Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Новац

Новац

Да ли је новац корен сваког зла?

„Љубав према новцу корен [је] сваког зла.“ (1. Тимотеју 6:10)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Новац је зло.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Није зло сам новац, него „љубав према новцу“. У Библији се налазе речи краља Соломона, који је био веома богат. Он је навео три зла која погађају оне који воле новац. Као прво, бриге: „Богатство не да богатоме да спава“ (Проповедник 5:12). Као друго, незадовољство: „Ко воли сребро, никад му није доста сребра, и ко воли богатство, никад му није доста добитка“ (Проповедник 5:10). Као треће, искушење да се прекрши закон: „Ко жури да се обогати, не остаје недужан“ (Пословице 28:20).

 Која је сврха новца?

„Новац је заштита.“ (Проповедник 7:12)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Новац пружа сигурност и срећу.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

’Богатство је преварно‘ јер нас наводи на погрешан закључак да се новцем могу купити срећа и сигурност (Марко 4:19). С друге стране, тачно је да „новац прибавља све“ (Проповедник 10:19). На пример, новцем можемо купити оно што нам је неопходно за живот, као што су храна и лекови (2. Солуњанима 3:12).

Новац нам такође омогућава да бринемо о својој породици. Штавише, Библија каже: „Ако се неко не брине за своје, а нарочито за своје укућане, одрекао се вере“ (1. Тимотеју 5:8).

Како можемо мудро користити новац?

’Најпре седи и прорачунај трошак.‘ (Лука 14:28)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Приликом коришћења новца треба уважавати Божја мерила (Лука 16:9). Мудро је бити одговоран и поштен (Јеврејима 13:18). Да бисмо избегли последице живљења изван својих могућности, у нашем животу не треба да буде „љубави према новцу“ (Јеврејима 13:5).

Иако Библија не осуђује задуживање, она нас упозорава: „Ко узима зајам слуга је оном ко даје зајам“ (Пословице 22:7). Чувајте се импулсивне куповине, јер „ко је год брзоплет сигурно срља у оскудицу“ (Пословице 21:5). Боље је да свако ’ставља на страну колико може‘ и тако уштеди за нешто што му је важно (1. Коринћанима 16:2).

Библија нас подстиче да будемо дарежљиви (Лука 6:38). Они који желе да угоде Богу радо деле с другима, јер „Бог воли онога ко радосно даје“ (2. Коринћанима 9:7). Зато „не заборављајте чинити добро и делити с другима, јер се таквим жртвама угађа Богу“ (Јеврејима 13:16).