Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сви желе добро здравље!

Сви желе добро здравље!

Сви желе добро здравље!

ПРЕ више од 2 700 година, један пророк је говорио о времену кад неће бити болести. То пророчанство је сачувано до данас и налази се у древним списима пророка Исаије. Он је писао о времену кад „нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘“, и додао: „Тада ће се отворити очи слепима и уши глувима отвориће се. Тада ће хром скакати као јелен, језик немога радосно ће клицати“ (Исаија 33:24; 35:5, 6). О таквој будућности говоре и друга библијска пророчанства. На пример, последња библијска књига, Откривење, описује време када ће Бог отклонити бол (Откривење 21:4).

Да ли ће се ова обећања испунити? Да ли ће икада доћи време кад ће сви људи бити потпуно здрави и кад више неће бити болести? Чињеница је да данас велики део човечанства има боље здравље него што је то био случај са ранијим генерацијама. Али боље здравље не значи и најбоље здравље. Болест још увек проузрокује много патње. Чак и сам страх од болести ствара велику тескобу. А сурова стварност је да чак и у ово савремено доба нико није потпуно заштићен од правог налета физичких и менталних обољења.

Цена коју плаћате

Лоше здравље доводи до различитих проблема. Данас посебно забрињава вртоглави раст трошкова који настају због болести. На пример, недавно је у Европи током једне године због здравствених проблема изгубљено 500 милиона радних дана. Ситуација је слична и у другим деловима света. Смањена продуктивност на радном месту, као и све већи трошкови лечења представљају финансијско оптерећење које погађа све. Због тога компаније и владе имају велике издатке. Да би их покриле, компаније подижу цене својих производа, а владе повећавају порезе. Ко плаћа? На крају, ви!

Нажалост, сиромашнима је често одговарајућа здравствена заштита скоро недоступна. То је трагична ситуација у којој се налазе милиони људи у неразвијеним земљама где је могућност коришћења услуга медицинских стручњака крајње ограничена или потпуно недоступна. Чак се и у богатим земљама неки морају намучити да би добили квалитетну лекарску помоћ. То је често случај с многима од 46 милиона становника Сједињених Држава који немају здравствено осигурање.

Проблеми које проузрокује болест нису само финансијске природе. Коначна цена коју плаћамо јесте патња повезана с неком неизлечивом болешћу или подношењем хроничног бола, жалост када посматрамо друге који су озбиљно оболели и очај који осећамо након смрти вољене особе.

Нада да ћемо једног дана живети у свету без болести делује веома привлачно. Сви желе добро здравље! Многи верују да је таква нада реална, иако можда звучи невероватно. Неки сматрају да ће једног дана, с напретком технологије, људи успети да искорене практично све болести. С друге стране, они који своја веровања заснивају на Библији уверени су да ће Бог испунити древна пророчанства о свету у ком неће бити болести. Да ли ће човек успети да искорени све болести? Или ће то учинити Бог? Шта ће донети будућност?