Пређи на садржај

Пређи на садржај

Са колико година могу почети да се забављам?

Са колико година могу почети да се забављам?

Млади питају...

Са колико година могу почети да се забављам?

„У школи се осећаш као да ти нешто фали ако се не забављаш с неким — било с ким!“ (Бојана)

„Са свих страна осећам притисак да се забављам. А и има много згодних момака“ (Ванеса)

Видиш младића и девојку како се држе за руке и полако шетају школским ходницима за време одмора. Како се осећаш?

Равнодушан си

Мало ти је криво

Много си љубоморан

У биоскопу си с пријатељима и онда схватиш да сви имају некога — само ти немаш никога! Како се осећаш?

Равнодушан си

Мало ти је криво

Много си љубоморан

Твој најбољи друг (или другарица) однедавно се интересује за особу супротног пола и сада се они забављају. Како се осећаш?

Равнодушан си

Мало ти је криво

Много си љубоморан

АКО си одговарајући на горња питања установио да ти је ’мало криво‘ или да си ’много љубоморан‘, ниси изузетак. У земљама где је забављање сасвим уобичајено, многи млади се тако осећају. „Понекад мислиш да нешто пропушташ јер све твоје вршњакиње имају дечка, а ти немаш“, каже 14-годишња Ивана.

Жеља да будеш са особом која је за тебе посебна — и за коју си ти такође неко посебан — може бити невероватно снажна. Један тинејџер каже: „Жеља да имаш девојку све је јача из дана у дан, и јако је тешко да издржиш!“ Неки заиста почну да се забављају када су веома млади. На пример, резултати анкете објављене у часопису Time показују да 25 посто 13-годишњака већ „излази или се забавља с неким“. Да ли мислиш да су они за то спремни? Да ли си ти спреман за забављање? Да бисмо одговорили на то, треба да најпре одговоримо на основно питање.

Шта је „забављање“?

◼ Редовно излазиш са одређеном особом супротног пола.

Да ли је то забављање? □ Да □ Не

◼ Неколико пута на дан размењујеш поруке или разговараш телефоном са особом супротног пола.

Да ли је то забављање? □ Да □ Не

◼ Особа супротног пола ти је тајни пријатељ. Твоји родитељи не знају ништа о томе. Не причаш им, јер знаш да им се то неће свидети.

Да ли је то забављање? □ Да □ Не

◼ Сваки пут кад изађеш с пријатељима, ти си увек са истом особом супротног пола.

Да ли је то забављање? □ Да □ Не

Вероватно ти није тешко да одговориш на прво питање, али можда мораш мало да застанеш пре него што одговориш на остала питања. Шта је у ствари забављање? Овај чланак ће показати да је забављање било која друштвена активност приликом које ти и друга особа поклањате посебну пажњу једно другом. Без обзира на то да ли сте у друштву или сами, да ли разговарате телефоном или лично, да ли је то јавно или тајно, ако ти и нека особа супротног пола развијате посебна осећања једно према другом, то је забављање.

Али да ли си спреман да наставиш тим путем? Разматрање три питања која следе помоћи ће ти да то откријеш.

Какве су твоје намере?

У многим културама, забављање је општеприхваћен начин да се две особе боље упознају. Али, сврха забављања треба да буде много више од тога — оно треба да помогне младићу и девојци да виде да ли одговарају једно другоме за брак. Зашто?

У Библији постоји израз ’цвет младости‘ који означава животно доба када су сексуалне жеље и потреба за романтичном љубављу веома изражене (1. Коринћанима 7:36). Уколико се блиско дружиш са одређеном особом супротног пола док си још увек у „цвету младости“, то може разбуктати страсти и проузроковати да на тежак начин увидиш колико су мудре речи које се налазе у Галатима 6:7: „Шта човек посеје, то ће и пожњети.“

Неки твоји вршњаци се можда забављају без намере да ступе у брак. За њих је та особа можда само још једна у низу или неко с ким ће бити виђени у друштву да би повећали своје самопоштовање. Поигравање с нечијим осећањима на такав начин је окрутно и зато не чуди што су такве везе често кратког века. „Многи млади који се забављају раскидају везе за недељу или две“, каже девојка по имену Хелена. „На своју везу гледају као на нешто привремено — што их такорећи више припрема за развод него за брак.“

Необавезно забављање — везивање само ради провода или да би могао да кажеш да се забављаш с неким — лако може водити до повређених осећања. Запази шта се десило Ерику који се без икаквих озбиљних намера почео блиско дружити с једном девојком када је имао 18 година. Онда је схватио да је за њу то било више од пријатељства. „Хеј! Изненадио сам се којом брзином се она озбиљно заљубила“, каже Ерик. „Ја сам стварно мислио да смо само пријатељи!“

Наравно, није погрешно бити са особама супротног пола током пристојних, добро надгледаних дружења. Ипак, када је у питању забављање, најбоље је сачекати да прође цвет младости и да будеш у позицији да можеш озбиљно размишљати о браку. То је оно што је схватила Сара. Она признаје: „Понекад помислим да се може бити у вези с неким само забаве ради, али није забавно када једна особа схвати везу озбиљно, а друга не.“

Колико имаш година?

◼ Шта мислиш, са колико година се може почети са забављањем? ․․․․․

◼ Сада то исто питање постави својим родитељима и запиши њихов одговор. ․․․․․

Можда је први забележени број мањи од другог. Или можда није! Можда се и ти налазиш међу многим младима који су мудро одложили забављање док не буду одрасли до те мере да довољно познају себе. То је оно што је одлучила млада хришћанка Сандра, иако по закону има довољно година да ступи у брак. Сандра је навела разлог за то: „Док се забављаш, ти желиш да те друга особа боље упозна. Али ако сам себе не познајеш, како можеш очекивати од другога да те упозна?“

Данијела, која има 17 година, слично размишља. Она каже: „Када се сетим онога што сам тражила код потенцијалног брачног друга пре две године, то је сасвим другачије од онога шта сада тражим. У ствари, ни сада немам толико поверења у себе да бих донела такву одлуку. Када будем видела да сам већ неколико година стабилна као личност, тада ћу размишљати о забављању.“

Да ли си спреман за брак?

С обзиром на то да је забављање степеница до брака, добро би било да се запиташ да ли можеш да носиш одговорности мужа односно жене — или чак оца односно мајке. Како ћеш знати да ли си спреман за то? Размисли о следећем.

Међуљудски односи. Како се опходиш с родитељима, братом или сестром? Да ли се често изнервираш кад си с њима и користиш увредљиве или саркастичне речи када износиш своје мишљење? Шта би они рекли о теби у том погледу? Начин на који се опходиш према члановима породице показује како ћеш се опходити према брачном другу (Ефешанима 4:31, 32).

Финансије. Да ли знаш да располажеш новцем? Да ли си увек у дуговима? Можеш ли задржати посао? Ако не можеш, зашто? Да ли је то због посла? Због послодавца? Или је то због неке твоје лоше особине? Уколико сада ниси у стању да одговорно располажеш својим новцем, како ћеш то успети када будеш имао породицу? (1. Тимотеју 5:8).

Духовност. Ако си Јеховин сведок, које духовне особине поседујеш? Да ли читаш Божју Реч, идеш у службу проповедања и учествујеш на састанцима? Ако не развијаш своју духовност, како ћеш на то подстицати свог брачног друга? (2. Коринћанима 13:5).

Ово су само неке ствари које треба да размотриш ако размишљаш о забављању и браку. У међувремену, можеш се дружити са особама супротног пола у одговарајућим околностима. Касније, ако одлучиш да се забављаш, имаћеш јаснију слику о томе каква си ти особа и какву особу желиш за животног сапутника.

Тајна породичне среће

Још сличних информација може се наћи у овој књизи коју су објавили Јеховини сведоци, на странама 13-26.

Више чланака из серије „Млади питају...“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Које су околности прикладне за дружење са особама супротног пола?

◼ На којим особинама треба највише да радиш да би могао да ступиш у брак?

[Оквир/Слике на 28. страни]

Шта кажу неки твоји вршњаци

„Понекад сам љубоморан на парове који се забављају — чак и на брачне парове. Али забављање је озбиљна ствар. Ако није, онда се играш с нечијим срцем. Мислим да забављање служи томе да откријеш да ли заиста желиш да ступиш у брак с том особом“ (Антонио, 17 година)

„Мислим да не би требало да се забављаш с момцима ради ’пробе‘ чекајући оног правог. Ту ће увек бити повређених осећања“ (Сара, 17 година)

„Заиста мислим да треба да будеш довољно зрео за брак пре него што почнеш да се забављаш. У супротном, то би било као да идеш на разговор за посао с пуним радним временом док још увек идеш у школу и заправо немаш намеру да прихватиш тај посао“ (Сандра, 21 година)

[Оквир на 30. страни]

САВЕТ РОДИТЕЉИМА

И ваша деца ће се пре или касније суочити с питањем забављања. „Не морам чак ништа ни да урадим!“ каже Филип. „Девојке мене зову да изађемо и почињем да размишљам: ’Шта сад да радим?’ Тешко је рећи не, јер су неке од њих веома лепе!“

Најбоље што као родитељи можете урадити јесте да разговарате с вашим тинејџером о забављању. Зашто не поразговарате о ономе што је речено у овом чланку? Откријте шта ваш син или ћерка мисле о изазовима с којима се суочавају у школи или чак у хришћанској скупштини. Понекад о томе можете разговарати и у опуштеној атмосфери, док ’седите у кући и кад идете путем‘ (Поновљени закони 6:6, 7). Без обзира на то у каквом сте амбијенту, задржите на уму да треба да будете ’брзи да чујете, а спори да говорите‘ (Јаков 1:19).

Ако се ваш син или ћерка интересује за особу супротног пола, немојте да паничите. „Када је мој тата сазнао да имам дечка, то га је јако узнемирило!“, каже једна тинејџерка. „Покушавао је да ме заплаши постављајући ми питања о томе да ли сам спремна за брак. Када си млад, таква питања могу пробудити у теби жељу да наставиш везу да би доказао родитељима да нису у праву!“

Ако ваше дете зна да се о забављању чак и не разговара, може се догодити нешто врло лоше: Он или она могу ући у везу без вашег знања и тајно се забављати. „Када родитељи претерано реагују“, каже једна девојка, „деца само добију жељу да сакрију везу. Неће је прекинути. Само ће је још пажљивије скривати.“

Резултати ће бити далеко бољи уколико отворено разговарате. Једна девојка која има 20 година каже: „Родитељи увек отворено разговарају са мном о забављању. Њима је важно да знају ко ми се свиђа и мислим да је то веома лепо! Мој тата би разговарао с тим младићем. Уколико постоји било какав разлог за забринутост, родитељи ми кажу. Обично схватим да нисам заинтересована пре него што дође до забављања.“

[Слика на 29. страни]

Дружење са особама супротног пола у прикладном окружењу може бити добро и корисно