Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Три ствари које се не могу купити новцем

Три ствари које се не могу купити новцем

ЧАК и када им прети опасност да изгубе посао, кућу или пензију, многи не престају да јуре за свим што се може купити новцем. То је прави апсурд.

Такве особе могу постати лак плен лукаво осмишљених маркетиншких кампања у којима се истиче да морате имати лепу кућу, добра кола и маркирану одећу. Немате кеш? Никакав проблем — купите на кредит! Многима је најважније да покажу како им добро иде у животу, иако су до гуше у дуговима.

Али пре или касније, свако мора да се суочи с реалношћу. „Ако купујемо на кредит луксузне ствари у жељи да изгледамо успешно или да се осећамо тако, то је као да узимамо крек кокаин да бисмо поправили расположење“, објашњава се у књизи The Narcissism Epidemic. „И једно и друго у почетку не кошта много и одмах делује — али траје врло кратко. На дуге стазе гледано, води до беспарице и очаја.“

Библија објашњава колико је „истицање свог иметка“ неразумно (1. Јованова 2:16). Чињеница је да нам опседнутост стварима смета да видимо оно што је важно у животу — а што се не може купити новцем. Погледајмо три примера.

 1. СРЕЋНА ПОРОДИЦА

Бренда, * тинејџерка из Сједињених Држава, мисли да њен отац превелик нагласак ставља на посао и новац. „Имамо све што нам је потребно, па и више од тога“, каже она, „али мој тата никада није код куће, увек је на путу. Знам да је то део његовог посла, али он има и породицу!“

Шта бисте рекли? Због чега би Брендин отац могао зажалити касније у животу? Како на његов однос са ћерком утиче то што превелик нагласак ставља на материјалне ствари? Шта је његовој породици потребније од новца?

Библијска мудрост:

  • „Љубав према новцу [је] корен сваког зла и због ње су неки [...] нанели себи многе патње“ (1. Тимотеју 6:10).

  • „Боље је јело од поврћа где је љубав него утовљени јунац где је мржња“ (Пословице 15:17).

Резиме. Новцем се не може одржати породица на окупу. Породица ће бити срећна само ако јој пружамо љубав, време и пажњу (Колошанима 3:18-21).

 2. ПРАВА СИГУРНОСТ

„Моја мама стално говори да треба да нађем богатог мужа, али и да завршим школу да не бих сутра зависила од њега“, каже 17-годишња Сара. „Мислим да она размишља само о томе како да дође до неког новца.“

Шта бисте рекли? Када размишљате о будућности, које оправдане страхове имате? Када ти оправдани страхови прерастају у претерану забринутост? Како би Сарина мајка могла својој ћерки да пружи мудрије савете о финансијској сигурности?

Библијска мудрост:

  • „Не скупљајте више себи благо на земљи, где мољац и рђа нагризају, и где лопови проваљују и краду“ (Матеј 6:19).

  • „Не знате какав ће вам живот сутра бити“ (Јаковљева 4:14).

Резиме. Гомилање новца није гаранција за сигурну будућност. На крају крајева, новац може бити украден, и њиме се не могу излечити болести ни спречити смрт (Проповедник 7:12). Библија каже да праву сигурност можемо стећи када упознамо Бога и сазнамо шта је његова воља (Јован 17:3).

 3. СРЕЋА И ЗАДОВОЉСТВО

„Родитељи су ме поучили да скромно живим“, каже 24-годишња Тања. „Моја сестра близнакиња и ја смо имале срећно детињство иако смо углавном једва састављали крај с крајем.“

Шта бисте рекли? Зашто је понекад тешко бити задовољан основним стварима? Какав пример пружате породици када је реч о ставу према новцу?

Библијска мудрост:

  • „Кад имамо храну, одећу и заклон, будимо задовољни тиме“ (1. Тимотеју 6:8).

  • „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3).

Резиме. У животу се не врти све око новца и ствари које се могу купити. Библија то описује на следећи начин: „Чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15). Заиста, човек може бити срећан и задовољан само ако зна одговоре на важна питања, као што су:

  • Шта је смисао живота?

  • Шта нам доноси будућност?

  • Како могу задовољити своје духовне потребе?

Издавачима овог часописа, Јеховиним сведоцима, биће драго да вам помогну да сазнате одговоре на ова питања. Такође можете посетити веб-сајт jw.org.

^ одл. 8 Имена у овом чланку су промењена.