Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Уравнотежено гледиште о новцу

Уравнотежено гледиште о новцу

ЧЕСТО се каже да се све врти око новца. У томе има истине. На крају крајева, новцем купујемо храну и одећу, плаћамо рачуне и станарину. У једном чланку у ком се говори о утицају новца стоји следеће: „Новац има изузетно важну улогу у друштву. Ако бисмо престали да га користимо као средство размене, у року од месец дана настала би паника и избио би рат.“

Наравно, новцем се не може купити све. Норвешки песник Арне Гарборг је написао: „Новцем можемо купити храну, али не и апетит; лек, али не и здравље; удобан кревет, али не и сан; знање, али не и мудрост; сјај, али не и лепоту; раскош, али не и топлину; разоноду, али не и радост; познанике, али не и пријатеље; слуге, али не и верност.“

Право задовољство пронаћи ће особа која има уравнотежено гледиште о новцу, то јест сматра га средством за постизање циља, а не циљем. Зато нас Библија упозорава да је „љубав према новцу корен сваког зла и због ње су неки [...] нанели себи многе патње“ (1. Тимотеју 6:10).

Важно је запазити да проблеме проузрокује љубав према новцу, а не сам новац. Заиста, показало се да неуравнотежен став према новцу може нарушити пријатељства и угрозити мир у породици. Погледајмо неке примере.

Данијел: * „Свог пријатеља Томаса увек сам сматрао пријатним и поштеним човеком. Међу нама никада није било проблема, све док од мене није купио ауто. Нисам знао да је постојао неки проблем с аутом, а Томас је у уговору пристао да га купи без права на рекламацију. Три месеца касније, ауто се покварио. Томас се осећао превареним и захтевао је да му вратим новац. Био сам запањен. Покушао сам да разговарам с њим, али постао је ратоборан и непријатан. Кад се радило о новцу, он више није био онај љубазан човек ког сам познавао.“

Есин: „Несрим ми је једина сестра. Увек смо се добро слагале и зато никад нисам ни помислила да би се наш однос могао нарушити због новца. Али баш то се десило. Кад су нам родитељи умрли, оставили су нам мало наследство које је требало да поделимо на два једнака дела. Моја сестра се није сложила са жељом наших родитеља и захтевала је већи део. Будући да сам ја хтела да урадимо онако како су они одлучили, разбеснела се и почела да ми прети. До дан-данас је љута на мене.“

НОВАЦ И ПРЕДРАСУДЕ

Људи који имају погрешно гледиште о новцу могу лако почети да осуђују друге. На пример, богата особа може мислити да је неко сиромашан јер је исувише лењ. Или сиромашна особа може исхитрено закључити да су они који имају више од ње материјалисти и похлепни. Једна тинејџерка по имену Лена, која потиче из имућне породице, била је жртва таквих предрасуда. Она каже:

Библијски савети о новцу нису изгубили вредност од времена када су записани

„Сви су ме знали као девојку чији отац много зарађује. Зато сам често од својих пријатеља чула коментаре попут: ’Лако је теби, ти кад нешто желиш, само замолиш татицу‘ или ’Нисмо сви богати и немамо сви лепе аутомобиле као твоја породица‘. На крају сам морала да их замолим да престану да ми говоре такве ствари. Објаснила сам им због чега ме то повређује. Желим да ме људи знају као некога ко чини добро за друге, а не као некога ко има новца.“

ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА

Библија не осуђује ни новац ни оне који га имају, па и ако га много имају. Проблем није у томе колико особа има новца већ у ставу према ономе што има или жели да има. Библијски савети о новцу подстичу на равнотежу и нису изгубили вредност од времена када су записани. Погледајмо неке примере.

БИБЛИЈА КАЖЕ: „Не труди се да стекнеш богатство“ (Пословице 23:4).

Према књизи The Narcissism Epidemic, они који желе да стекну богатство, у већој су опасности да „оболе од менталних болести; имају више здравствених проблема, као што су упала грла, болови у леђима и главобоља, и такође је већа вероватноћа да ће пити превише алкохола или користити дрогу. Тежња ка финансијском успеху очигледно унесрећује људе“.

БИБЛИЈА КАЖЕ: „Нека у вашем животу не буде љубави према новцу, него будите задовољни оним што имате“ (Јеврејима 13:5).

Особа која је задовољна оним што има није имуна на финансијске бриге. Али она зна како да их исправно сагледа. На пример, таква особа неће пасти у очај ако доживи финансијски губитак. Трудиће се да има став попут апостола Павла: „Знам шта значи оскудевати, а знам и како је имати обиље. Научио сам како бити задовољан у свему, у свакој прилици — и кад је човек сит и кад је гладан, и кад има обиље и кад оскудева“ (Филипљанима 4:12).

БИБЛИЈА КАЖЕ: „Ко се узда у богатство своје, тај пропада“ (Пословице 11:28).

Стручњаци наводе новчане проблеме као чест узрок брачних свађа и развода. Проблеми с новцем могу бити и повод за самоубиство. Неким људима је новац важнији од брака, па чак и од њиховог живота. С друге стране, уравнотежена особа се неће уздати у новац. Она препознаје мудрост у Исусовим речима: „Чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15).

КОЈЕ ЈЕ ВАШЕ ГЛЕДИШТЕ О НОВЦУ?

Лако можемо проценити да ли имамо уравнотежено гледиште о новцу. Могли бисмо да поставимо себи следећа питања.

  • Да ли ме привлаче понуде за брзо богаћење?

  • Да ли сам великодушан?

  • Да ли уживам у друштву оних који стално причају о новцу и ономе што поседују?

  • Да ли сам спреман да лажем или урадим нешто непоштено да бих дошао до новца?

  • Да ли се због новца осећам важно?

  • Да ли стално размишљам о новцу?

  • Да ли су ми због става према новцу угрожени здравље и породични живот?

    Радо делите с другима и будите великодушни

Ако сте одговорили потврдно на неко од ових питања, гледајте да се на том пољу поправите. Надаље, немојте бирати пријатеље међу онима који превелику важност придају материјалним стварима. Радије се дружите са онима који већи нагласак стављају на висока морална мерила.

Никада не бисмо смели дозволити да љубав према новцу ухвати корен у нашем срцу. Боље је да задржимо новац на месту које му припада, то јест да му не дозволимо да дође испред пријатеља, породице и нашег емоционалног и физичког здравља. Тако ћемо показати да имамо уравнотежено гледиште о новцу.

^ одл. 7 Имена у овом чланку су промењена.