Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како Бог гледа на насиље?

Како Бог гледа на насиље?

Гледиште Библије

Како Бог гледа на насиље?

НАСИЉЕ је широко распрострањено и испољава се у многим облицима. Осим насиља у рату, ту је и насиље везано за спорт, дрогу, уличне банде, школу и посао, као и насиље у свету забаве. Чак изгледа да у многим породицама постаје уобичајено насиље у кући. На пример, једна недавна студија наводи да су у Канади 1,2 милиона мушкараца и жена били насилно нападнути од њихових супружника најмање једном у току последњих пет година. Друга студија је закључила да око 50 посто мушкараца који туку своје жене такође туку и своју децу.

Сигурно и вас као и већину других људи овакво насиље ужасава. Ипак, насиље је постало једна важна компонента већег дела данашње забаве. Гледаоци су занесени не само привидним насиљем у филмовима већ и телевизијским преносима стварних физичких напада. У многим земљама су омиљени бокс и други насилни спортови. Али, како Бог гледа на насиље?

Дуга историја насиља

Насиље има дугу историју. Прво у Библији забележено насиље које је починио човек описано је у Постању 4:2-15. Каин, први син Адама и Еве, постао је љубоморан на свог брата Авеља и хладнокрвно га убио. Како је Бог реаговао? Библија објашњава да је Јехова Бог оштро казнио Каина због убиства свог брата.

У Постању 6:11 читамо да је више од 1 500 година након овог догађаја земља била ’пуна насиља‘. И опет, како је Бог реаговао? Заповедио је праведном Ноју да сагради арку у којој ће он и његова породица бити сигурни кад Јехова пусти потоп на земљу и тако ’затре‘ тај насилни свет (Постање 6:12-14, 17). Али шта је проузроковало да ти људи буду тако насилни?

Утицај демона

Извештај из Постања открива да су се Божји синови, непослушни анђели, материјализовали у људе, женили и имали потомство (Постање 6:1-4). Ти потомци, познати као Нефилими, били су изузетно велики и славни људи. Под утицајем својих демонских очева, постали су насилни тирани. Када су воде потопа надошле и прекриле земљу, ови зли тирани су погинули. Али демони су се изгледа дематеријализовали и вратили у духовно подручје.

Библија разоткрива да ти бунтовни анђели од тада снажно утичу на људе (Ефешанима 6:12). Њихов вођа, Сатана, назива се „убица људи од почетка“ (Јован 8:44). Отуда се насиље које се дешава на земљи може с правом означити као демонско, или сатанистичко.

Библија упозорава на заводљив утицај насиља. У Пословицама 16:29 стоји: „Друга свога насилник заводи, и води га путем који није добар.“ Данас су многи наведени да одобравају, подржавају или чине насиље. Такође су милиони људи намамљени да уживају у забави у којој се велича насиље. Речи из Псалма 73:6 тачно описују данашњи нараштај. Ту псалмиста каже: „Охолост их као ђердан кити, обест [„насиље“, NW] их ко хаљина покрива.“

Бог мрзи насиље

Како хришћани треба да се понашају у овом насилном свету? Библијски извештај о Јаковљевим синовима Симеону и Левију пружа нам исправно вођство. Њихова сестра Дина се дружила с неморалним особама из Сихема. То је довело до тога да ју је силовао један Сихемљанин. Да би се осветили, Симеон и Левије су немилосрдно побили све мушкарце у Сихему. Касније, под божанским надахнућем, Јаков је проклео неконтролисани гнев својих синова, рекавши: „Симеон и Левије браћа су. Мачеви су њихови оружје од насиља. У тајне њихове да не улази душа моја, са њиховим збором да се слава моја не помеша!“ (Постање 49:5, 6).

У складу са овим речима, хришћани избегавају дружење са онима који подржавају или чине насиље. Очигледно је да Бог мрзи оне који подржавају насиље. Библија каже: „Испитује Јехова праведника, а бездушника и ко воли насиље мрзи душа његова“ (Псалам 11:5). Хришћани се саветују да избегавају све облике неконтролисаног гнева, чак и вербално насиље (Галатима 5:19-21; Ефешанима 4:31).

Да ли ће насиље икада престати?

Древни пророк Авакум је питао Јехову Бога: „Докле Јехова?... Завапих ја к теби због насиља“ (Авакум 1:2). Можда сте се и ви слично питали. У одговору, Бог је обећао Авакуму да ће уклонити „бездушнике“ (Авакум 3:13). Пророчанска књига Исаије такође пружа наду. Тамо Бог обећава: „Неће се у твојој земљи више за насиље чути, ни за потирање, ни за пустошење на међама твојим“ (Исаија 60:18).

Јеховини сведоци су уверени да ће Бог врло брзо уклонити са земље све облике насиља, као и оне који га подржавају. У то време, уместо да буде испуњена насиљем, ’земља ће се напунити знања славе Јеховине, као дно вода морских што га покривају‘ (Авакум 2:14).

[Слика на 16. страни]

Насиље је почело када је Каин убио Авеља