да мислимо да та иста особина на неки начин недостаје Јехови. Ако нас збуњује неки библијски извештај, треба да имамо на уму да је, као последица греха који смо наследили, наш осећај за правду несавршен. Ми смо створени по слици Јехове Бога, који је савршен у правди и праведности (Поновљени закони 32:4). Било би апсурдно чак и помислити да људи могу бити праведнији од Бога! (Римљанима 3:4, 5; 9:14).

9, 10. Зашто Јехова није обавезан да људима објашњава или оправдава своје поступке?

9 Пети разлог због којег треба да прихватимо Јеховине пресуде лежи у томе што је он „Свевишњи над целом земљом“ (Псалам 83:19). Због тога није обавезан да људима објашњава или оправдава своје поступке. Он је Велики Лончар, а ми смо попут глине од које прави посуде које користи како жели (Римљанима 9:19-21). С којим правом онда можемо ми — грнчарија коју је направио — да доводимо у питање његове одлуке и поступке? Када патријарх Јов није добро разумео како Бог поступа с људима, Он га је исправио рекавши му: „Хоћеш ли и правду моју уништити? Хоћеш мени судити да себе оправдаш?“ Јов је увидео да је говорио без разумевања и касније се покајао (Јов 40:3; 42:6). Никада немојмо направити исту грешку тако што бисмо код Бога тражили пропусте!

10 Очигледно је да имамо ваљане разлоге да верујемо да Јехова увек поступа праведно. На основу овог темеља који нам помаже да разумемо Јеховине путеве погледајмо сада два библијска извештаја који некима делују збуњујуће. У првом извештају ради се о поступцима једног човека који је обожавао Бога, а у другом о томе како је сам Бог извршио једну пресуду.

Зашто је Лот понудио своје ћерке бесној руљи?

11, 12. (а) Испричај шта се догодило када је Бог послао у Содом два материјализована анђела. (б) Која су се питања појавила код неких због овог извештаја?

11 У 19. поглављу Постања налазимо извештај о томе шта се десило када је Бог послао два материјализована анђела у Содом. Лот је инсистирао на томе да ти посетиоци остану у његовом дому. Међутим, људи из града су током ноћи опколили његову кућу и захтевали су да им се изведу ти посетиоци да би с њима имали полне односе. Лот је покушао да разговара с њима, али без успеха. У жељи да заштити своје госте, Лот је рекао: „Молим вас, браћо, не чините зла! Ето имам две кћери које још не познаше човека; њих ћу вам извести, па чините с њима што вам је воља, али не дирајте у ове људе, јер су они дошли под сенку мога крова.“ Људи нису хтели да га слушају и скоро да су развалили врата. На крају су анђели учинили да ти помахнитали људи ослепе (Постање 19:1-11).

12 Разумљиво је што су се код неких због овог извештаја појавила нека питања. Они се чуде: ’Како је Лот могао да покуша да заштити своје госте тако што је ћерке понудио тој помахниталој руљи? Зар није поступио неисправно, па чак и кукавички?‘ У светлу овог извештаја, зашто је Бог надахнуо Петра да Лота назове ’праведником‘? Да ли је Бог одобрио Лотов поступак? (2. Петрова 2:7, 8). Хајде да анализирамо овај догађај како не бисмо извукли погрешан закључак.

13, 14. (а) Шта треба запазити у библијском извештају који говори о Лотовим поступцима? (б) Шта показује да Лот није поступио кукавички?

13 Пре свега треба запазити да Библија нити одобрава нити осуђује Лотов поступак, већ само извештава о томе шта се десило. Библија нам такође не говори о чему је Лот размишљао нити шта га је мотивисало да поступи на тај начин. Када буде враћен у живот приликом ’ускрсења праведника‘ вероватно ће нам открити неке детаље (Дела апостолска 24:15).

14 За Лота се сигурно не може рећи да је био кукавица. Он се нашао у тешкој ситуацији. Тиме што је рекао да су посетиоци „дошли под сенку“ његовог крова, показао је да се осећао обавезним да их заштити. Али то није било лако. Јеврејски историчар Јосиф каже да су Содомљани „били неправедни према људима и да су били безбожници... Мрзели су странце и злоупотребљавали сами себе содомским поступцима“. Па ипак, Лот није устукнуо пред том одвратном руљом. Напротив, изашао је пред те бесне људе и разговарао с њима. Чак је и ’затворио врата за собом‘ (Постање 19:6).

15. Зашто се може рећи да је Лот својим поступком показао веру?

15 Можда би неко рекао: ’Па добро, али зашто је Лот понудио своје ћерке тој руљи?‘ Зашто не бисмо размотрили неке могућности уместо да унапред закључимо да је имао лоше мотиве? Пре свега, Лот је можда овим поступком показао веру. Како то? Нема сумње да је знао како је Јехова заштитио Сару, жену његовог стрица Аврахама. Присети се да је Сара била лепа и да ју је Аврахам због тога замолио да за њега каже да јој је брат како га не би убили због ње. a Сара је због тога била одведена код фараона. Међутим, Јехова је интервенисао и спречио фараона да науди Сари (Постање 12:11-20). Могуће је да је Лот веровао да ће и његове ћерке бити заштићене на сличан начин. Треба запазити и то да је Јехова заиста интервенисао преко својих анђела и Лотовим ћеркама се ништа није десило.

16, 17. (а) Како је Лот можда покушао да шокира и збуни људе у Содому? (б) У шта можемо бити сигурни без обзира на то како је Лот размишљао?

16 Постоји још једна могућност. Лот је можда покушао да шокира и збуни те људе. Можда је мислио да та руља неће желети његове ћерке зато што су Содомљани били наклоњени хомосексуалности (Јуда 7). Сем тога, оне су биле верене с неким људима из тог града, тако да су рођаци, пријатељи и пословни сарадници његових будућих зетова вероватно били у тој руљи (Постање 19:14). Лот се можда надао да ће због тих веза неки људи из руље заштитити његове ћерке. Тако подељена руља сигурно не би била толико опасна. b

17 О чему год да је Лот размишљао и какви год да су му били мотиви, можемо бити сигурни у следеће: Будући да Јехова увек поступа праведно, сигурно је имао добар разлог да Лота сматра ’праведником‘. И судећи по поступцима те помахнитале руље у Содому, може ли ико сумњати у то да је Јехова потпуно оправдано извршио пресуду над становницима тог злог града? (Постање 19:23-25).

Зашто је Јехова усмртио Узу?

18. (а) Шта се десило када је Давид покушао да пренесе ковчег у Јерусалим? (б) Које се питање јавља у погледу овог извештаја?

18 Неке збуњује и извештај о Давидовом покушају да пренесе ковчег савеза у Јерусалим. Ковчег је стављен на једна кола којима су управљали Уза и његов брат. Библија каже шта се десило: „Кад дођоше до гумна Нахонова, Уза се маши за ковчег Божји и прихвати га, јер волови беху потегли у страну. Гнев Јеховин распали се на Узу и Бог га удари онде за тај грех, и он умре онде код ковчега Божјега.“ Неколико месеци касније, други покушај је успео јер је ковчег био пренесен онако како је то Бог тражио, на раменима Левита из Катове породице (2. Самуилова 6:6, 7; Бројеви 4:15; 7:9; 1. Летописа 15:1-14). Неки се можда питају: ’Зашто је Јехова поступио тако строго? Уза је само покушао да спасе ковчег.‘ Да не бисмо извукли погрешне закључке, било би добро да осмотримо неке корисне детаље.

19. Зашто је немогуће да Јехова поступи неправедно?

19 Треба увек имати на уму да није могуће да Јехова поступи неправедно (Јов 34:10). То би с његове стране био поступак без љубави, а ми захваљујући проучавању Библије знамо да је ’Бог љубав‘ (1. Јованова 4:8). Надаље, Писмо нам каже да су ’правда и правичност темељи Божјег престола‘ (Псалам 89:15). Како би онда Јехова икада могао да поступи неправедно? Кад би то учинио, поткопао би сам темељ свог суверенитета.

20. Из којих је разлога Уза морао да зна законске одредбе у погледу ковчега?

20 Немој заборавити ни то да је Уза био упознат са Законом. Тај ковчег је представљао Јеховину присутност. У Закону је постојала заповест да нико неовлашћен не сме да дира ковчег, и стајало је изричито упозорење да ће они који прекрше ту заповест бити кажњени смрћу (Бројеви 4:18-20; 7:89). Зато преношење тог светог ковчега није био задатак који је требало схватити олако. Уза је по свему судећи био Левит (премда не и свештеник) и зато је морао да буде упознат са Законом. Поред тога, ковчег је годинама раније био пренет у кућу његовог оца да се тамо чува (1. Самуилова 6:20–7:1). Тамо је био око 70 година, све док Давид није решио да га премести. То указује да је Уза вероватно још од детињства знао за законске одредбе у погледу ковчега.

21. Зашто је када размишљамо о Узином случају важно да упамтимо да Јехова види потицаје срца?

21 Као што је раније поменуто, Јехова може да чита срце. Будући да његова Реч Узин поступак назива ’грехом‘, Јехова је код њега вероватно видео неки себичан мотив о ком се не говори у том извештају. Да ли је Уза можда био охол човек, склон да преступа дозвољене границе? (Пословице 11:2). Да ли је почео да мисли да је и сувише важан зато што је предводио у превожењу ковчега, који је његова породица чувала од очију других? (Пословице 8:13). Да ли је Уза имао тако мало вере да је помислио како Јехова не може да сачува свети ковчег који је представљао његову присутност? Шта год да је било посреди, можемо бити сигурни да је Јехова поступио праведно. Очигледно је видео нешто у Узином срцу што га је покренуло да тако брзо изврши пресуду (Пословице 21:2).

Поуздане основе за поверење

22. Како се Јеховина мудрост види у томе што понекад у својој Речи не наводи неке детаље?

22 Јеховина неупоредива мудрост види се по томе што понекад у својој Речи није навео неке детаље. На тај начин нам пружа прилику да покажемо да му верујемо. Зар из онога што смо размотрили није јасно да имамо чврсте разлоге да прихватимо Јеховине пресуде? Када проучавању Божје Речи приступамо са искреним срцем и отвореним умом, о њему можемо сазнати више него довољно да бисмо се уверили да он увек поступа праведно. Зато, ако нам се због неког библијског извештаја јаве питања на која не можемо одмах наћи јасан одговор, имајмо потпуно поверење да је Јехова поступио праведно.

23. Које поуздање можемо имати када се ради о ономе што ће Јехова урадити у будућности?

23 Слично поуздање можемо имати и када се ради о ономе што ће Јехова урадити у будућности. Зато можемо бити сигурни да у предстојећој великој невољи док буде извршавао пресуду неће „учинити да погине и праведник с неправедним“ (Постање 18:23). Љубав према праведности никад му то неће допустити. Такође можемо бити потпуно сигурни да ће у предстојећем новом свету на најбољи могући начин задовољити све наше потребе (Псалам 145:16).

[Фусноте]

a Аврахамов страх је био оправдан јер древни папируси говоре о томе да је фараон имао наоружане људе који су отимали лепе жене и убијали њихове мужеве.

b Ради додатних информација, види Кулу стражару од 1. децембра 1979 (енгл.), на 31. страни.

Да ли се сећаш?

• Из којих разлога треба да прихватимо Јеховине пресуде?

• Шта нам може помоћи да не донесемо погрешан закључак о томе зашто је Лот понудио своје ћерке бесној руљи?

• Који нам чиниоци могу помоћи да разумемо зашто је Јехова усмртио Узу?

• Које поуздање можемо имати што се тиче онога што ће Јехова урадити у будућности?

[Питања за разматрање]